Αμεση πώληση παλαιών και νέων λιγνιτικών μονάδων και εφόσον στη συνέχεια αξιολογηθεί ότι δεν είναι ικανοποιητική η πορεία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, αποδειχθεί δηλαδή ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν απέφεραν τα αναμενόμενα, τότε θα προβλέπεται πώληση και υδροηλεκτρικών.
Αυτή είναι η πραγματική ενημέρωση που έκανε χθες στους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας ο Γιώργος Σταθάκης για τις πιέσεις που δέχεται από τους δανειστές και για το πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας, και όχι τα όσα εκείνοι είπαν μετά την συνάντηση (“δεν υπάρχει καμία μονάδα της ΔΕΗ προς πώληση”, κ.ο.κ.), δηλώσεις που έγιναν επειδή προφανώς τους ζητήθηκε να μην ρίξουν λάδι στην φωτιά και να δώσουν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, όσο η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοικτή.
Στην πραγματικότητα ο υπουργός τους περιέγραψε πάνω-κάτω το κείμενο που συνέταξε η ελληνική πλευρά μετά τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, με την προσθήκη ως “γλυκαντικό” ότι η κυβέρνηση επιδώκει και θεωρεί ότι θα πετύχει να γλιτώσει από την ιδιωτικοποίηση το 17% της ΔΕΗ, δηλαδή να περάσει στο υπερταμείο, δίχως ωστόσο και αυτό να έχει κλειδώσει.
Ενα χαρτί που κι αυτό φαίνεται ότι “καίγεται” αφού σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών, σε συνάντηση που είχε νωρίτερα ο Ευ.Τσακαλώτος με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, την ενημέρωσε ότι το 17% παραμένει ως έχει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Ετσι όμως όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το ενεργειακό πακέτο δεν θα έχει ούτε ένα τόσο δα “αντίβαρο” που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να την σερβίρει όσο πιο αναίμακτα μπορεί στην κοινοβουλευτική της ομάδα.
Τα μεν υδροηλεκτρικά φαίνεται ότι δεν θα γλιτώσουν το πωλητήριο αφού έτσι όπως έχει σήμερα η κατάσταση, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να έχει αποκτήσει ως τον Ιούνιο (που θα γίνει τo “τσεκάρισμα”) η αγορά τέτοια δυναμική που να προοιωνίζεται απώλεια μεριδίου 13% για την ΔΕΗ έως το τέλος του έτους. Να πιάσει δηλαδή τον μνημονιακό στόχο 75,24% τον Δεκέμβριο, από 88,5% τον Φεβρουάριο. Τα δε ΝΟΜΕ συνεχίζονται κανονικά, όσο για το αφήγημα, ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει το 51% της ΔΕΗ στον έλεγχο του Δημοσίου, αφού κατάφερε να γλιτώσει το 17% από την ιδιωτικοποίηση, επίσης φαίνεται ότι παύει να υφίσταται.
Σενάρια για ακόμη σκληρότερα μέτρα
Τα πράγματα μάλιστα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη χειρότερα. Και αυτό καθώς τα παραπάνω, αποτελούν, όπως είπαμε, τις βασικές γραμμές του κειμένου που ετοίμασε η ελληνική πλευρά μετά την επιστροφή της από τις Βρυξέλλες, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι έχει την συναίνεση των θεσμών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress”, οι δανειστές αφού πρώτα μελέτησαν όλα τα δεδομένα, δεν εμφανίζονται έτοιμοι να αποδεχθούν το πακέτο που παρουσίασε ο κ. Σταθάκης. Αλλά μπορεί και να επιμείνουν σε ακόμη σκληρότερα μέτρα, δηλαδή την επαναφορά της απόλυτης θέσης για πώληση του 40% του λιγντικού και υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ, κάτι που μένει να φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ακόμη και αυτό να μην συμβεί, το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις στο θέμα ΔΕΗ δεν έχουν καμία σχέση με το κλίμα υποβάθμισης της πώλησης μονάδων που για ευνόητους λόγους επιχείρησαν να περάσουν προς τα έξω χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Επικαλέστηκαν όλοι την προάσπιση του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ, την υποχρέωση της χώρας να προσαρμοσθεί με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στους λιγνίτες, παραπέμποντας μάλιστα σε “εναλλακτικούς τρόπους”, πέραν της πώλησης μονάδων, όπως ανενεργά ή υπολειτουργούντα ορυχεία σε Κοζάνη και Φλώρινα (Αχλάδα, Σέρβια) που έχει ή πρόκειται να παραχωρήσει το Δημόσιο σε ιδιώτες.
Κατεβάστε τους τόνους
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση βλέποντας να φορτίζεται επικίνδυνα το κλίμα μετά τις προχθεσινές αντιδράσεις του Πάνου Σκουρλέτη (“όχι στον κανιβαλισμό της ΔΕΗ”), του Γιάννη Τσιρώνη (“καλά τα λέει ο Σκουρλέτης”), και τα αρνητικά μηνύματα από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από τους βουλευτές να κατεβάσουν όσο μπορούν τους τόνους, υποσχόμενη ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, και “πουλώντας” τους ότι μπορεί να τη γλιτώσει το 17% της ΔΕΗ.
Ετσι εξηγούνται και οι χθεσινές χλιαρές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Δ.Μακεδονίας Θ.Καρυπίδη, και των βουλευτών Μ.Δημητριάδη, και Θ. Μουμουλίδη, (όλοι παρόντες στην συνάντηση μαζί με τους Ι.Θεοφύλακτο, Γ.Ντζιμάνη), στάση που προφανώς θα διαφοροποιηθεί, εφόσον κλείσει η συμφωνία για την ΔΕΗ, και δοθεί στην δημοσιότητα. Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, όταν μια μόλις ημέρα πριν, στη συνάντηση Σταθάκη με τον Κώστα Σέλτσα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, ο υπουργός λέγεται ότι του είπε “δεχόμαστε ασφυκτικές πιέσεις, η κατάσταση είναι δύσκολη”.
Πότε θα τοποθετηθεί ο Παναγιωτάκης
Το μασάζ της κυβέρνησης και η επιχείρηση “μετρώ αντιδράσεις”, θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με την επίσκεψη την Παρασκευή του κ. Σταθάκη στην Κοζάνη, όπου θα τον περιμένει όμως το μοναδικό αυτή την στιγμή μπλοκ αντίδρασης, η ΓΕΝΟΠ, η οποία και λέγεται ότι του προετοιμάζει “θερμή” υποδοχή. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκη, του ανθρώπου που επίσης θα επωμιστεί μεγάλο πολιτικό βάρος από την διενέργεια των διαγωνισμών και την πώληση μονάδων, και που εδώ και κάμποσες ημέρες παραμένει σιωπηλός.
Στο επικοινωνιακό κομμάτι πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι κυβέρνηση και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα στοιχηθούν πίσω από την προάσπιση του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ, προκειμένου, προς ώρας τουλάχιστον να αποφύγουν να τοποθετηθούν ανοικτά για την πώληση μονάδων. Αλλωστε είτε με 34%, είτε με 51% – όπως είχε πει κάποτε και ο Παναγιωτάκης- το Δημόσιο συνεχίζει να διατηρεί τον έλεγχο της ΔΕΗ, έστω και αν στο μεταξύ εκποιήσει κάποια από τα εργοστάσιά της. Ούτε είναι τυχαία η απάντηση που έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όταν ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε πώληση μονάδων, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας μόνο “υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ”.
Το δεύτερο κλειδί για να “σερβίρει” η κυβέρνηση την συμφωνία θα είναι η συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το κομμάτι που θα αφορά τα ενεργειακά και θα έρθει μαζί με την συμφωνία στη Βουλή, να μιλάει γενικά και αόριστα για μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στο λιγνίτη, δίχως αναφορά ή έστω εξειδίκευση σε πώληση μονάδων. Άλλωστε το πόσες και ποιες μονάδες θα πωληθούν, θα καθοριστεί από το market του προσεχούς Σεπτεμβρίου που θα κληθεί να διαπιστώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση θα μεταφερθεί τον Δεκέμβριο του 2017. Τότε αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για τον αριθμό και την σύνθεση του πακέτου των μονάδων, με την διαδικασία πώλησης να παραπέμπεται για τον Ιούνιο του 2018.