Αλλαγή ονόματος και φύλου στην ταυτότητα μόνο με μία αίτηση στο δικαστήριο - OlaDeka

Αλλαγή ονόματος και φύλου στην ταυτότητα μόνο με μία αίτηση στο δικαστήριο

Του Παναγιώτη Στάθη

Στη νομοθέτηση της απλούστευσης της διαδικασίας με την οποία ένα διεμφυλικό άτομο μπορεί να αλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, προχωρεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής με το νομοσχέδιο που ανάρτησε σε δημόσια διαβούλευση για τη “νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου- Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού”.

Μέχρι σήμερα η αλλαγή στοιχείων ταυτότητας  (δηλαδή διόρθωση ληξιαρχικής πράξης γεννήσεώς τους και αλλαγή ονόματος) επιτρεπόταν μόνο μετά από χειρουργική επέμβαση στα γεννητικά τους όργανα  για επαναπροσδιορισμό του  φύλου, καθώς και  πραγματογνωμοσύνη ψυχιάτρου.

Τα δεδομένα στην Ευρώπη είχαν αλλάξει προ πολλού καθώς η πρώτη νομοθεσία αναγνώρισης ταυτότητας φύλου (δηλαδή αλλαγή κρατικών εγγράφων χωρίς προηγούμενη χειρουργική επέμβαση) έγινε το 2004 στο Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τώρα το νομοσχέδιο προβλέπει:

– Η καταχώρηση στην αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο και τα άλλα κρατικά έγγραφα του φύλου  θα γίνεται πλέον σύμφωνα με το πως αυτό το αυτοπροσδιορίζει  και όχι σύμφωνα με  το φύλο που έχει καταγραφεί   κατά τη γέννησή του στο Ληξιαρχείο.

– Η   διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου (στο ληξιαρχείο) θα γίνεται χωρις να απαιτείται προηγούμενη ιατρική επέμβαση.

– Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία.

Σε ιδιαίτερο δωμάτιο 

Για την διαδικασία θα πρέπει το πρόσωπο να εμφανίζεται αυτοπροσώπως σε δικαστήριο και να το δηλώνει σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, ενώ η δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί καταχωρίζεται στο Ληξιαρχείο που είχε συντάξει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του ενδιαφερομένου.

– Θα τηρείται απόλυτη μυστικότητα στην καταχώριση της δικαστικής απόφασης περί διόρθωσης φύλου  και όσοι εμπλέκονται σε αυτή έχουν υποχρέωση εχεμύθειας.

– Το πρόσωπο αυτό διατηρεί τους ίδιους ΑΦΜ  και  ΑΜΚΑ ενώ εφόσον έχει παιδιά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους από τη γονική μέριμνα δεν επηρεάζονται, ενώ στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών δεν επέρχεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου του γονέα.

Τζανακόπουλος: “Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του”

“Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του. Το σχετικό ν/σ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση”, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με ανάρτηση του στο Twitter, παραπέμποντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης: “Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου- Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria