Το σχέδιο επενδύσεων από έντεκα κινεζικούς κολοσσούς - OlaDeka

Το σχέδιο επενδύσεων από έντεκα κινεζικούς κολοσσούς

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΡΙΕΤΕΣ ACTION PLAN ΜΕΤΑΞΥ ΚΙΝΑΣ – ΕΛΛΑΔΑΣ

«Σάρκα και οστά» αρχίζει να αποκτά το ενδιαφέρον των Κινέζων για επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο για την προώθηση του σχεδίου «One Belt One Road» που έχει καταστρώσει το Πεκίνο προκειμένου να αναβαθμιστεί ο παγκόσμιος ρόλος της ασιατικής υπερδύναμης. Oπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, «η Ελλάδα ως χώρα του σκληρού πυρήνα της ΕΕ μπορεί, στον αντίποδα λογικών επιστροφής στον προστατευτισμό, να αναλάβει πρωτοβουλίες αναζήτησης συγκλίσεων ανάμεσα στους στόχους της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρώπης με τους στόχους του One Belt One Road (B&R) και να είναι η εισηγήτρια ευρωπαϊκών στρατηγικών επιλογών που θα δίνουν νέα πνοή και νέο όραμα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, στη λογική της δικής της συμβολής στη διαμόρφωση του νέου πολυπολικού κόσμου».

Η στρατηγική
Η Ελλάδα, λοιπόν, μπορεί να έχει ρόλο-κλειδί στη στρατηγική αυτή, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει εμπορικές συναλλαγές ύψους 3 τρισ. δολαρίων και επενδύσεις ύψους 40 δισ. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν υπογραφεί διμερείς συμφωνίες με 30 χώρες και η Ελλάδα είναι μία από αυτές.

Οι βάσεις για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στο σχέδιο της Κίνας τέθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, όπου υπογράφηκε τριετές action plan 2017-2019, ενώ παράλληλα υπήρξαν συναντήσεις με κινεζικές επιχειρήσεις και φορείς με τους οποίους υπογράφηκαν και οι πρώτες σημαντικές συμφωνίες.

Η πρώτη συμφωνία αφορούσε τη συνεργασία του ομίλου Κοπελούζου και του Shenhua Group, ύψους 3 δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας, και η δεύτερη τη FORTHNet με την ΖΤΕ με την υποστήριξη των κινεζικών εταιρειών Shanghai Gongbao Business Consulting και KaiXinRong Group και αφορούσε την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι «οι κινεζικοί όμιλοι επιχειρήσεων, αντιλαμβανόμενοι τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στη στρατηγική του Πεκίνου και μετά την επιτυχή παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και τη συμμετοχή της State Grid στον ΑΔΜΗΕ, αρχίζουν συστηματικά πλέον να αξιολογούν τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας σήμερα. Στο διάστημα 11/5-16/5, πραγματοποιήσαμε ένα εκτενές πρόγραμμα συναντήσεων με κινεζικές επιχειρήσεις, προκειμένου αφενός να τους παρουσιάσουμε την επενδυτική πρόταση της χώρας σε συνδυασμό με την στρατηγική B&R και αφετέρου να τους επιβεβαιώσουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνηση να τους στηρίξει στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων στην Ελλάδα αλλά και να τους υποδείξουμε ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα άμεσα βήματά τους ώστε να επιταχυνθεί η επέκτασή τους στην Ελλάδα».

Το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά θα τεθεί υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, χωριζόμενο σε δύο τμήματα: το εμπορικό και το στρατιωτικό

Το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά θα τεθεί υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, χωριζόμενο σε δύο τμήματα: το εμπορικό και το στρατιωτικό

Συνοπτικά, συνάντησαν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, τις υποδομές, την ενέργεια, τα ακίνητα, τον τουρισμό, τον θεματικό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας, τις υπηρεσίες υγείας, τα τρόφιμα, τα μεταλλεύματα και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, συναντήθηκαν με την Κεντρική Αρχή Διαπίστευσης αλλά και επιμελητήρια που έχουν συσταθεί για την προώθηση των συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων που μετέχουν στη στρατηγική B&R.

Συνεργασία
Ηδη η ελληνική πλευρά εξασφάλισε «υποσχετική» συνεργασίας με 11 μεγάλες κινεζικές εταιρείες, τρεις χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ένα εμπορικό επιμελητήριο και τον κρατικό οργανισμό προτυποποίησης, ενώ σύντομα θα υπάρξουν ραντεβού με εκπροσώπους των εταιρειών αυτών στη χώρα μας. Πιο αναλυτικά, έγιναν συναντήσεις με τις ακόλουθες εταιρείες ανά τομέα:

• Κατασκευές-Υποδομές: China Railway Construction Engineering Group (CRCEG), China State Construction Engineering.

• Τουρισμός-Ακίνητα: Dalian Wanda, Country Garden Holdings, Beijing Urban Construction Group, ΗΝΑ, ZHONG FU TIAN DI GROUP, Riverside Group, Beijing Huaronghui Real Estate Development CO. LTD.

• Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί: ICBC, China Development Bank, Everbright Financial Investment Holding.

• Μεταλλικά ορυκτά: China Aluminum International Engineering.

• Τρόφιμα-Αγροτικά προϊόντα: New Hope Group.

• Προτυποποίηση: SAC.

Η κινέζικη εταιρεία HNA Group απέκτησε πρόσφατα το 25% του Hilton
Η κινέζικη εταιρεία HNA Group απέκτησε πρόσφατα το 25% του Hilton

• Επιμελητήρια: Silk Road Chamber of International Commerce (SRCIC).

Οι τομείς βασικής προτεραιότητας του Action Plan είναι αυτοί των Μεταφορών, της Ενέργειας και των Τηλεπικοινωνιών, ενώ υπάρχουν περιθώρια να επεκταθεί η συνεργασία και σε άλλους τομείς όπως είναι π.χ. το εμπόριο αγροτικών ειδών, η βιομηχανία κ.ά.

Αναφορικά με την υλοποίηση του τριετούς αυτού σχεδίου, προβλέπεται η σύσταση Διευθύνουσας Επιτροπής, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του πλαισίου συνεργασίας. Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, Ning Jizhe, θα είναι πρόεδρος της Επιτροπής για την κινεζική πλευρά και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας θα είναι πρόεδρος της Επιτροπής από την ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, θα ορισθούν τρεις εκπρόσωποι των βασικών τομέων συνεργασίας και του τομέα χρηματοδότησης για να συμμετάσχουν στη Διευθύνουσα Επιτροπή. Μια Γραμματεία, αρμόδια για την επικοινωνία και τον συντονισμό στο πλαίσιο αυτού του πλαισίου συνεργασίας, συγκροτείται από την Επιτροπή. Η Γραμματεία από την κινεζική πλευρά αναλαμβάνεται από το Τμήμα Ξένων Κεφαλαίων και Υπερπόντιων Επενδύσεων, της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, και η Γραμματεία από την ελληνική πλευρά αναλαμβάνεται από τη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Μαγνήτης» τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας

Εντονο είναι το ενδιαφέρον των Κινέζων (αλλά και αρκετών άλλων επενδυτών) για τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας μας, η οποία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, θα μπορούσε να συνεισφέρει ακόμη και το 10% του ελληνικού ΑΕΠ.

Αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στον… πολύπαθο κλάδο, ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η απόφαση της διαιτησίας στην οποία έχει προσφύγει το ελληνικό Δημόσιο, επιδιώκοντας την ανάκτηση περίπου 600 εκατ. ευρώ από τη διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που εκκρεμεί από το 2008. Αποκάλυψε παράλληλα ότι εντοπίστηκε φάκελος με προκαταβολές ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν για την εκτέλεση παραγγελιών, οι οποίες ωστόσο δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά θα τεθεί υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, χωριζόμενο σε δύο τμήματα: το εμπορικό και το στρατιωτικό, για το οποίο ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι θα επιδιωχθεί να ενταθεί στο ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα. Την ίδια στιγμή, υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου, για τα οποία το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο.

Επιβεβαιώθηκε παράλληλα το ζωηρό ενδιαφέρον των Κινέζων για επενδύσεις σε ενεργειακά έργα υποδομής και κυρίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για παράδειγμα, η εξαγορά από την κινεζική State Grid του 24% του ΑΔΜΗΕ αποτελεί, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας, απτή απόδειξη του κινεζικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά δίκτυα, ενώ προσέθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κινεζική συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας. Ο ΑΔΜΗΕ ήδη προωθεί το έργο της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, το οποίο συνδέεται με το προαναφερόμενο έργο.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ-ΚΟΛΟΣΣΟΙ
Ενδιαφέρον για δημόσια έργα, ακίνητα και τουρισμό

Στον κλάδο Κατασκευών/Υποδομών έγινε εκτενής αναφορά σε μεγάλα δημόσια έργα στις Μεταφορές (π.χ. σιδηροδρομικές υποδομές, αστικές μεταφορές, λιμενικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια κ.ά.) και σε ενεργειακά έργα υποδομών (δίκτυα, εργοστάσια παραγωγής, εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου). Η China Railway Construction Engineering Group είναι μια πλήρως ελεγχόμενη επιχείρηση της China Railway Group Limited (CREC), μια εταιρεία του Fortune Global 500, ενώ η China State Construction Engineering (CSCEC) είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στον κόσμο και η 20ή μεγαλύτερη ως γενικός εργολάβος μεγάλων έργων σε σχέση με τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό.

Στον τομέα του Τουρισμού/Ακινήτων συζητήθηκαν οι επενδύσεις σε μεγάλα ακίνητα (τουριστικά, εμπορικά, θεματικά πάρκα, αθλητικός τουρισμός), η παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα, η χρηματοδότηση δράσεων για τον πολιτισμό, η προώθηση τουριστικών πακέτων για Κινέζους τουρίστες μέσα από το δίκτυo γραφείων της. Ακόμη προτάθηκαν επενδύσεις στον κλάδο ακινήτων, συνδυασμός και προβολή πωλήσεων στην Κίνα με το πρόγραμμα Greece My Residence, μεγάλα ακίνητα χαρτοφυλακίου και τουριστικά-ξενοδοχεία, έργα Logistics, αποκρατικοποίηση αεροδρομίων και μαρινών και επενδύσεις στην υγεία, ιατρικό και ιαματικό τουρισμό, μονάδες υγείας κ.ο.κ.

Εκτός από τον κολοσσό Dalian Wanda ?ο οποίος δραστηριοποιείται σε τέσσερις σημαντικούς τομείς: τα εμπορικά ακίνητα, τα πολυτελή ξενοδοχεία, τον πολιτισμό και τουρισμό, και τα πολυκαταστήματα• με εκπροσώπους με τους οποίους έχει ξανασυναντηθεί η ελληνική πλευρά, ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ενδιαφέρον που εξεδήλωσε για επενδύσεις στη χώρα μας η HNA Group, η οποία πρόσφατα απέκτησε το 25% του Hilton, το 17% της Dufry, το 83% του γερμανικού αεροδρομίου Hahnairport, τη Swissport, ενώ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Deutsche Bank μετά το Qatar και την Blackrock.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, έπεσαν στο τραπέζι προτάσεις για διευκολύνσεις στη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων υποδομών (δίκτυα, εργοστάσια παραγωγής, εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου), μεγάλων δημόσιων έργων σε μεταφορές (π.χ. σιδηροδρομικές υποδομές, Θριάσιο, αστικές μεταφορές, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.ά.) και έργων σε Τουρισμό/Ακίνητα.

Μία από τις εταιρείες με τις οποίες έγιναν επαφές είναι η China Development Bank, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα και θέλει να διευρύνει την παρουσία της κυρίως με τη χρηματοδότηση έργων υποδομών, σε συνέχεια της υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας (MoU) με την Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούλιο του 2016, που προβλέπει την προώθηση των διμερών σχέσεων και της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας.

Τα ορυκτά
Στον τομέα των μεταλλικών ορυκτών, υπάρχει η προοπτική επενδύσεων που αφορούν στην αναβάθμιση και επέκταση μονάδων παραγωγής αλουμινίου, ενώ αναφορικά με τον κλάδο τροφίμων (και δη των αγροτικών προϊόντων) έγινε συζήτηση για επενδύσεις στον κλάδο τροφίμων, στην πρωτογενή παραγωγή-μεταποίηση και σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης-διακίνησης τροφίμων, καθώς και για συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες τροφίμων για εισαγωγές στην Κίνα.

Τέλος, για την πιστοποίηση εξαγώγιμων προϊόντων θα υπάρξει συνεργασία της κινεζικής SAC με τον ΕΛΟΤ, ενώ θα αναληφθούν δράσεις για τη διοργάνωση εκδηλώσεων-επισκέψεων των μελών του κινεζικού εμπορικού επιμελητηρίου στην Ελλάδα και την προώθηση συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria