Η ΕΔΕΤ Α.Ε. θέλοντας να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του υπερυπολογιστικού συστήματος, προσκαλεί Ελληνικές Επιχειρήσεις – οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τεχνολογικές περιοχές που έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται υπολογιστικά συστήματα υψηλών επιδόσεων – να καταθέσουν σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες που εδρεύουν σε Ελληνικό Ακαδημαϊκό ή Ερευνητικό ίδρυμα, πρόταση έργου για πρόσβαση και αξιοποίηση του συστήματος ARIS.
-
Στόχοι και κριτήρια της πρόσκλησης
Η παρούσα πιλοτική πρόσκληση δίνει δικαίωμα πρόσβασης στο ισχυρό εθνικό υπέρ-υπολογιστικό σύστημα ARIS σε ερευνητές που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο τη χρήση του για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας. Επιπλέον, στοχεύει στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της χρήσης υπερ-υπολογιστικών υποδομών και εργαλείων στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης.
Ο μέγιστος αριθμός έργων που θα επιλεγούν είναι 15 και η συνολική χρονική διάρκεια πρόσβασης στο σύστημα ARIS θα είναι 6 μήνες.
Για την επίτευξη των ως άνω στόχων, η πρόσκληση θέτει τα παρακάτω κριτήρια επιλογής τα οποία πρέπει να πληρούν τα έργα που θα αποκτήσουν τελικά πρόσβαση στο σύστημα ARIS.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιλογή μια πρότασης:
- Τα έργα θα πρέπει να αφορούν ανοιχτή έρευνα η οποία μπορεί εν δυνάμει να οδηγήσει σε αποτελέσματα με εμπορική εκμετάλλευση. Τα προαναφερόμενα θα πρέπει να προκύπτουν σαφώς από την περιγραφή και ανάλυση της πρότασης
- Τα τελικά αποτελέσματα του έργου να είναι εν δυνάμει δημοσιεύσιμα σε επιστημονικά περιοδικά ή συνέδρια (ανοιχτή έρευνα).
- Οι τεχνικές απαιτήσεις της πρότασης, όπως αυτές αποτυπώνονται στην αίτηση, πρέπει να είναι συμβατές με τις τεχνικές δυνατότητες, το λογισμικό, την αρχιτεκτονική και την πολιτική υποβολής εργασιών του συστήματος ARIS (http://doc.aris.grnet.gr/). Τα ως άνω θα πρέπει να προκύπτουν σαφώς από την περιγραφή και ανάλυση της πρότασης
- Ο συνολικός υπολογιστικός χρόνος που θα απαιτηθεί ανά πρόταση δε δύναται να ξεπερνά τις 400.000 core-hours.
Για τις προτάσεις που ικανοποιούν τα ως άνω κριτήρια, θα αξιολογηθεί και θα βαθμολογηθεί ο βαθμός αναγκαιότητας χρήσης υπερ υπολογιστικών πόρων. Προτεραιότητα θα δοθεί σε έργα με μεγαλύτερη δυνατότητα κλιμάκωσης με βάση το λογισμικό αλλά και το μέγεθος και το είδος του προβλήματος το οποίο τίθεται προς επίλυση στο σύστημα ARIS.
Επιλεξιμότητα
Δικαίωμα υποβολής πρότασης έχουν οι επιχειρήσεις που ικανοποιούν τις παρακάτω προϋποθέσεις επί ποινή αποκλεισμού:
- Η επιχείρηση πρέπει να εδρεύει ή να έχει παράρτημα στην Ελληνική Επικράτεια
- Το έργο να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα που εδρεύει σε Ελληνικό Ακαδημαϊκό ή Ερευνητικό ίδρυμα.
- Ο υπεύθυνος της ως άνω ερευνητικής ομάδας θα πρέπει να οριστεί ως Κύριος Ερευνητής του έργου (Principal Investigator / KE).
Υπολογιστικό σύστημα HPC – ARIS
Το σύστημα ARIS αποτελείται από συνολικά τέσσερις νησίδες υπολογιστικών συστημάτων, βασισμένα σε αρχιτεκτονική Intel x86 διασυνδεμένα σε ένα ενιαίο δίκτυο Infiniband FDR14 προσφέροντας πολλαπλές δυνατότητες και αρχιτεκτονικές επεξεργασίας. Αναλυτικά, το σύστημα αποτελείται από:
- Μία νησίδα (thin nodes) βασισμένη στην πλατφόρμα IBM NeXtScale και σε επεξεργαστές Intel Xeon E5-2680v2. Διαθέτει 426 υπολογιστικούς κόμβους και προσφέρει συνολικά 8.520 πυρήνες επεξεργασίας (CPU cores).
- Μια νησίδα κόμβων μεγάλης μνήμης (fat nodes) που αποτελείται από 44 εξυπηρετητές Dell PowerEdge R820. Κάθε εξυπηρετητής προσφέρει 4 επεξεργαστές Intel Xeon E5-4650v2 και 512 GB κεντρικής μνήμης
- Μια νησίδα κόμβων επιταχυντών GPU που αποτελείται από 44 εξυπηρετητές Dell PowerEdge R730. Κάθε εξυπηρετητής περιέχει 2 επεξεργαστές Intel Xeon E5-2660v3, 64 GB μνήμης και 2 κάρτες GPU NVidia K40, και
- Μια νησίδα κόμβων επιταχυντών Xeon Phi που αποτελείται από 18 εξυπηρετητές Dell PowerEdge R730, καθένας εκ των οποίων περιέχει 2 επεξεργαστές Intel Xeon E5-2660v3, 64 GB μνήμης και 2 συνεπεξεργαστές Intel Xeon Phi 7120P.
Επιπλέον, το σύστημα προσφέρει 2 PB αποθηκευτικό χώρο, μέσω συστήματος αρχείων General Parallel File System (GPFS) της IBM και ολοκληρώνεται με μια βιβλιοθήκη ταινιών ΙΒΜ TS3500 μέγιστης αποθηκευτικής δυνατότητας περίπου 6 PB.
Διαδικασία Υποβολής Πρότασης
Όλες οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του παρακάτω συνδέσμου:
Η αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί στην αγγλική γλώσσα και ο υποβάλλων (ΚΕ) φέρει την ευθύνη ότι τα στοιχεία που αναφέρει στην αίτηση είναι αληθή.
Η αίτηση παρέχεται και σε μορφή pdf προς διευκόλυνση των συμμετεχόντων.
Η ομάδα πρόσβασης του ΕΔΕΤ είναι διαθέσιμη να απαντήσει σε ερωτήσεις, στο email: [email protected].
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων: 3 Μαρτίου 2017 στις 18:00
Πληροφορίες εδώ