Παγκόσμια απειλή το δίκτυο κατασκόπων του Ερντογάν που απλώνεται σε 35 χώρες

Την ώρα που η γερμανική Δικαιοσύνη ερευνά πληροφορίες για πιθανή δράση Τούρκων κατασκόπων στη Γερμανία, νέα στοιχεία που έρχονται στο φως αποκαλύπτουν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας έστησαν τα προηγούμενα χρόνια παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης φερόμενων ως υποστηρικτών του ισλαμιστικού θρησκευτικού κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο θεωρείται από την τουρκική ηγεσία εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου.

 Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2016 η Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων της Τουρκίας (Diyanet) έδωσε εντολή στις τουρκικές διπλωματικές αντιπροσωπείες να στείλουν «αναλυτικές εκθέσεις για οργανωτικές δομές, δραστηριότητες, εκπαιδευτικά ιδρύματα» του κινήματος Γκιουλέν.

Στη διάθεση του SPIEGEL βρίσκονται αναφορές τουρκικών πρεσβειών και προξενείων από 35 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Αυστρία.

Οι διπλωμάτες ενημερώνουν από χώρες όπως η Νιγηρία, η Αυστραλία, η Κένυα και η Σαουδική Αραβία ποια σχολεία πρόσκεινται στο κίνημα Γκιουλέν, σε ποιες οργανώσεις δραστηριοποιούνται οι οπαδοί του και για ποια έντυπα γράφουν.

Στις εκθέσεις περιγράφονται επίσης και οι σχέσεις των οπαδών του Φ. Γκιουλέν με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Συλλήψεις στα αεροδρόμια

Στις αναφορές οι Τούρκοι διπλωμάτες καταγράφουν ακόμη και λεπτομέρειες.

Για παράδειγμα, στην έκθεση του το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στο Σάλτσμπουργκ θεωρεί ύποπτα ακόμη και μαθήματα κολύμβησης για γυναίκες ενός συλλόγου ο οποίος εκτιμάται ότι πρόσκειται στο κίνημα Γκιουλέν.

Στην Ελβετία διπλωμάτης παρατηρεί ότι υποστηρικτές του κ. Γκιουλέν έχουν πάψει μετά το πραξικόπημα να επισκέπτονται τα ισλαμικά τεμένη.

Στην αναφορά της τουρκικής πρεσβείας στην Κοπεγχάγη καταγγέλλονται δημοσιογράφοι τουρκικής καταγωγής επειδή στο επίκεντρο της αρθρογραφίας τους δεν βρίσκεται ο «αγώνας του τουρκικού λαού για δημοκρατία», αλλά οι «απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι».

Στο άρθρο του SPIEGEL εκφράζεται ο φόβος ότι όσοι αναφέρονται ονομαστικά στις εκθέσεις των τουρκικών διπλωματικών Αρχών διατρέχουν τον κίνδυνο να συλληφθούν κατά την είσοδο τους στην Τουρκία.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο ο αριθμός των συλλήψεων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης – όχι μόνο Τούρκων, αλλά και ξένων υπηκόων που εισέρχονται στη χώρα – έχει αυξηθεί.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει τουλάχιστον 10 περιπτώσεις Γερμανών στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία.

Πηγή: Deutsche Welle

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria