Βήματα προσέγγισης -αλλά και εμμονή σε εκβιαστικές απαιτήσεις για μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ- καταγράφηκαν στη μαραθώνια συνάντηση των κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να θέσει τις δικές του προϋποθέσεις για μία τελική συμφωνία.
Τις συνθήκες για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα συζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο στις Βρυξέλλες. Για «σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε στις «δημιουργικές συζητήσεις» έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη δήλωσή του μετά το τέλος της συνάντησης. «Είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα. Θα κάνουμε απολογισμό της διαδικασίας για τη δεύτερη αξιολόγηση κατά τη διάρκεια του επερχόμενου Eurogroup», τόνισε ο Ολλανδός επικεφαλής, αποκλείοντας ωστόσο το σενάριο για εξεύρεση τελικής συμφωνίας μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Πέρα από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) ήταν ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της αποστολής Νικολά Τζαμαρόλι και το μέλος του ΔΣ του ΕΜΣ Ρολφ Στρος. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησαν ο γενικός γραμματέας Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Επιτροπής, Μάριο Μπούτι, και ο υπεύθυνος του ελληνικού προγράμματος Ντ. Κοστέλο.
Το γεγονός ότι όλοι ανεξαιρέτως οι δανειστές και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο κάθισαν στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις τους για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος ήταν σημαντικό για το «ξεπάγωμα» της δεύτερης αξιολόγησης. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» άλλωστε μέχρι πρόσφατα ήταν ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή οι θεσμοί είχαν διαφωνία σχετικά με την πολιτική για το ελληνικό πρόγραμμα.
Η πρόταση
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έχουν συμφωνήσει οι δανειστές και που παρουσιάστηκε στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο αφορά τη λήψη μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ (δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ), αλλά και αντισταθμιστικά αναπτυξιακά μέτρα που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Τα 2 δισ. ευρώ θα ενεργοποιηθούν άμεσα και τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν ως προληπτικά μέτρα σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων.
Οπως τόνιζε Ελληνας αξιωματούχος, «στόχος όλων ήταν να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουμε τις θέσεις Ελλάδας και δανειστών». Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα επαναλάμβανε τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας, με «άσο στο μανίκι του» τα θετικά αποτελέσματα της οικονομίας για το 2016 και τα αναμενόμενα για το πρώτο τρίμηνο του 2017.
«Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μια βιώσιμη συμφωνία», κατέληξε ο αξιωματούχος. Η πρωτοβουλία της συνάντησης ανήκει στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. Με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης ήταν εκείνος που μπορούσε να συγκαλέσει τα μέρη γύρω από ένα τραπέζι, προκειμένου να συζητηθούν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών.
Ο ίδιος όμως είχε έναν επιπλέον λόγο να θέλει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία: τις εκλογές στη χώρα του, που θα λάβουν χώρα στις 15 Μαρτίου.
Αντιλαμβανόμενος ότι ο καιρός περνάει και πως αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες θα χαθεί η ημερομηνία-ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ θέλησε να επισπεύσει τα γεγονότα.
Μιλώντας στο Bloomberg, χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας ότι η συνάντηση δεν είναι κρίσιμη και πως τα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το Ασφαλιστικό, το φορολογικό και τον προϋπολογισμό.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ένα ακόμα θέμα είναι το πόσο μεγάλο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, πότε μπορεί να μειωθεί, αλλά και τι θα συμβεί με το χρέος. «Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε θα προχωρήσουμε περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι εφόσον δεν υπάρχουν μεγάλες πληρωμές μέχρι το καλοκαίρι, «δεν υπάρχει ατμόσφαιρα κρίσης».
Η πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ πάντως «συμβάδιζε» με όσα είχε πει στο «Εθνος» πηγή της Ευρωζώνης μία μέρα πριν. «Αν δεν? μπουν στο αεροπλάνο τη Δευτέρα ή Τρίτη τα μέλη των κλιμακίων, προκειμένου να συνταχθεί η συμφωνία τεχνικού προσωπικού, η ημερομηνία-ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου χάνεται και το επόμενο Eurogroup έχει προγραμματιστεί στις 20 Μαρτίου, μετά τις ολλανδικές εκλογές», είχε πει η πηγή της Ευρωζώνης. Πλέον, η ημερομηνία αυτή παραμένει σημαντική, ωστόσο όχι καταληκτική. ?
Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά