Εργασιακός «μεσαίωνας»: Πληρωμή με… κουπόνια!

«Μάστιγα» η πληρωμή των υπαλλήλων με… κουπόνια

Αρχική » Ελλάδα » Εργασιακός «μεσαίωνας»: Πληρωμή με… κουπόνια!

Μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, εταιρείες ηλεκτρικών ειδών, εισπρακτικές εταιρείες, αλλά και πολυεθνικές που απασχολούν άτομα χωρίς σταθερή σχέση εργασίας, ακόμη και πολιτικά κόμματα πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με κουπόνια και προπληρωμένες κάρτες.

Οι καταγγελίες από εργαζόμενους σε δεκάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα πέφτουν «βροχή» στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενώ οι πιο «δημοφιλείς» πρακτικές που εφαρμόζουν οι εργοδότες έχουν να κάνουν με την αμοιβή των υπαλλήλων τους μέσω κουπονιών σίτηση και διατακτικών, αντί χρημάτων, γλυτώνοντας τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που τους αναλογούν.

Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), κ.Π. Κυριακούλιας, εταιρείες αντικαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας με κουπόνια, κυρίως σε ότι αφορά έκτακτες αποδοχές, προσαυξήσεις για νυχτερινά, αργίες, Κυριακές και υπερωριακή απασχόληση.

«Τις δύο τελευταίες Κυριακές του Δεκέμβρη που ήταν ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ- μάρκετ, πολλοί εργαζόμενοι πληρώθηκαν με κουπόνια, ενώ μέρος των οφειλών μηνών που χρωστούν εταιρείες στο προσωπικό τους, το ξεπληρώνουν με διατακτικές. Το φαινόμενο εξαπλώνεται συνεχώς, ενώ η απορρύθμιση που επικρατεί στην αγορά εργασίας τα χρόνια της κρίσης και η έλλειψη συλλογικών συμβάσεων βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνει ο κ. Κυριακούλιας.

Παλαιότερα τα κουπόνια, οι διατακτικές και οι δωροεπιταγές αποτελούσαν απλά ένα bonus για κάποιους εργαζόμενους. Σήμερα υπολογίζεται πως 200.000 εργαζόμενοι στερούνται ένα μέρος του μισθού τους σε χρήμα, λαμβάνοντας αντ’ αυτού κουπόνια για να κάνουν αγορές από συγκεκριμένα συμβεβλημένα καταστήματα. Προς διερεύνηση είναι και ο ρόλος των εταιρειών έκδοσης κουπονιών, οι οποίες τα πωλούν στους εργοδότες με πίστωση ακόμη και οκτώ μηνών.

Ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος δηλώνει αποφασισμένος να ξεκινήσει «σαφάρι» ελέγχων σε κλάδους και επιχειρήσεις με αυξημένη παραβατικότητα, καθώς είναι παράνομο κομμάτι του μισθού να αντικαθίσταται από παροχές, χωρίς την συναίνεση του εργαζόμενου. Οι εργαζόμενοι μπορούν να καταγγείλουν παρόμοια περιστατικά, ανώνυμα, τον πενταψήφιο αριθμό του ΣΕΠΕ, καλώντας το 15512.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια