Οι μυστικές κινήσεις για έξοδο στις αγορές μέσα στο 2017

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Αρχική » Ελλάδα » Οι μυστικές κινήσεις για έξοδο στις αγορές μέσα στο 2017

Σχέδιο για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μέσα στο 2017, που σε συνδυασμό με το μεσοπρόθεσμο πακέτο για το χρέος θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή σελίδας, έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση. Οι διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη και μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας υπάρχουν επαφές με ξένους οίκους αλλά και με τους δανειστές.

Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο καλοκαίρι αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα.

 Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις συζητήσεις με τους δανειστές έχει επηρεάσει θετικά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Μετά τη συμφωνία του Eurogroup στη Μάλτα έχουν αποκλιμακωθεί στο 6,7%. Η κυβέρνηση θέλει να πραγματοποιήσει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς και στόχος είναι μέχρι τότε τα επιτόκια δανεισμού να έχουν υποχωρήσει στο 5% ή και ακόμα χαμηλότερα.

Για τον σκοπό αυτόν γίνεται ήδη η απαραίτητη προεργασία και οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη. Διερευνητικές επαφές γίνονται με ξένους οίκους, ενώ και η πλευρά των δανειστών αναγνωρίζει πως μια τέτοια κίνηση είναι αναγκαία προκειμένου να σταλεί θετικό μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (καθώς το πρόγραμμα λήγει το καλοκαίρι του 2018).

Η «μητέρα των μαχών» δίνεται για το χρέος και ειδικότερα για το πόσο ξεκάθαρος θα είναι ο οδικός χάρτης των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ESM έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο, το οποίο είναι υπό συζήτηση με το ΔΝΤ. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας υπάρχει ανταλλαγή επιστολών και κειμένων, με βασικό άξονα την επιμήκυνση της αποπληρωμής. Το Βερολίνο προκρίνει επιμήκυνση κατά μία δεκαετία, μετά την ισχύουσα διάρκεια του πιο μακροπρόθεσμου κομματιού του χρέους. Ωστόσο εκφράζει διαφωνίες στα σχέδια σταθεροποίησης του επιτοκιακού κόστους, κάτι που επιθυμεί το ΔΝΤ.

Στο «μέτωπο» των πρωτογενών πλεονασμάτων (θέμα που εντάσσεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα) η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τη διάρκεια διατήρησης του στόχου του 3,5%. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει πακέτο τις διατάξεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης (δηλαδή εργασιακά και ενεργειακά), τα μέτρα και τα αντίμετρα. Θα κατατεθεί ένα νομοσχέδιο με πολλά άρθρα και η ψηφοφορία θα γίνει αφού έχει βγει λευκός καπνός στις συζητήσεις για το χρέος.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια