Ο άγιος Παΐσιος άναβε κεριά σε έναν τενεκέ από άμμο στο μέσο του ναΐσκου του κελιού του και προσευχόταν για αναγκεμένους αδελφούς του. Ελεγε χαρακτηριστικά: “Το κερί το παίρνει ο άγιος στο όνομα του οποίου το ανάβουμε και το προσφέρει στον Θεό και δέεται για τη δική μας σωτηρία”».
Με τα λόγια αυτά -μεταξύ άλλων- ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ εξηγεί τη σημασία που έχει στην ορθόδοξη λατρεία και στην πνευματική ζωή των χριστιανών το άναμμα ενός κεριού. Η ακριτική μητρόπολη από το 1981 λειτουργεί κηροπλαστείο για να ενισχύει οικονομικά αδύναμους πολίτες. «Το κηροπλαστείο της Μητρόπολης Καστοριάς ιδρύθηκε πριν από 36 χρόνια, επί αρχιερατείας του Γρηγορίου Μαΐστρου, για να ενισχύσει και να στηρίξει το οικοτροφείο που λειτουργούσε εκείνη την εποχή. Μετά το κλείσιμο του οικοτροφείου στηρίζει τους απόρους της περιοχής, αφού τα έσοδά του καλύπτουν τις ανάγκες της Τράπεζας Αγάπης και του Φιλόπτωχου Ταμείου» τονίζει στη «δημοκρατία» ο Αθανάσιος Κυριάζος, υπεύθυνος του κηροπλαστείου. Καθημερινά το κηροπλαστείο μπορεί να παράξει περίπου έναν τόνο κεριά. Από αυτό προμηθεύονται κεριά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μονές του Αγίου Ορους και εννέα μητροπόλεις.
«Δεν στάζουν»
«Το κηροπλαστείο μας έχει μακρά παράδοση στην παρασκευή μελισσοκεριού. Υστερα από πολύχρονη εμπειρία παρασκευάσαμε κεριά για την Αγία Τράπεζα και “δεσποτικά”. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι ότι δεν στάζουν και δεν καπνίζουν», εξηγεί ο κ. Κυριάζος.
Πολλά σχολεία επισκέπτονται το κηροπλαστείο, ώστε μαθητές και μαθήτριες να δουν από κοντά πώς φτιάχνονται τα κεριά που ανάβουν στους ναούς. Εν όψει του Πάσχα το κηροπλαστείο διαθέτει «γυμνά» κεριά σε φιλόπτωχα ταμεία και σε σχολεία, τα οποία αποτελούν τη βάση της πασχαλινής λαμπάδας. «Παιδιά, αλλά και μεγαλύτεροι παίρνουν τα απλά κεριά», καταλήγει ο κ. Κυριάζος, «και τα διακοσμούν για να τα ανάψουν το βράδυ της Ανάστασης».