Καστοριά: Επιστροφή στα θρανία

Της Χρύσας Κοσμίδου

Σπουδές, η απάντηση στην ανεργία – Ο συνταξιούχος φοιτητής – Συνεντεύξεις Απόστολου Τζιώτζη και Φώτη Σιάπκα

Οι καιροί είναι δύσκολοι, η ανεργία συνεχίζει ακάθεκτη την ανοδική της πορεία και οι νέοι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τις λύσεις και τα εφόδια ούτως ώστε να μπορέσουν να απορροφηθούν επαγγελματικά. Βέβαια, η επαγγελματική αποκατάσταση δεν αφορά πλέον μόνο στα νεαρά ηλικιακά άτομα, αλλά και  στους ανθρώπους που διανύουν την 5η, ακόμα και την 6ηδεκαετία της ζωής τους.

«Μάθε τέχνη κι αστηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε», συνήθισαν να λένε οι παλαίμαχοι της ζωής, και όπως φαίνεται δικαιώθηκαν για άλλη μια φορά. Η απάντηση στην ανεργία, υπάρχει και μέσα  στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Καστοριάς, καθώς προσφέρει πολλές ειδικότητες, οι οποίες δίνουν την υπόσχεση για μια άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

Είθισται οι φοιτητές και οι σπουδαστές να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 18-24, ωστόσο  η μη εύρεση εργασίας, οδηγεί και μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους πίσω στα θρανία.

Ο Διευθυντής του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Καστοριάς κ. Απόστολος Τζιώτζης , τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας πως  «Γενικότερα πιστεύω πως υπάρχουν και κατάλοιπα από τη νεαρή μας ηλικία. Όταν ήμασταν μικρότεροι, για προσωπικούς λόγους ο καθένας από εμάς δεν συνέχισε τις σπουδές του. Με το πέρασμα του χρόνου και όταν η ανεργία χτύπησε κόκκινο, ειδικά στην περιοχή μας, αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι θέλησαν να σπουδάσουν αυτό το οποίο ήθελαν πραγματικά. Όταν κάποιος πηγαίνει στην ειδικότητα η οποία του αρέσει, είμαι πεπεισμένος ότι θα αποδώσει  όχι μόνο στη σχολή, αλλά και στην αγορά εργασίας».

Επιστροφή στα θρανία

Η ανεργία, οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, οι αυξημένες απαιτήσεις στην αγορά εργασίας και πολλοί ακόμα παράγοντες της δύσκολης εποχής που διανύουμε,  δημιουργούν  πρόσφορο έδαφος έτσι ώστε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να επιστρέψουν στα θρανία.  Ακόμα και οι συνταξιούχοι γίνονται και πάλι φοιτητές.  Ο κ. Τζιώτζης σχολίασε πως «Όσον αφορά στο κομμάτι της Δια Βίου Μάθησης, οι συμπολίτες μας, θέλουν να ενταχθούν κάπως καλύτερα στο κοινωνικό σύνολο. Δηλαδή, να δημιουργήσουν νέες παρέες, να μην κλείνονται μέσα στο σπίτι τους και ουσιαστικά επιζητούν την κοινωνική διέξοδο. Όσον αφορά στο Ι.Ε.Κ. εγγράφονται κατασταλαγμένα άτομα στην πλειοψηφία τους, καθώς όταν έχουν τελειώσει τις  στρατιωτικές τους  υποχρεώσεις, έχουν μια εμπειρία στο εργασιακό κομμάτι και είναι γνώστες του ιδιωτικού τομέα, εν τέλει θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Πιστεύω πως στο Ι.Ε.Κ. Καστοριάς πραγματοποιείται μια άριστη συνεργασία».

Συνταξιούχος φοιτητής

Από την εφηβεία, ξεκινά η ονειροπόληση για το αύριο και για τη φοιτητική ζωή. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, μπορεί να δούλεψαν για δεκαετίες, να έκαναν τις  οικογένειές τους, να είδαν τα εγγόνια τους να μεγαλώνουν, αλλά το μεράκι για να σπουδάσουν δεν τους έφυγε ποτέ.

Σύμφωνα τον κ. Τζιώτζη ο μεγαλύτερος ηλικιακά σπουδαστής του  Ι.Ε.Κ. Καστοριάς, ήταν ένας συνταξιούχος, ο οποίος –δυστυχώς- για προσωπικούς του λόγους, έπρεπε να διακόψει τις σπουδές τους «Ήταν ένας αξιόλογος άνθρωπος και σπουδαστής. Μάλιστα οφείλω να του δώσω και το “Βραβείο Ήθους”, καθώς δεν έλειψε ούτε μια ώρα από τα μαθήματά του. Πραγματικά ήταν αξιοθαύμαστος ο ζήλος του. Γενικότερα όμως, οι μεγαλύτεροι ηλικιακά σπουδαστές, είναι αξιοθαύμαστοι καθώς έχουν κατασταλάξει πως θα  κάνουν αυτό το οποίο το αγαπάνε και γνωρίζουν ότι θα λάβουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να συνεχίσουν την επαγγελματική τους πορεία».

Σπουδές, η απάντηση στην ανεργία

Ο κ. Φώτιος Σιάπκας, στα 45 του χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει την ειδικότητα “Στελέχη Ασφαλείας, Υποδομών και Προσώπων”,  η οποία είναι αφενός ιδιαίτερα σημαντική και αφετέρου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν την πιστοποίηση  μόνο μέσω των Ι.Ε.Κ.

«Για πρώτη φορά στην Καστοριά, υπάρχει αυτή η ειδικότητα, την οποία καταφέραμε να κερδίσουμε από την Κοζάνη. Νομίζω πως είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες  ειδικότητες του Ι.Ε.Κ, αν όχι η πιο ενδιαφέρουσα» είπε ο κ. Σιάπκας και σχολίασε πως αποφάσισε να  κάτσει ξανά στα θρανία κατά την 5ηδεκαετία της ζωής του καθώς  ήρθε αντιμέτωπος με τη μάστιγα της ανεργίας «Όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και αναγκάζεσαι να σταματήσεις τη δουλειά σου, πρέπει να βρεις τρόπους για να επιβιώσεις. Επιβάλλεται τη σημερινή εποχή να έχεις ένα χαρτί το οποίο σου ανοίγει επαγγελματικές  πόρτες. Προσωπικά για εμένα είναι η πιο χρήσιμη ειδικότητα και πιστεύω πως θα υπάρξει και η άμεση εργασιακή μου απορρόφηση».

Τα Δημόσια Ι.Ε.Κ. προσφέρουν τη δυνατότητα σπουδών σε άτομα όλων των ηλικιών και μάλιστα δωρεάν «Από τη στιγμή που λειτουργεί και στην Καστοριά δημόσιο Ι.Ε.Κ. όσοι δεν τα κατάφεραν στις εισαγωγικές εξετάσεις, ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φύγουν και  να σπουδάσουν σε ένα άλλο μέρος, τους δίνεται μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία κατάρτισης στην πόλη μας», είπε κλείνοντας ο κ. Σιάπκας.

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria