Παππάς: Τεχνολογική επανάσταση στην οποία όλοι οφείλουν να μετέχουν

Αρχική » Ελλάδα » Παππάς: Τεχνολογική επανάσταση στην οποία όλοι οφείλουν να μετέχουν

Για μια τεχνολογική επανάσταση στην οποία όλοι οφείλουν να μετέχουν, καθώς και την υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων να βοηθήσουν ώστε η χώρα να επωφεληθεί στο έπακρο από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, στην τοποθέτησή του, στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Μέτρα μείωσης κόστους εγκατάστασης υψίρρυθμων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών – Εναρμόνιση νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/61/ΕΕ κ.α. διατάξεις» στις επιτροπές Δ.Διοίκησης, Δ. Τάξης & Δικαιοσύνης και Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του με ευρεία πλειοψηφία, (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ) και κατά πλειοψηφία στα άρθρα του και αύριο εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του επείγοντος.

Ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει μία μοναδική ευκαιρία, μέσω της ανάπτυξης των συγκεκριμένων δικτύων να δικαιώσει τις προσδοκίες και να καταστεί κόμβος τηλεπικοινωνιών, μεταφορών και οδικών δικτύων στην ευρύτερη περιοχή. «Η χώρα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στον χάρτη», πρόσθεσε, «όπου προς τον Νότο της υπάρχουν χώρες οι οποίες από τη σταθεροποίηση και ανάπτυξή τους, μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα και να αναδειχθεί σε παγκόσμιο παίκτη των οικονομικών εξελίξεων». Η βασική μας μέριμνα ωστόσο, σημείωσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, είναι να μην μείνει κανείς Έλληνας και Ελληνίδα πίσω γιατί μόνο τότε η ανάπτυξη που προσδοκούμε, μέσω της ανάπτυξης αυτών των δικτύων, δεν θα είναι απλώς βιώσιμη αλλά και δίκαιη.

Ο Ν. Παππάς τόνισε ότι η Περιφέρεια, τα νησιά της χώρας και γενικότερα η επαρχία οφείλει να βοηθηθεί εξίσου από τις νέες τεχνολογίες, συμμετέχοντας στην αναγέννηση της οικονομίας. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ πρόσθεσε ότι μιλάμε για ένα ύψιστο δείγμα Δημοκρατίας και επανέλαβε το παράδειγμά του με την έλλειψη τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος στα χωριά της δυτικής Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα αντιδημοκρατικό και ως παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των συμπολιτών μας. Η Πολιτεία εδώ θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, δυστυχώς εντός κληρονομημένων δεσμεύσεων τις οποίες πολύ θα θέλαμε να μην είχαμε, πρόσθεσε ο Ν. Παππάς, για να λυθεί το πρόβλημα.

«Μιλάμε για τον κλάδο των κλάδων», συνέχισε στην τοποθέτησή του ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, «ο κλάδος που μπορεί να κάνει πιο παραγωγική την αγροτική παραγωγή, τη ναυτιλία, τις κατασκευές, τις τεράστιες εφαρμογές της πληροφορικής στην ιατρική, στη φιλοσοφία των έξυπνων πόλεων (απορρίμματα), στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, στην εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες» τόνισε.

Όταν μιλάμε για τις μεγάλες υποδομές είναι αδύνατον να αναφέρουμε μόνο ως κινητήριο μοχλό τον ιδιωτικό τομέα, είπε ο Ν. Παππάς κλείνοντας το πρώτο μέρος της τοποθέτησής του, γιατί χωρίς την ισχυρή παρουσία της δημόσιας παρέμβασης και τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, ο ιδιωτικός τομέας αναπτύσσει τις συγκεκριμένες υποδομές ατελώς. Δύο είναι οι αρχές που πρέπει να κινηθούμε, τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, η ταχύτητα στην ανάπτυξη των δικτύων και η καθολική πρόσβαση κάθε κατοίκου σε αυτά, χαιρετίζοντας τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την επίσπευση ανάπτυξης των συγκεκριμένων δικτύων.

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια