Τελιγιορίδου: «Πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες πολιτικών για τα “θαλασσοδάνεια”»

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Τελιγιορίδου: «Πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες πολιτικών για τα “θαλασσοδάνεια”»

Το… γάντι σηκώνει η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, προκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποβάλει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, προκειμένου να δοκιμαστεί εν τοις πράγμασι (και εντός Κοινοβουλίου) το πάγιο αίτημα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας -σε βαθμό εμμονής- για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Όποιος νομίζει ότι μπορεί να αμφισβητηθεί η εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ξέρει και τον τρόπο και τον τόπο» λέει χαρακτηριστικά, στη συνέντευξή της στην «F&M Voice».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017.

Συνέντευξη στον ΠΕΤΡΟ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η κυρία Τελιγιορίδου εκτιμά ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα και δηλώνει απερίφραστα ότι, στην υπόθεση των «θαλασσοδανείων», σε κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις, που μπορεί να στοιχειοθετήσουν τυχόν ποινικές ευθύνες, ακόμη και σε βάρος πολιτικών προσώπων.

Κυρία Τελιγιορίδου θα κλείσει η αξιολόγηση; Και με τι κόστος;

Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές στο ακέραιο. Για πρώτη φορά μετά το 2010 βρισκόμαστε εντός των στόχων του προγράμματος και έχουμε υπεραπόδοση του πλεονάσματος το οποίο αποδόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους. Από την πλευρά των Θεσμών δεν υπάρχει, πλέον, καμία δικαιολογία για την καθυστέρηση της αξιολόγησης. Στο πλαίσιο της πολιτικής και οικονομικής διπλωματίας, η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει την εξέλιξη της συζήτησης με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, παρά τα τεχνάσματα ορισμένων κύκλων που επιδιώκουν την πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση της χώρας. Όσο για το κόστος, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα. Γιατί δεν χρειάζονται.

Τι πιθανότητες δίνετε στο σενάριο των πρόωρων εκλογών;

Οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Η χώρα έχει Σύνταγμα και η Δημοκρατία έχει κανόνες. Αυτοί οι κανόνες προβλέπουν τον τρόπο με τον οποίο μία κυβέρνηση αναγκάζεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Είναι η απώλεια της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Όποιος, λοιπόν, νομίζει ότι μπορεί να αμφισβητηθεί αυτή η εμπιστοσύνη, ξέρει και τον τρόπο και τον τόπο.

Διαθέτουν βάση οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι, η κυβέρνηση επιχειρεί να αλώσει τον Τύπο, με αφορμή τις εξελίξεις στον ΔΟΛ;

Είναι πραγματικά αστείο να κατηγορείται αυτή η κυβέρνηση για προσπάθεια άλωσης του Τύπου. Και από ποιους; Από αυτούς που δημιούργησαν το τρίγωνο της διαπλοκής στον χώρο της ενημέρωσης: κόμματα-τράπεζες-ΜΜΕ. Τους ίδιους που, μέχρι χθες, κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κλείσει τον ΔΟΛ…
Καμία κυβερνητική παρέμβαση δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Υπάρχει μία προσπάθεια σωτηρίας ενός ιστορικού εκδοτικού συγκροτήματος, στην οποία μετέχει ένα ιστορικό στέλεχός του. Ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος, ο οποίος είναι παράλληλα και ενεργός πολίτης και πολιτικός. Με την ίδια λογική λοιπόν, όταν ο εξίσου καταξιωμένος δημοσιογράφος και πρώην υπουργός της Ν.Δ., ο κύριος Μιχελάκης, ανέλαβε πρόσφατα διευθυντική θέση στον ΑΝΤ1, έπρεπε να μιλήσουμε για άλωση από τη Ν.Δ.; Δεν είναι σοβαρά αυτά που λέγονται και γράφονται.

16640636_10210012007670586_7384351565328899373_n

Πόσο επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί η γείωση του κόμματος στην κοινωνία; Αποκτά διακλάδωση στη βάση ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί το εγχείρημα των ισότιμων μελών εγκαταλείφθηκε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα καινούργιο πολιτικό εγχείρημα, μοναδικό στη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία της Αριστεράς. Είναι ένα εγχείρημα που εξελίσσεται καθημερινά, μέσα από την ιδεολογική και προγραμματική σύνθεση διαφορετικών ρευμάτων σκέψης, διαφορετικών ιστορικών εμπειριών και μέσα από την αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαμορφώσει μία νέα, σταθερή κοινωνική πλειοψηφία και ένα νέο πρότυπο ανοιχτού, δημοκρατικού και αποτελεσματικού κόμματος. Και αυτή είναι η προσπάθεια όλων μας.

Σας προβληματίζουν τα δημοσκοπικά ευρήματα που αποτυπώνουν υπεροχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καθίζηση της κυβέρνησης;

Με προβληματίζει η καθημερινότητα των πολιτών και με αφήνει απολύτως αδιάφορη η εικονική πραγματικότητα που θέλουν να διαμορφώσουν οι προνομιούχες ελίτ που κατέστρεψαν τη χώρα. Εμείς, με πρώτο τον πρωθυπουργό, γνωρίζουμε ότι είμαστε υπόλογοι μόνο απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας και όχι στα οργανωμένα συμφέροντα και τις μειοψηφίες που «νικούν» στις δημοσκοπήσεις. Η δική μας ευθύνη και προσπάθεια, είναι το 2019 η Ελλάδα να έχει βγει από την περιπέτεια των τελευταίων δεκαετιών, με την κοινωνία όρθια και να αναπτύξει ένα σταθερό βηματισμό προόδου. Και τότε, θα κριθούμε όλοι.

Οι αγρότες ξαναζεσταίνουν τα τρακτέρ. Ωστόσο ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πρόσφατα, από το βήμα της Βουλής, σειρά παρεμβάσεων για τον πρωτογενή τομέα, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιμένει ότι συνεχώς επιλύονται προβλήματα. Πού βρίσκεται η αλήθεια; Έχουν δίκιο οι αγρότες να διαμαρτύρονται ή είναι πολιτικά καθοδηγούμενες οι κινητοποιήσεις τους;

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα και έχουν κάθε λόγο να διεκδικούν το δίκιο τους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί, στο πλαίσιο της οικονομικής πραγματικότητας, για να δώσει λύσεις. Ενδεικτικά σας αναφέρω, τη μείωση κατά 23% των ασφαλιστικών εισφορών για τη μεγάλη πλειονότητα των κατ’ επάγγελμα αγροτών, τις προσπάθειες για την εξυγίανση και την επανεκκίνηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, την ενίσχυση των προνοιακών προγραμμάτων του ΟΓΑ -με έμφαση στις τρίτεκνες και πολύτεκνες αγροτικές οικογένειες-, τον νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, την κάρτα αγρότη, τον οργανισμό για τη διαχείριση γαιών και υποδομών. Ασφαλώς, αυτά δεν αρκούν. Ζούμε σε μία μεταβατική εποχή για τον πρωτογενή τομέα και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουμε μία σκληρή μάχη για την προστασία της ελληνικής αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής, απέναντι σε αντιλήψεις που θέλουν να διαμορφώσουν μία νέα ΚΑΠ, προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των μεγάλων κλήρων του ευρωπαϊκού βορρά.
Καθόλου συμπτωματικά, αυτές τις αντιλήψεις τις προωθούν οι δυνάμεις με τις οποίες ταυτίζεται η Νέα Δημοκρατία του κυρίου Μητσοτάκη. Εμείς, από την πλευρά μας, καλούμε τους αγρότες σε έναν ανοιχτό και οργανωμένο διάλογο, μακριά από επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς. Ένα διάλογο ουσίας για το πώς θα ενισχύσουμε το αγροτικό εισόδημα και θα στηρίξουμε την παραγωγή, αλλά και το πώς θα διαμορφώσουμε μαζί την εθνική στρατηγική στα χρόνια που έρχονται.

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια