Ντράγκι: Κλείσιμο αξιολόγησης και βιώσιμο χρέος, οι προϋποθέσεις ένταξης της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση

Σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη β’ αξιολόγηση, διαπίστωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αρχική » Ελλάδα » Ντράγκι: Κλείσιμο αξιολόγησης και βιώσιμο χρέος, οι προϋποθέσεις ένταξης της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση

«Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ» ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

«Έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, είπε ότι «κολλάει σε τρία πράγματα» και διευκρίνισε: Πρώτον να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μακρά χρονική περίοδο. Δεύτερον, στο κλείσιμο του δημοσιονομικού χάσματος και τρίτον σε κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η αγορά εργασίας, η ενέργεια και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Λίγο νωρίτερα εξερχόμενος από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της αξιολόγησης δηλώνοντας: «Η αβεβαιότητα θα τελειώσει».

Ο Μ. Ντράγκι εξήγησε ότι για να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικό χρέος, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε, ότι για να γίνει μια αξιόπιστη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, θα πρέπει να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα μέτρα (τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή), αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ευρωζώνης.

Επομένως, ο Μ. Ντράγκι επεσήμανε, ότι για να είναι αξιόπιστη η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Όταν συμβεί αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, με απόλυτη ανεξαρτησία θα εκπονήσει τη δική του αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Συμπλήρωσε ότι μπορούμε να είμαστε κοντά στο στόχο αγοράς ελληνικού χρέους, αν ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, αλλιώς μπορούμε να περιμένουμε.

Τι λέει ο Ντράγκι για το ενδεχόμενο «αποζημίωσης» των μικροεπενδυτών από το PSI

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά ομολόγων είναι οι ίδιες για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το ενδεχόμενο «αποζημίωσης» των μικροεπενδυτών από το PSI.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά για ενδεχόμενη «αποζημίωση» των Ελληνων ομολογιούχων από το PSI, ο Μ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι όροι της αναδιάρθρωσης του PSI έχουν προσδιοριστεί και δεν υπάρχει περιθώριο παρέμβασης. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προσέθεσε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει την ιδέα αποζημίωσης των μικροεπενδυτών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ίδιοι κανόνες διέπουν όλες τις χώρες της ευρωζώνης και άρα πρέπει να ξεκινήσουμε από την ίδια βάση.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια