Παραμύθι θυμίζει η ζωή του Έλληνα ομογενή από την Αυστραλία Παύλου Άφκου, ο οποίος σε μικρή ηλικία έφυγε ως μετανάστης και επέστρεψε πολλές δεκαετίες μετά στα πάτρια εδάφη προκειμένου να κάνει μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Παύλος Άφκος με καταγωγή από το Νεστόριο είναι ο επικεφαλής της Afkos Industries (κατασκευάστρια μηχανημάτων εξόρυξης με έδρα το Περθ). Το 2010 επένδυσε αρκετά εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου στη γενέτειρά του. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο μοναδικός Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας, που αποφάσισε να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα και μάλιστα σε έναν ακριτικό Δήμο.
Οι γονείς του αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία, όταν εκείνος ήταν 13 ετών. Ο πατέρας του κ. Άφκου βρίσκονταν ήδη Αυστραλία από το 1959. Έπειτα, μαζί με τη μητέρα του Αφροδίτη και την αδελφή του Ελένη, ξεκίνησαν από την Ελλάδα στις 23 Δεκεμβρίου του 1963 για την Αυστραλία, φτάνοντας στον προορισμό τους στις 18 Ιανουάριου του 1964, ο ίδιος θυμάται «Το πρώτο ταξίδι ήταν το δύσκολο, ήμουν ένα μικρό παιδί. Τριάντα ημέρες ήμασταν πάνω στο καράβι “Πατρίς” μέχρι να φτάσουμε στην Αυστραλία. Μάλιστα ήταν το τελευταίο του ταξίδι. Τα χρόνια πέρασαν και επιτύχαμε σε ό,τι καταπιαστήκαμε. Έχω ευχαριστήσει τον πατέρα μου πολλές φορές που πήρε την απόφαση να πάει μετανάστης στην Αυστραλία. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάζω να εξελιχθώ επαγγελματικά και τελικά να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα και να κάνω ένα έργο της καρδιάς και όχι του μυαλού. Σίγουρα δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα γυρνούσα πίσω και ότι θα επένδυα ένα αρκετά μεγάλο ποσό στο Νεστόριο».
Το ξενοδοχείο του κ. Άφκου έχει δώσει οικονομική ανάσα σε όλη την περιοχή, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι είναι από το Νεστόριο, ενώ οι προμηθευτές από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς «Πιστεύω ότι το προσωπικό είναι ευχαριστημένο, παράλληλα όμως έχει μεγάλη ευθύνη. Βέβαια, οι εργαζόμενοι το δουλεύουν σαν να είναι δικό τους, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Όλες οι δουλειές γίνονται σαν να είμαι παρών».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως κατά τις διακοπές του Πάσχα, επισκέφτηκαν το Νεστόριο άνθρωποι από την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία και τη Βενεζουέλα, οι οποίοι είτε είδαν είτε άκουσαν πως λειτουργεί ένα υπέροχο τουριστικό θέρετρο στα σύνορα της Ελλάδας.
Ο κ. Άφκος εξήγησε για ποιους λόγου επέλεξε να επενδύσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε μια περιοχή η οποία πιθανότητα δεν έχει τόσο μεγάλη απήχηση εν συγκρίσει με άλλα αμιγώς τουριστικά μέρη της χώρας «Το 2000 βρισκόμουν στο Νεστόριο μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά μου για διακοπές και ο τότε ο Δήμαρχος Νεστορίου μου ανέφερε ότι η πόλη δεν διαθέτει ξενώνα. Μου έδειξε τα σχέδιά του και του είπα ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο. Έτσι λοιπόν πήραμε την απόφαση να μην αρκεστούμε σε έναν ξενώνα, αλλά σε ένα ξενοδοχείο με όλα τα κομφόρ. Το λογικό θα ήταν να επενδύσω σε ένα τουριστικό νησί όπως στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη, με την πρόθεση να κάνω απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου σε πέντε χρόνια. Εδώ δεν περιμένω να το πάρω πίσω. Το ξενοδοχείο θα μείνει ως ένα δώρο στην περιοχή».
Το μεταναστευτικό ζήτημα
Στα πρόσωπα των νέων ανθρώπων που αναγκάζονται να φύγουν από την Ελλάδα προκειμένου να βρουν δουλειά ο κ. Άφκος βλέπει τον εαυτό του. «Χαρούμενος άνθρωπος είναι αυτός που κοιμάται το βράδυ, ξυπνάει το πρωί και έχει να πάει στη δουλειά του. Στην Αυστραλία το ποσοστό ανεργίας είναι μόλις 4,5%. Για αυτό οι Αυστραλοί είναι χαρούμενοι άνθρωποι και να κάνουν τη ζωή τους όπως θέλουν. Στην Ελλάδα, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Σπουδάζουν όλα τα παιδιά με έξοδα του κράτους και όταν πάρουν τα πτυχία τους, δεν μπορούν να βρουν δουλειά και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Συμπάσχω αυτά τα νέα παιδιά που πρέπει να φύγουν, η ν κυβέρνηση, θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα φέρει δουλειές στη χώρα από το εξωτερικό».
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία το κλειδί για να μειωθούν τα ποσοστά της ανεργίας είναι να έρθουν επιχειρήσεις από το εξωτερικό στη χώρα, αλλά να υπάρχει η παράλληλα υποστήριξη από το κράτος για αυτό το εγχείρημα. Οι επενδύσεις δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως είναι τα εστιατόρια και οι καφετέριες, αλλά και σε εργοστάσια παραγωγής τα οποία θα μπορούν να κάνουν και εξαγωγές «Αυτά θα πρέπει να σκεφτεί η κυβέρνηση. Δηλαδή πως θα προσελκύσει επενδυτές στη χώρα και να ανοίξουν οι δουλειές».
Τις πταίει;
Όπως είναι ευρέως γνωστό, η Ελλάδα θα πρέπει να μπει σε μια οικονομική σειρά. Αρχικά θα πρέπει να μειωθούν οι φόροι, οι οποίοι είναι δυσβάσταχτοι, γεγονός που σχολίασε και ο κ. Άφκος «Ο μόνος επενδυτής που θα σκεφτεί να επενδύσει εδώ, είναι αυτός που έχει στην καρδιά του την Ελλάδα, αλλιώς δεν τον συμφέρει, εάν μάλιστα αναλογιστεί κανείς τους φόρους και τους Νόμους που ισχύουν. Λογικά θα απευθυνθεί στη Βουλγαρία, στην Κίνα ή και στην Αυστραλία. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, πιστεύω πως είναι να ανοίξουν οι δουλειές και έτσι τα οικονομικά θα λυθούν. Πρέπει να υπάρχει μια σειρά. Η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ορθοποδήσει. Τουλάχιστον δέκα χρόνια κατά την άποψή μου».
Μέχρι λοιπόν η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, τουλάχιστον μια γενιά θα χαθεί καθώς δεν θα μάθει ποιο είναι το νόημα της εργασίας «Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει, είναι καινούργια και χωρίς μεγάλη εμπειρία. Πρέπει να σκεφτεί τι πρέπει να κάνουμε και να συμβουλευτεί κάποιους πιο έμπειρους έτσι ώστε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως στην Αυστραλία ο ΦΠΑ είναι στο 10% ενώ στην Ελλάδα είναι στο 24%. Σκεφτείτε πόσο μεγάλη είναι η διαφορά αυτή».