Το… αλβανικό μέτωπο «παγώνει» το λουκέτο σε 19 ΤΕΙ

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

Στις «ελληνικές καλένδες» μεταθέτει στην πράξη το υπουργείο Παιδείας το θέμα των 19 τμημάτων ΤΕΙ τα οποία επρόκειτο να βάλουν «λουκέτο» το 2018 βάσει του σχεδίου «Αθηνά».

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου ζήτησε από τη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ να καταθέσει τεκμηριωμένη εισήγηση για το ποια εκ των 19 τμημάτων πρέπει να διατηρηθούν εν ζωή, αλλά εάν αυτό δεν συμβεί έως τις 15 Φεβρουαρίου, τότε την απόφαση καλούνται να λάβουν τα Περιφερειακά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης τα οποία, ωστόσο, δεν έχουν καν νομοθετηθεί. Η τακτική αυτή αποτυπώνει την απροθυμία στη λήψη της απόφασης διαχρονικά τόσο εκ μέρους του υπουργείου όσο και των ΤΕΙ, την ίδια στιγμή που οι πιέσεις από βουλευτές όλων των κομμάτων, τοπικούς παράγοντες ακόμη και μητροπολίτες που επιθυμούν τη «διάσωση» των τμημάτων της περιφέρειάς τους παραμένουν ασφυκτικές. «Τα ΤΕΙ είναι τα μόνα που ενώνουν τους πάντες, όπως συνέβη στο αλβανικό μέτωπο» ανέφερε σκωπτικά στην «ΗτΣ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Η ουσία, πάντως, για τους φετινούς υποψηφίους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ότι η πλειονότητα αυτών των τμημάτων δεν θα συμπεριληφθεί στο μηχανογραφικό δελτίο. Εξαίρεση, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ», μπορεί να αποτελέσουν τα τμήματα Οπτικής και Οπτομετρίας στο Αίγιο, αλλά και Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στην Καρδίτσα τα οποία δεν αποκλείεται να δεχθούν και πάλι νέους φοιτητές.

TEI

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας «παγώνει» το «λουκέτο» που επρόκειτο να μπει στα 19 τμήματα ΤΕΙ για ένα χρόνο συνδέοντας το μέλλον τους με τις ευρύτερες αποφάσεις για τη διασύνδεση πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων. Αίγιο, Πύργος, Μουδανιά, Ηράκλειο, Ιεράπετρα, Λαμία, Αμφισσα, Λάρισα, Καρδίτσα, Δράμα, Καλαμάτα, Καστοριά, Μεσολόγγι, Χαλκίδα είναι οι πόλεις που επαρχιακές πόλεις που φιλοξενούν τα υπό κατάργηση τμήματα με τους ντόπιους βουλευτές, όλων των κομμάτων, αλλά και τοπικούς παράγοντες να πιέζουν για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

«Μας κυνηγάει η προχειρότητα και η εκδικητικότητα του σχεδίου ‘Αθηνά’ που χωρίς κανέναν προγραμματισμό έκλεισε τμήματα εκεί που βρήκε αδύναμες τοπικές αντιστάσεις», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, διαβεβαιώνοντας πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με βασικό το «κριτήριο της ακαδημαϊκότητας και όχι το πελατειακό».

Στο πλαίσιο αυτό, το «μπαλάκι» της ευθύνης για τη λήψη απόφασης πηγαίνει στα Περιφερειακά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΣΑΕ) τα οποία πρόκειται να ιδρυθούν σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας και θα αντικαταστήσουν τα επίμαχα Συμβούλια ΑΕΙ του Ν. 4009. Εάν η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ δεν καταθέσει τεκμηριωμένη εισήγηση, τα ΠΣΑΕ θα εξετάσουν με ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά και με βάση τις τοπικές ανάγκες ποια τμήματα ΤΕΙ θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους είτε αυτόνομα είτε, ενδεχομένως, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της ίδιας περιφέρειας και θα καταθέσουν στο υπουργείο Παιδείας συγκεκριμένες προτάσεις. Ενδεικτικά, όπως δήλωσε στη Βουλή ο κ. Γαβρόγλου, «θέλουμε να πείσουμε τα πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα να αρχίσουν να συζητούν, να δουν τι είδους κοινά προγράμματα και συνέργειες μπορούν να γίνουν, πώς μπορούμε να μοιράσουμε υποδομές και σε άλλα ιδρύματα».

Βασικό ερώτημα, βεβαίως, στη λήψη των αποφάσεων θα είναι ποια ακαδημαϊκότητα μπορεί να υπηρετείται από τμήματα με ελάχιστους διδάσκοντες και με κορεσμένο, μάλιστα, αντικείμενο. Σήμερα, υπάρχουν συνολικά 14 τμήματα ΤΕΙ δεν έχουν ούτε ένα μόνιμο καθηγητή, ενώ αρκετά ακόμη έχουν μονοψήφιο αριθμό διδασκόντων. Μπορούν αυτά τα τμήματα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους;

«Θα μελετήσουμε το ζήτημα με προσοχή για να δούμε αν μπορούμε να διασώσουμε κάποια τμήματα» επισημαίνουν από το υπουργείο Παιδείας, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι, σε κάθε περίπτωση, φοιτητές και εργαζόμενοι δεν θα πρόκειται να μείνουν «μετέωροι». Όπως αναφέρουν, «κανείς εργαζόμενος στα ΤΕΙ που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς μεταβατικότητας δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του. Το εγγυόμαστε. Επίσης, κανείς φοιτητής δεν κινδυνεύει. Βάσει της νομοθεσίας, οι φοιτητές σε τμήματα που κλείνουν έχουν το δικαίωμα να μετεγγραφούν σε αντίστοιχα τμήματα. Μπορεί, επίσης, να δοθεί παράταση για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους».

Χαρά Καλημέρη

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria