Ελάτε να περιηγηθείτε στην μοναδική τέχνη της γούνας και του κομματιαστού της Δυτικής Μακεδονίας
‘Ένα διήμερο συνέδριο στη Σιάτιστα και την Καστοριά με εικόνες, βίντεο, ζωντανές μαρτυρίες
«Η Τέχνη της Γούνας, Χθες Σήμερα Αύριο, Ιστορία και Πολιτισμός» είναι το διήμερο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή 14 και 15 Μαΐου 2017 στην Σιάτιστα και την Καστοριά με στόχο τη σύνδεση ενός οικονομικού κλάδου με την μακρά ιστορία και την παράδοσή του ως γνήσιο στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο κλάδος της γούνας στη Δυτική Μακεδονία είναι παράλληλα και μια μοναδική τέχνη με αυτή του κομματιαστού να αποτελεί και μια ξεχωριστή μορφή ως αποκλειστικό προϊόν σε όλη την Ευρώπη. « Η γούνα στη Δυτική Μακεδονία δεν είναι είδος πολυτελείας, είναι παράδοση».
-Σιάτιστα, Σάββατο 13 Μαΐου, στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο, ώρες 17:00-20:00
-Καστοριά, Κυριακή 14 Μαΐου, αίθουσα “Ορεστιάδα”, Limneon Resort, ώρες 11:00-14:00.
«Η γούνα πυλώνας οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης»
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Κυριακίδης στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου του συνεδρίου ανέφερε την επιθυμία στήριξης του κλάδου της γούνας μέσα από την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της γούνας. «Η γούνα και η τοπικές μας επιχειρήσεις είναι πυλώνας ανάπτυξης για την περιοχή μας , όχι μόνο οικονομικής, αφού τον συνοδεύουν όλα αυτά τα χρόνια μια ιστορία και ένας πολιτισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά .Η ένταξη στον κατάλογο του Υπουργείου Πολιτισμού είναι ένας στόχος «για να μείνει κάτι σημαντικό στην περιοχή μας και ως προϊόν αλλά και ως μεταποιητική δραστηριότητα» συνέχισε καλώντας όλες τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις να παραστούν στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου.
«Η αναγνώριση της τέχνης του κομματιαστού ως μοναδικό προϊόν της Ευρώπης»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας κ. Δημήτρης Κοσμίδης ανάφερε ότι το συνέδριο προέκυψε μετά από τις υποδείξεις των κομμάτων της ελληνική Βουλής να ενταχθεί η Τέχνη της Γούνας στο Εθνικό Ευρετήριο και στα άυλα πολιτιστικά αγαθά της Unesco. Τόνισε: «Έρχεται να επικυρώσει τη δυναμική του κλάδου της γούνας, προτάσσοντας και αποδεικνύοντας την μοναδικότητα του κομματιαστού και της τέχνης της γούνας στην περιοχή μας . Μια τέχνη στην οποία για το τελικό προϊόν συνεργάζονται πάνω από 10 εξειδικευμένες ειδικότητες για την κατασκευή του κομματιού. Μιας τέχνης που έδωσε, δίνει και έχει ακόμη πάρα πολλά να δώσει για την περιοχή».«Η θωράκιση του κλάδου, η ένταξή του στο Εθνικό Ευρετήριο Προϊόντων, η πιστοποίηση του προϊόντος με ένδειξη γεωγραφικής ονομασίας προέλευσης και στη συνέχεια η ένταξη της γούνας στα άυλα πολιτιστικά αγαθά» αποτελούν τους αμέσως επόμενους στόχους του συνεδρίου. Η αναγνώριση της τέχνης του κομματιαστού σαν μοναδικό προϊόν στην Ευρώπη είναι ο απώτερος.
Η ιστορικότητα της γούνας από το 16 αιώνα θα αποδειχθεί μέσα από τις εισηγήσεις, τα έγγραφα, τις μαρτυρίες, τα ντοκουμέντα. Στους συνέδρους θα διανεμηθεί ένα ντοκιμαντέρ για τη γούνα – παρακαταθήκη για το αύριο, καθώς και ένα βιβλίο για τους γουνοποιούς που δραστηριοποιούνταν τον 17ο-18ο αιώνα στη Λειψία. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα βραβευτούν οι δωρητές Νίκος Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Παπανικολάου από τη Σιάτιστα, ο Ηρακλής Καλλισθένης από την Καστοριά, αλλά και παλαιοί γουναράδες.
«Μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσουμε την τέχνη της γούνας»
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Σιάτιστας κ. Σωτήρης Παππάς είπε: «Η γούνα της Σιάτιστας και της Καστοριάς ανήκει σε όλη την περιοχή και έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη όλη της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο. Η γούνα εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα εξαγώγιμο προϊόν και μέσα στα πρώτα σε εθνικό επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά, ευχόμενος η τέχνη της γούνας να ενταχθεί στο εθνικό ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους συμπολίτες μας να γνωρίσουν τι είναι η τέχνη της γούνας, τι προσέφερε, αλλά και τι σημαίνει για το μέλλον».
Το συνέδριο διοργανώνουν: το Επιμελητήριο Κοζάνης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας. Με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την χορηγία του Δήμου Καστοριάς και της Εταιρίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας. Με στόχο την ανάδειξη της τέχνης των γουνοποιών της Δυτικής Μακεδονίας.
Πρόγραμμα συνεδρίου:
Σιάτιστα, Σάββατο 13 Μαΐου –Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο
17:00-17:15 Προσέλευση – εγγραφές
17:15-17:45 Καλωσόρισμα με προβολή ντοκιμαντέρ
17:45-18:00 Χαιρετισμοί επισήμων
18:00-18:15 Βραβεύσεις ευεργετών και γουνοποιών
Νίκος Παπαγεωργίου
Κωνσταντίνος Παπανικολάου
18:15-18:30 Διάλειμμα
Εισηγήσεις
18:30-18:45 κ. Δημήτρης Μάρδας ,Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, π. Υφυπουργός Εξωτερικών και π. Αν. Υπουργός Οικονομικών-Θέμα: “Γούνα: Η δυναμική μια παγκόσμιας αγοράς”.
18:45-19:05 κ. Δημήτριος Σιάσιος, Φιλόλογος –Θέμα: “Η Γούνα στη Σιάτιστα. Σύντομη αναδρομή”.
19:05-19:25 κ. Νίκος Δ. Ρίζος, Οικονομικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Εξωτερικός Συνεργάτης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας –Θέμα: «Η συμβολή της Ελληνικής γουνοποιίας στον πολιτισμό και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας».
19:30-19:45 κα. Ανδρομάχη Σκρέκα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς-Θέμα :«Η γούνα τη μεταβυζαντινή περίοδο στην Καστοριά και ο προστάτης άγιός της».
19:45-20:00 κα. Ελιάνα Δημητρακοπούλου, Σχεδιάστρια Μόδας –Θέμα: «Προσέγγιση της γούνας στην εκπαίδευση – Νέοι σχεδιαστές».
20:00-20:20 κ. Παναγιώτης Ζάρμπος, Συνταξιούχος Γουνοποιός-Θέμα: «Η πορεία μου σαν γουνοποιός».
20:20-20:40 Ανοιχτή Συζήτηση-Κλείσιμο
Συντονίστρια: Βάσω Αννουλίδου, Δημοσιογράφος
*κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα λειτουργήσει έκθεση γούνας με την αντιπροσωπευτική για τη Δυτική Μακεδονία τέχνη του κομματιαστού.
Καστοριά, Κυριακή 14 Μαΐου 2017-Limneon Resort
11:00-11:15 Προσέλευση – εγγραφές
11:15-11:45 Καλωσόρισμα με προβολή ντοκιμαντέρ
11:45-12:00 Χαιρετισμοί επισήμων
12:00-12:15 Βραβεύσεις ευεργετών και γουνοποιών
Ηρακλής Καλλισθένης
του παλιότερου γουναρά
12:15-12:30 Διάλειμμα
Εισηγήσεις
12:30-12:45 κ. Νότης Μαριάς, Ευρωβουλευτής-Θέμα: «Ελληνική γούνα, παράδοση και σύγχρονη οικονομία».
12:45-13:05 κ. Νίκος Δ. Ρίζος, Οικονομικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Εξωτερικός Συνεργάτης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας –Θέμα: «Η συμβολή της Ελληνικής γουνοποιίας στον πολιτισμό και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας».
13:05-13:25 κ. Παναγιώτης Τσολάκης, Αρχιτέκτων Καθηγητής ΑΠΘ -Θέμα: «Δυτικομακεδόνες γουναράδες στη Λειψία»
13:25-13:40 κ. Δημήτρης Γιαγκόπουλος, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Επ. Καθηγητής του του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας-Θέμα: «Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στην Εξέλιξη της Τέχνης της Γούνας».
13:40 -13:55 κα. Ανδρομάχη Σκρέκα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς-Θέμα :«Η γούνα τη μεταβυζαντινή περίοδο στην Καστοριά και ο προστάτης άγιός της».
13:55-14:15 Ανοικτή συζήτηση-Κλείσιμο
Συντονίστρια: Βάσω Αννουλίδου, Δημοσιογράφος