Eξι χρόνια και τρείς μήνες η δικαστική διερεύνηση για το σκάνδαλο της αποναρκοθέτησης του Γράμμου. Πόσο ακόμη θα διαρκέσει η έρευνα;

του Σπύρου Κουταβά

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Eξι χρόνια και τρείς μήνες η δικαστική διερεύνηση για το σκάνδαλο της αποναρκοθέτησης του Γράμμου. Πόσο ακόμη θα διαρκέσει η έρευνα;

Έχουν περάσει έξι χρόνια και τρείς μήνες από τότε που ξεκίνησε η δικαστική έρευνα για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που αφορά την περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει σήμερα το μέλλον της υπόθεσης.  Νομικοί κύκλοι που παρακολουθούν την πορεία της υπόθεσης  με τους οποίους συνομίλησε το vetonews εικάζουν ότι ο ογκώδης φάκελος της «αποναρκοθέτησης  του Γράμμου» θα βρίσκεται ανάμεσα σε άλλες εκκρεμούσες υποθέσεις που λιμνάζουν στο  γραφείο του ανακριτή εκτιμώντας ότι ίσως λόγω φόρτου εργασίας  να έχει περάσει σε «τέταρτη μοίρα».

Θα περιγράψουμε εν συντομία ορισμένα στοιχεία που αφορούν την πορεία της πολύκροτης υπόθεσης και τις προσπάθειες των εμπλεκομένων να κερδίσουν χρόνο και εύνοια σε ότι αφορά τα στοιχεία που την συνθέτουν.

Η  αποναρκοθέτησης του Γράμμου αφορούσε  τις περιοχές  της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, και ήταν έργο προϋπολογισμού 4,4 εκατομμυρίων ευρώ. Το πόρισμα των τεσσάρων επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, εντόπισε σωρεία απίστευτων παραβάσεων και παρατυπιών με αποτέλεσμα την απένταξη του έργου από τα ευρωπαϊκά προγράμματα –χρηματοδοτούντο κατά 80%-  και η Ελλάδα   πλήρωσε το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου.

Την υπόθεση φέρνει στην δικαιοσύνη ο πρώην περιφερειάρχης Γιώργος Κίρκος και τον Φεβρουάριο του 2011  ο τότε Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Κούτρας έδωσε παραγγελία στο ΣΔΟΕ για έρευνα. Ο  φάκελος με το ανακριτικό υλικό που διενήργησε το ΣΔΟΕ παραδόθηκε στην Εισαγγελία μετά από 31 μήνες!, δηλαδή στο τέλος Αυγούστου 2013. Όμως μετά από 31 μήνες έρευνας, καταθέσεων, ανοίγματος λογαριασμών όσων διοικητικών και πολιτικών στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εμπλέκονται, η δικογραφία της αποναρκοθέτησης με νέα εισαγγελική εντολή επέστρεψε εκ νέου στο ΣΔΟΕ για συμπληρωματικές καταθέσεις και έρευνα. Ορίστηκε νέος ελεγκτής από πλευράς του ΣΔΟΕ και το νέο πόρισμα παραδόθηκε στα μέσα του 2014 στην Εισαγγελία Κοζάνης.

Τι μεσολάβησε

Οι εμπλεκόμενοι πρωταγωνιστές του σκανδάλου του Γράμμου αλλά και σε άλλες υποθέσεις της περιόδου Λεούδη (κάποιο είναι υπηρεσιακά στελέχη της περιφέρειας) προσπάθησαν να κερδίσουν χρόνο αλλά και να αντιστρέψουν το κακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εις βάρος τους.

Έτσι λίγο μετά την κατάθεση του πορίσματος –τέλος Αυγούστου 2013- στην Εισαγγελέα Κοζάνης έστειλαν καταγγελία στον τότε υπουργό οικονομικών κ. Μαυραγάνη, στον κ. Στουρνάρα και στο Μέγαρο Μαξίμου όπου υποστήριζαν ότι έχουν πέσει θύματα σκευωρίας και πολιτικής δίωξης από τον πρώην γενικό γραμματέα Γ. Κίρκο και τους συνεργάτες του. Η καταγγελία διαβιβάστηκε στον Οικονομικό Εισαγγελέα όπου στην συνέχεια την μεταβίβασε στην Εισαγγελία Κοζάνης.  Έτσι η Εισαγγελέας διέταξε την διερεύνηση των καταγγελιών και η νέα προϊσταμένη του ΣΔΟΕ όρισε υπάλληλο της υπηρεσίας για την σύνταξη του πορίσματος. Το νέο πόρισμα που συντάχθηκε παραδόθηκε στην εισαγγελέα και στην συνέχεια μεταβιβάστηκε στο γραφείο της τότε ανακρίτριας (τέλη του 2014) και σήμερα του ανακριτή Κοζάνης. Οι καταγγελλόμενοι στράφηκαν και κατά των ελεγκτών του ΣΔΟΕ που συνέταξαν το πρώτο πόρισμα και του τότε προϊσταμένου του Σώματος στην δυτική Μακεδονία. Κλήθηκαν και  παράδωσαν  απολογητικά υπομνήματα ο πρώην γενικός γραμματέας Γ. Κίρκος,  ορισμένοι από τους συνεργάτες του, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και ο πρώην προϊστάμενος της παραπάνω υπηρεσίας που επι διοίκησής του συντάχθηκε το αρχικό πόρισμα.

Μετά από εβδομήντα πέντε μήνες! έρευνας, και καταθέσεων όσων διοικητικών και πολιτικών στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση,  η δικογραφία βρίσκεται ακόμη στο γραφείο του ανακριτή χωρίς ωστόσο να έχουν προσωποποιηθεί κατηγορίες.

Η καθυστέρηση της παραπάνω υπόθεσης  είναι ασυνήθιστη  και φυσικά θα πρέπει να υπάρξουν έστω κάποιες εξηγήσεις γι’αυτό. Πρόκειται για καθυστέρηση που οφείλεται μόνο στην έρευνα του ΣΔΟΕ και την έκδοση δύο πορισμάτων; Η οφείλεται σε πραγματικά εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας που συνάντησαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ στην διαδρομή της προανάκρισης όπως το άνοιγμα των λογαριασμών κ.α.; Μήπως η καθυστέρηση οφείλεται και στις περιοδικές υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστικών λειτουργών της περιοχής; Η μήπως οφείλεται και κάπου αλλού;

Οι παράξενες συμπτώσεις

Για την αποναρκοθέτηση έχουν κατατεθεί αρκετές ερωτήσεις στην βουλή τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία ερώτηση κατατέθηκε στο κοινοβούλιο το Μάρτιο του 2014 από τους βουλευτές της τότε αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Ουζουνίδου, Β. Διαμαντόπουλο και Α. Γερμανίδη στους οποίους; απάντησε ο τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου.

Κανένας από τους επτά  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας -ως προς την αποκάλυψη της πολύκροτης υπόθεσης που κόστισε 4,34 εκ € στον Έλληνα φορολογούμενο  και την διερεύνησή της – δεν έχει δείξει διάθεση και ενδιαφέρον για κοινοβουλευτικό έλεγχο. Μιλούν συνεχώς για το σκάνδαλο του ΚΕΛΠΝΟΟ που αφορά 2,2 εκ € ενώ στην περιοχή  όπου πολιτεύονται έχουν ένα σκάνδαλο διπλάσιου μεγέθους.

Ένα από τα βασικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο κουβάρι της αποναρκοθέτησης του Γράμμου αλλά και στην άλλη υπόθεση που εκκρεμεί στην δικαιοσύνη της διασπάθισης χρημάτων του προγράμματος δημοσιότητας,  πριν από μερικούς μήνες με εντολή Καρυπίδη τοποθετήθηκε ως αναπληρωτής διευθυντής στην διεύθυνση Οικονομικών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αντικαθιστώντας τον διευθυντή της υπηρεσίας στον οποίο «φορτώθηκε» η υπόθεση της επιταγής τράπεζας Πειραιώς που κατατέθηκε στον προσωπικό λογαριασμό του Περιφερειάρχη.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια