Στην ανάγκη να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση αναφέρθηκε ο Π. Μοσκοβισί. Παρωχημένη χαρακτήρισε την έκθεση του ΔΝΤ Ο Γ. Ντάισελμπλουμ
Τα νέα δεδομένα της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες. Παρόλο που επισήμως οι Ευρωπαίοι δανειστές «καταγράφουν» και δεν σχολιάζουν τα συμπεράσματα του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, προκειμένου να «ξεκολλήσει» η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με τη συμμετοχή του Ταμείου.
«Τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά», σχολίαζαν χθες πηγές στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, που τις προηγούμενες μέρες δήλωναν απαισιόδοξες για την καθυστέρηση της διαδικασίας. «Μετά τη συνάντηση της Ουάσιγκτον ξέρουμε πλέον επισήμως τις θέσεις του ΔΝΤ. Είναι θετικό το γεγονός ότι υπήρξε διαφωνία στο εσωτερικό του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο για την επικεφαλής του ΔΝΤ να λάβει μια πιο ?πολιτική? απόφαση», τόνισε πηγή της Ευρωζώνης.
Οπως τόνισε η ίδια πηγή, οι εξελίξεις για τον πολυπόθητο συμβιβασμό μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ θα εξαρτηθούν από τη σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων μεταξύ των θεσμών αλλά και από τις πρωτοβουλίες του ελληνικού οικονομικού επιτελείου. Τα πρώτα δείγματα αναμένεται να διαφανούν στη συνάντηση του EuroWorking Group (EWG) αύριο Πέμπτη.
Η εκπρόσωπος Τύπου Α. Μπράιντχαρτ επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ και εργάζεται στο πλαίσιο των συμφωνιών των Eurogroups Δεκεμβρίου και Μαΐου 2016.
Νωρίτερα ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων εξηγούσε την ανάγκη να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση, δηλαδή έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. «Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να δουλέψουν σκληρά και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σε κλειστή εκδήλωση του Δικτύου «Αργώ» στο Παρίσι. Ο επίτροπος χαρακτήρισε το 2017 χρονιά-ορόσημο για την Ελλάδα, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να «μπορέσουν να τροφοδοτήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις και την ανάπτυξη στη χώρα, ώστε να βγει η Ελλάδα από τα Μνημόνια όπως έκαναν και άλλες χώρες».
Η θετική φωνή για την Ελλάδα σε σχέση με τα συμπεράσματα του ΔΝΤ, πάντως, προέκυψε από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση, ο υπουργός Οικονομικών υπήρξε επικριτικός για τις προβλέψεις του Ταμείου. «Το ΔΝΤ πρέπει να είναι ειλικρινές για τους όρους που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα», είπε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Ντάισελμπλουμ. «Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που εκτιμά το ΔΝΤ», συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας ως «παρωχημένη» την έκθεση του ΔΝΤ, λόγω της μεγαλύτερης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ελάφρυνση χρέους
Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε, επίσης, την έκπληξή του για τη «σκληρότητα» -όπως είπε- των σχολίων του ΔΝΤ. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι αν και έχει γίνει κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα. Ο ίδιος κατέληξε ότι δεν βλέπει δυνατότητα «κουρέματος» του χρέους, αλλά το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των όρων αποπληρωμής του, εάν απαιτηθεί και «εάν η Ελλάδα συνεχίσει σε εποικοδομητικό δρόμο».
Στις Βρυξέλλες προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις… ώρες πριν από το EuroWorking Group της Πέμπτης, προκειμένου το θέμα της Ελλάδας να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της συζήτησης. Σκοπός είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται να γίνουν κάποιες απαραίτητες κινήσεις – κυρίως από πλευράς Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό οι επαφές είναι συνεχείς και εντατικές.
«Η πρωτοβουλία πλέον ανήκει στην ελληνική πλευρά, προκειμένου να λάβει πρωτοβουλίες που θα “ζεστάνουν ξανά” τη διαπραγμάτευση. Από το τέλος του Eurogroup, την περασμένη εβδομάδα και μέχρι τη Δευτέρα, καμία κίνηση δεν είχε γίνει και έτσι ακόμη και στο EuroWorking Group της Πέμπτης το ζήτημα της Ελλάδας ήταν δύσκολο να συζητηθεί», έλεγε στο «Εθνος» κοινοτικός αξιωματούχος.
«Ωστόσο γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από πολλές πλευρές, προκειμένου να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το ελληνικό πρόγραμμα. Ακόμη και η απόφαση του ΔΝΤ, χθες, αφήνει περιθώρια διαβούλευσης και μείωσης του χάσματος μεταξύ των πιστωτών».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι διάφορες είναι οι προτάσεις που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι, πέρα από τη συμβιβαστική πρόταση των Ευρωπαίων πιστωτών περί μείωσης του αφορολογήτου από το 2018 και περί προληπτικών αλλαγών στο συνταξιοδοτικό μετά το τέλος του προγράμματος.
Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
18,2 δισ. € είναι προγραμμα-τισμένο να λάβει η Ελλάδα το 2017, εφόσον κλείσουν θετικά οι αξιολογήσεις.
4,5 δισ. € είναι το ύψος των προληπτικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ.
1,5% του ΑΕΠ είναι το ύψος του πλεονάσματος που προκρίνουν οι περισσότεροι διευθυντές του ΔΝΤ.