Σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένη χρεοκοπία χωρών - Πρώτη η Ελλάδα; - OlaDeka

Σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένη χρεοκοπία χωρών – Πρώτη η Ελλάδα;

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung

Αίσθηση προκαλεί το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, έχει στα «σκαριά» σχέδιο για συντεταγμένη χρεοκοπία χωρών της Ευρωζώνης.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας μέσα από αυτή την μαζική χρεοκοπία αποσκοπεί στην μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

«Ασφάλεια με ρήτρα χρεοκοπίας» είναι ο τίτλος του γερμανικού άρθρου που αποκαλύπτει ότι η μετατροπή του ESΜ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο συνδέεται με μία συντεταγμένης χρεοκοπίας των χωρών της Ευρωζώνης που θα χρειάζονται στο μέλλον οικονομική βοήθεια.

Ο Σόιμπλε επιθυμεί την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ΔΝΤ, όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τις υπάρχουσες συνθήκες.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, συμπλέει με την γερμανική κεντρική τράπεζα, την Μπούντεσμπανκ, που πρότεινε πέρυσι με αυτόματη συμμετοχή και «κούρεμα» των πιστωτών αν μια χώρα είναι υπερχρεωμένη.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι εκδόσεις των ομολόγων θα έχουν ειδική ρήτρα που θα αναφέρει πως οι πιστωτές της παραιτούνται από μέρος της απόδοσης σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της SZ το σχέδιο Σόιμπλε δεν θα είναι εύκολο να υλοποιηθεί καθώς ενδέχεται να συναντήσει αντιστάσεις από αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, καθώς η ρήτρα θα αυξήσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων χωρών.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria