Μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση χρέους «προκειμένου να συμβαδίζει με την ανάλυση χρέους» θέτει ως όρους και προϋποθέσεις για να παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, η διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους της Leading European Newspapers Association.
«Αυτό είναι εφικτό αν νομοθετηθούν και εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αν αναδιαρθρωθεί το χρέος προκειμένου να συμβαδίζει με την ανάλυση χρέους. Και για τις μεταρρυθμίσεις) έχουμε δει πρόοδο», είπε η κ. Λαγκάρντ αναφερόμενη στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Το ύψος της οικονομικής δέσμευσης του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητα η σημαντικότερη συνεισφορά του Ταμείου. Είναι περισσότερο η πειθαρχία, η ακεραιότητα και η εξείδικευσή μας μετά από τόσα χρόνια που έχουν μεγαλύτερη αξία για τους Ευρωπαίους», πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ, ενώ μιλώντας για το αν το Ταμείο δεν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς προηγούμενη αναδιάρθρωση τόνισε:
«Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα. Ο βαθμός της αναδιάρθρωσης θα καθοριστεί από την ανάλυσή βιωσιμότητας του χρέους, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι ένας βαθμός αναδιάρθρωσης είναι απαραίτητος».
Ερωτηθείσα για το μακροπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα και το αν υπάρχει σύγκληση απόψεων με τους Ευρωπαίους, υπογράμμισε ότι το Ταμείο βασίζεται στο δημοσιονομικό «μονοπάτι» όσο και στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και τόνισε: «Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% είναι λογικό δεδομένου του τι έχει περάσει η ελληνική οικονομία και δεδομένης της ικανότητας των Ελλήνων να μεταρρυθμίζουν. Αν οι Ευρωπαίοι κρίνουν διαφορετικά, τότε θα πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε πάνω σε αδικαιολόγητα μακροοικονομικά πλαίσια».
Τέλος, εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ καθυστέρησε να λάβει μια απόφαση για την Ελλάδα αναφέροντας ότι «αφενός θέλουμε ισχυρές μεταρρυθμίσεις, και σε αυτό πλησιάζουμε, η ομάδα μας θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί ώστε να υπάρξει μια δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και αφετέρου θέλουμε ένα χρέος που να είναι βιώσιμο, και γι’ αυτό θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση».