Έρχονται τα ιπτάμενα αυτοκίνητα!

Κάποτε ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας στις περισσότερες ταινίες, εν έτει 2017 όμως γίνονται προσπάθειες, ώστε στον ουρανό να μην κυκλοφορούν μόνο ελικόπτερα και αεροπλάνα.

Ειλικρινά, πόσες φορές δεν έχετε ονειρευτεί, ενώ είστε κολλημένοι στην κίνηση, ότι το αυτοκίνητο σας βγάζει φτερά και σας μεταφέρει με ένα μαγικό και εντυπωσιακό τρόπο στον προορισμό σας.

Αυτό λοιπόν προσπαθούν να κάνουν πραγματικότητα εταιρίες κολοσσοί σε όλο τον κόσμο, όπως η γνωστή Αirbus που κατασκευάζει αεροπλάνα. Στόχος της είναι η δημιουργία ενός νέου τύπου αεροσκάφους, το οποίο θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί πτήσεις σε χαμηλό υψόμετρο. Οι περισσότερες εταιρίες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο πλάνο φαίνεται ότι οραματίζονται αεροσκάφη, τα οποία μοιάζουν με μικρά ελικόπτερα. Θα προσγειώνονται και θα απογειώνονται κάθετα, ενώ θα έχουν πολλούς έλικες, οι οποίοι θα κινούνται με ηλεκτροκινητήρες και μπαταρίες.

Άλλα πάλι θα θυμίζουν μεγάλα drones, η πτήση των οποίων θα μπορεί να ρυθμίζεται από το χρήστη τους μέσω smartphone ή θα υπάρχει κάποιος στο έδαφος που θα τα κατευθύνει. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η κινέζικη εταιρία EHang, ήδη εξελίσσει drones που θα μπορούν να μεταφέρουν ανθρώπους. Ακόμα και η NASA εξετάζει ένα σύστημα εναέριας κυκλοφορίας για μικρά επανδρωμένα αεροσκάφη.

Παράλληλα γίνεται λόγος για τη δυνητική αγορά των επονομαζόμενων «αεροταξί», τα οποία θα έχουν χωρητικότητα ενός ή δυο ατόμων και θα μεταφέρουν επιβάτες στα αστικά κέντρα, ενώ η προσγείωση τους θα πραγματοποιείται στις οροφές κτιρίων. Η αντίστοιχη πρόταση της Airbus ονομάζεται Vahana που σημαίνει βουνό ή το όχημα της θεότητα Χιντού. Ενδιαφέρον για τα «αεροταξί» εκδήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο και η Uber καταθέτοντας μια έκθεση 98 σελίδων για το μέλλον των αστικών αερομεταφορών.

Ωστόσο τα εμπόδια στην εξέλιξη των ιπτάμενων αυτοκινήτων είναι παρά πολλά. Πρέπει να λυθούν ζητήματα νομικά, αλλά κυρίως πρακτικά. Πώς θα γίνεται ο εναέριος συντονισμός τους όταν αρχίσουν να αυξάνονται; Ποιες θα είναι επιπτώσεις για αυτούς που βρίσκονται στο έδαφος όταν συμβεί μια σύγκρουση στον αέρα; Επίσης η τεχνολογία θα πρέπει να δώσει μπαταρίες με μεγαλύτερη αυτονομία, καθώς σε αυτή τη φάση υπολογίζεται ότι ένα ιπτάμενο όχημα μπορεί να πετάει συνεχόμενα για 15-30 λεπτά, ανάλογα φυσικά με την ταχύτητα που κινείται και το βάρος που μεταφέρει. Μια άλλη πρόκληση είναι η μείωση του θορύβου τους, καθώς θα απογειώνονται και θα προσγειώνεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Η πιο κοντινή παντός σημαντική αλλαγή που αφορά τις μετακινήσεις μας είναι η άφιξη τηςαυτόνομης οδήγησης, καθώς τα ιπτάμενα αυτοκίνητα μάλλον θα αργήσουν να απογειωθούν από τους δρόμους…

gofpsdhs

gtfrdesw

hosted2.ap_.org_

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria