Της Χρύσας Κοσμίδου
Στην Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι και οι Εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Καστοριάς, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, προκειμένου να ενημερωθούν για ποιο λόγο το ποσό της πάγιας προκαταβολής μειώθηκε.
Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες οι Πρόεδροι και οι Εκπρόσωποι των Τ.Π. είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους καταθέτει ο Δήμος Καστοριάς την πάγια προκαταβολή μια μείωση της τάξης του 50% «Με λύπη μας είδαμε ότι ήταν τα μισά χρήματα» δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Μακροχωρίου και Γραμματέας του Σωματείου των Προέδρων και των Εκπροσώπων του Δήμου Καστοριάς Βασίλειος Μπότσαρης «Ενημερωθήκαμε πριν την Τακτική Συνεδρίαση και μέσα από μια ιστοσελίδα, την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Δεν γνωρίζουμε για ποιους λόγους έγινε αυτό, αλλά τουλάχιστον το Σωματείο θα έπρεπε να τους ξέρει και να τους μεταφέρει και στους υπόλοιπους συναδέλφους. Έτσι λοιπόν προ ημερησίας διάταξης ζητήσαμε από το Δήμαρχο Ανέστη Αγγελή, να μας εξηγήσει το τι ακριβώς συνέβη».
Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσό της πάγιας προκαταβολής ανέρχεται στα 1.000 ευρώ ετησίως (πλην των Δημοτικών Κοινοτήτων Καστοριάς, Μανιάκων και Μεσοποταμίας, όπου βάσει πληθυσμού δικαιούνται περισσότερα) και με αυτό θα πρέπει να καλυφθούν διάφορα θέματα.
Ο κ. Μπότσαρης τόνισε πως το ποσό αυτό σε καμία περίπτωση δεν αρκεί καθώς οι ανάγκες στα χωριά είναι μεγάλες «Δεν αρκούν ούτε για τα μεροκάματα που δίνουμε κυρίως για θέματα καθαριότητας. Τώρα, με αυτά τα 500 ευρώ, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποιες εργασίες στη σειρά, για το α΄ εξάμηνο τουλάχιστον. Πρόκειται για έκτακτες εργασίες και ζημιές οι οποίες προκύπτουν από διάφορους παράγοντες. Βέβαια, θα πρέπει σημειώσουμε ότι καταβάλλουμε το Φ.Π.Α., οπότε αμέσως το αρχικό ποσό (σ.σ. των 1.000 ευρώ) κατεβαίνει περίπου στα 750 ευρώ. Με λίγο καλό κουμάντο, θεωρώ πως σε γενικές γραμμές θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στα καθήκοντά μας».
Ο κ. Αγγελής, σύμφωνα με τον κ. Μπότσαρη δεσμεύτηκε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι εν ευθέτω χρόνω θα κατατεθούν και τα υπόλοιπα χρήματα «Ο Δήμαρχος μας υποσχέθηκε ότι θα το διευθετήσει το θέμα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Νόμο. Ο “Καλλικράτης” είναι ξεκάθαρος και λέει πως όλο το ποσό πρέπει να μπει στην αρχή του χρόνου. Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεχόμαστε αυτή την κατάσταση και κάνουμε υπομονή, διότι γνωρίζουμε ότι η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη».
Ο Εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Μακροχωρίου, ο οποίος ασχολείται με τα κοινά εδώ και δύο τετραετίες, θεωρεί πως ο “Καλλικράτης” είναι ένας καλός Νόμος, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις «Πιστεύω πως εάν το Κεντρικό Κράτος βοηθούσε λίγο παραπάνω, τότε τα πράγματα θα ήταν για όλους μας καλύτερα. Ο Καλλικρατικός Νόμος κατά την προσωπική μου άποψη, είναι ένας καλός Νόμος και αυτό διότι έχει προβλέψει πολλά και σωστά θέματα, απλώς χρειαζόταν από την αρχή μια πιο έντονη οικονομική ενίσχυση».
Απογοητευμένοι οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων
Ο κ. Μπότσαρης ανέφερε πως η κατάσταση αυτή, πιθανότητα οφείλεται στο αίσθημα απογοήτευσης που τους έχει κατακλύσει και αυτό καθώς λόγω της οικονομικής στενότητας που ταλανίζει γενικότερα τη χώρα, δεν πραγματοποιούνται διάφορες εργασίες και έργα, αλλά και το μικρό μέγεθος της πάγιας προκαταβολής δεν τους δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν.
Βέβαια, η παρουσία των προέδρων δεν είναι υποχρεωτική, παρά μόνο εάν υπάρχει θέμα ημερησίας διάταξης το οποίο αφορά στην Τοπική Κοινότητα που εκπροσωπούν «Στα συμβούλια που πραγματοποιούμε ως Σωματείο, έχω μεταφέρει στους συναδέλφους μου πως θα ήταν καλό να παραβρίσκονται στα Δ.Σ. Καστοριάς, καθώς με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα ενημερώνονται για την τοπική επικαιρότητα, αλλά παράλληλα θα μπορούν να ακούσουν και να πάρουν ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες ενδεχομένως να υλοποιήσουν και στα χωριά τους. Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να δίνουμε πάντα το παρών. Πρέπει να δείχνουμε τη δύναμή μας και ότι υπάρχουμε. Άλλωστε για αυτό μας εξέλεξε ο κόσμος».