Ολοι εναντίον όλων για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Το απόλυτο χάος και ένα ιδιότυπο chicken game μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.
Οι αποστάσεις στις θέσεις των δύο πλευρών, όπως αποκαλύπτονται από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Eurogroup της 22ας Μαϊου που δημοσίευσε χθες η ιστοσελίδα euro2day, θεωρείται ότι είναι αδύνατον να γεφυρωθούν αν δεν ρίξουν πολύ νερό στο κρασί τους και δεν υπάρξει σημαντική μετατόπιση είτε από το Βερολίνο είτε από το ΔΝΤ.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει προσέγγιση και δεν βρεθεί μια λύση στο επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα όπως ενημέρωσε τους ομολόγους του στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι συζητήσεις να συνεχιστούν για αρκετό χρονικό διάστημα, με την Ελλάδα να είναι αδύνατον στο μεσοδιάστημα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση.
Οι θυελλώδεις διάλογοι πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup αποκαλύπτουν τα βασικά εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο προς μια συνολική συμφωνία.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εμμένει στη σκληρή γραμμή του ότι χωρίς έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου δεν μπορεί καν να διαπραγματευτεί οποιαδήποτε συμφωνία που θα οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους από εκείνη που προβλέπει η απόφαση του Μαΐου 2016.
Σύμφωνα με τα πρακτικά ανέφερε ότι «Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ μια καινούργια εντολή, άρα η βάση μας πρέπει να είναι αυτή (Μάιος 2016). Δεν δώσαμε βέτο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ούτε εμείς, ούτε η Ολλανδία. Να υπενθυμίσω ότι έχουμε ήδη εγκρίνει δύο προγράμματα από το Ταμείο».
Στο σημείο αυτό το Eurogroup πήρε φωτιά με τον Πωλ Τόμσεν να λέει ότι δεν θέλει να εγκρίνει τη βιωσιμότητα του χρέους και τον Β. Σόιμπλε να λέει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα πέραν της απόφασης του 2016.
«Δεν είναι αποδεκτό»
«Δεν είναι αποδεκτό ότι ο ένας συμβιβασμός (2016) οδηγεί σε έναν άλλο (το νέο προσχέδιο). Δεν έχω εξουσιοδότηση. Εάν είναι αυτός ο δρόμος, τότε καλή τύχη! Δεν θα βρούμε λύση», είπε ξεκάθαρα ο κ. Σόιμπλε. Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έστρεψε τα βέλη του σε όσους καλλιέργησαν προσδοκίες για λύση διαφορετική από το πλαίσιο που εγκρίθηκε το Μάιο του 2016. «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα βρούμε καλύτερη λύση από τη σημερινή. Να μάθετε το μάθημά σας, ότι πρέπει να παραμένουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει και να μην προσπαθούμε να αλλάξουμε τη ρητορική με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος, γιατί μερικοί από μας μετακινήθηκαν περισσότερο από την εντολή (mandate) για να βρούμε λύση και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο Πωλ Τόμσεν ζήτησε από την αρχή περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να συμφωνήσει το Ταμείο. «Δεν συμφωνήσαμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Θα χρειαστούμε αρκετά πιο συγκεκριμένα μέτρα, διαφορετικά δεν θα μας πείσετε να συμφωνήσουμε μαζί σας» είπε, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να πάμε πέρα από τη δέσμη μέτρων που έχει προβλεφθεί. Αυτή (η δέσμη μέτρων) τα βάζει σε πιο συγκρατημένο πλαίσιο».
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, βλέποντας το επερχόμενο ναυάγιο, έλαβε τον λόγο λέγοντας ότι η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα και ότι οι αγορές περιμένουν ένα σημάδι. «Το έγγραφο που παρουσιάστηκε μπορεί να βελτιωθεί, όμως είναι μια καλή πλατφόρμα. Εχω μια ερώτηση για τους θεσμούς: Γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τεχνική βάση στα μέτρα; Ιδεολογία; Μετά από τόσους μήνες, όλοι ξέρουμε τι χρειάζεται. Σας παρακαλώ, εξηγήστε γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Θέλω επίσης να ακούσω από το ΔΝΤ την αντίδρασή τους για την παράγραφο ως προς τον ρόλο που θα παίξει», είπε ο κ. Πάντοαν, που υπογράμμισε ότι δεν αποδέχεται ότι δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση σε αυτό το σημαντικό θέμα.
Η παρέμβαση Ντάισελμπλουμ
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ παρενέβη αναφέροντας ότι η απόφαση του 2016 λέει τι μπορεί να γίνει και όχι τι δεν μπορεί να γίνει και ότι υπάρχουν όρια. «Δεν μπορούμε να πάμε πίσω στα κοινοβούλια και να ζητήσουμε επιπλέον εγγυήσεις από τον EFSF, σας στο λέω, η Ολλανδία θα πει όχι. Οσο για την ανάπτυξη, υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις. Το έχουμε ενσωματώσει εκεί που αναφέρεται ότι χρειάζεται νέα αξιολόγηση βάσει των προβλέψεων του ΔΝΤ».
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος αναρωτήθηκε «πώς θα τετραγωνίσουμε τον κύκλο; Αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα και το ΔΝΤ έχουν ένσταση με την πρόταση. Μήπως να εξετάσουμε τον ρόλο του ΔΝΤ ως συμβούλου όπως στο ισπανικό μοντέλο;». «Δεν μπορείς να είσαι 50% έγκυος, όπως φαίνεται να είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τώρα» πρόσθεσε.
Πρόταση για ένταξη του ΔΝΤ χωρίς χρήμα
Σε αυτό το σημείο και αφού δεν υπήρχε σύγκλιση, ο πρόεδρος του Eurogroup αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση για να έχει διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη. «Θα ζητήσω από το ΔΝΤ να μπει με πρόγραμμα, ακόμα και εάν δεν δώσει χρήματα πριν κλείσει το θέμα με το χρέος».
«Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση, που μπορούμε να συζητήσουμε. Να πάμε στο ΔΣ με πρόγραμμα και να δώσουμε χρήματα αργότερα», είπε ο Πωλ Τόμσεν, για να προσθέσει ότι θα έπρεπε το θέμα να κλείσει έτσι ώστε να καθοριστούν κάποιες παράμετροι και κάποιες άλλες όχι.
Η έκρηξη Τσακαλώτου
Ακολούθησε η «έκρηξη» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται αυτή την επιλογή. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών που βρέθηκε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών και απέρριψε τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προέβλεψε οικονομική αναταραχή και πολιτική κρίση στην Ελλάδα αν γίνονταν αποδεκτή η πρόταση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σε δεύτερο χρόνο. Χαρακτήρισε την πρόταση ως τη «χειρότερη των χειρότερων» και είπε ότι «εάν υπέγραφα αυτό τώρα, θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και εάν γίνει αυτό, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ». Σε άλλο σημείο εκτίμησε πως «ενώ το έγγραφο έχει αρκετά στοιχεία που μπορούν να δουλέψουν για την Ελλάδα, αν ένας από τους θεσμούς πει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε δεν υπάρχει η ξεκάθαρη λύση που θέλουν οι αγορές». Σημείωσε επίσης ότι «εάν δημοσιεύσουμε αυτή την πρόταση όπως είναι, τα ελληνικά ομόλογα θα ανέβουν και η ελληνική οικονομία θα υποφέρει», και χαρακτήρισε την επιλογή αυτή « τη χειρότερη των χειρότερων για την Ελλάδα». «Εχουμε διαπραγματευτεί ένα σκληρό πρόγραμμα με το ΔΝΤ, με την προϋπόθεση ότι θα έρθει με πρόγραμμα και θα πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ώστε να γυρίσουμε σελίδα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να είναι βασισμένη στο ότι πρέπει να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να σκεφτεί.
Ο κ. Τόμσεν ανταπάντησε ότι αντιλαμβάνεται την απογοήτευση του κ. Τσακαλώτου, όμως η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει σύγκλιση στο χρέος. Πρόσθεσε δε ότι και στο παρελθόν το ΔΝΤ ενέκρινε προγράμματα επί της αρχής και ότι η χρηματοδότηση ήρθε μετά υπό όρους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο όρος είναι το χρέος.