«Μπουρλότο» έβαλαν οι πρόσφατες δηλώσεις της Πάολας για τον Στέλιο Καζαντζίδη. Η Θεσσαλονικιά τραγουδίστρια προκάλεσε «σεισμό» στις τάξεις των απανταχού θαυμαστών του σημαντικού λαϊκού τραγουδιστή με όσα είπε σε συνέντευξή της στον Γιώργο Λιάνη για τη «Real News».
Από τη
Δήμητρα Δάρδα
«Ο Καζαντζίδης, που είναι η μεγαλύτερη φωνή από όλες, τραγουδούσε σαράντα τραγούδια για τον πόνο και άλλα τόσα για τη μετανάστευση. Δεν αρκούσε να πει δυο τρία για το κάθε θέμα; Αρα ζητούσε και του έγραφαν τραγούδια γι’ αυτά. Αρα τα εκμεταλλευόταν. Εκανε κατάχρηση στον πόνο, στην απονιά, στην αδικία. Ο Μανώλης Αγγελόπουλος δεν το έκανε ποτέ αυτό. Μακάρι να τον είχα γνωρίσει. Οι παλιοί μετρ στα μαγαζιά όπου τραγουδούσα και η μητέρα μου μού λένε ότι του μοιάζω πολύ». Οπως ήταν φυσικό, οι απόψεις της έκαναν τον γύρο των social media και το θέμα πήρε αστραπιαία μεγάλες διαστάσεις, προκαλώντας την κατακραυγή των fans του αξέχαστου ερμηνευτή.
Η οργή της Καίτης Γκρέυ
Η Βάσω Καζαντζίδη, η τελευταία σύζυγος του αείμνηστου Στελάρα, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της τραγουδίστριας. «Δεν υπάρχει κάτι να πω. Ο κόσμος ξέρει ποιος ήταν ο σύζυγός μου και τι έκανε» είπε στην «Espresso» με περίσσια σεμνότητα και ευγένεια.
Η Καίτη Γκρέυ, ωστόσο, που έχει συνδέσει το όνομά της με τον Στέλιο Καζαντζίδη τόσο προσωπικά όσο και καλλιτεχνικά, δεν κρατήθηκε. Με αφορμή τα λεγόμενα της Πάολας, στέλνει μήνυμα προς όλες τις νέες τραγουδίστριες, που «μιλούν πολύ». «Ο,τι και να λένε, δεν μπορούν οι καινούργιες να φτάσουν τα δικά μας τραγούδια!» λέει χωρίς να κρύβει την οργή της.
Για τους ξενιτεμένους
«Την Πάολα δεν τη γνωρίζω προσωπικά και δεν έχω ακούσει πώς τραγουδάει ζωντανά σε μαγαζί. Ομως την άκουσα στην τηλεοπτική εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου και δεν μου είπε τίποτα» δήλωσε και εξήγησε τον λόγο που ο Καζαντζίδης πέρασε σε πολλά κομμάτια του τον πόνο της ξενιτιάς.
«Τραγουδούσε για τους ξενιτεμένους -όπως εγώ και άλλοι καλλιτέχνες- και δεν το κάναμε για εκμετάλλευση. Τότε υπήρχε το μεγάλο κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων, κυρίως στη Γερμανία, στην Αμερική και την Αυστραλία, και όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί εκείνης της εποχής, όπως ο Θόδωρος Δερβενιώτης, ο Μπάμπης Μπακάλης και άλλοι, εμπνέονταν από αυτό το θέμα, αλλά και από άλλα κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα. Για παράδειγμα, έχουν γραφτεί τραγούδια ακόμη και για τη φυματίωση που τότε θέριζε τον κοσμάκη. Εκείνα τα χρόνια οι άνθρωποι συγκινούνταν πολύ με τους στίχους που μιλούσαν για τον αποχωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους, οι οποίοι πήγαιναν στα ξένα για να δουλέψουν ή θαλασσοδέρνονταν. Και επειδή δεν υπήρχαν τα σημερινά σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, έρχονταν σε επαφή με ένα γράμμα ή με μια αφιέρωση ενός τέτοιου τραγουδιού σε μια ραδιοφωνική εκπομπή. Ηταν η γέφυρα με την πατρίδα. Τα κομμάτια αυτά τα ζητούσε ο κόσμος, γιατί ήταν η ανάγκη εκείνης της εποχής» μας λέει και, συνεχίζοντας, υποστηρίζει πως σήμερα δεν ζουν οι μεγάλοι δημιουργοί για να γράψουν εμπνευσμένα κοινωνικά τραγούδια.
«Βέλη» Ψωμιάδη για τις «ξεβράκωτες»
Για άστοχες δηλώσεις έκανε λόγο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης (φωτό) στην εκπομπή του Μακεδονία TV «Ολα καλά». Αν και φανατικός θαυμαστής της, όπως παραδέχτηκε, ήταν τελείως αντίθετος με όσα δήλωσε η ερμηνεύτρια: «Αστοχες οι δηλώσεις της. Δηλώσεις με… σπασμένα φρένα. Εγώ είμαι φαν της Πάολας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο… αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο Στέλιος είναι ο Μέγας Αλέξανδρος του λαϊκού τραγουδιού. Τραγούδησε όσο κανείς άλλος για τη ρωμιοσύνη. Ηταν ο ίδιος η ρωμιοσύνη» δήλωσε. Και συνέχισε: «Μηδενίζοντας την εποχή εκείνη είναι σαν να μηδενίζεις τους μεγάλους τραγουδιστές εκείνης της εποχής, γιατί δεν ήταν μόνο ο Στέλιος. Πρέπει να το ακούν ιδιαίτερα κάποιες τραγουδίστριες, οι οποίες κάνουν καριέρα “ξεβράκωτες”. Και θέλω να πω στην κυρία Πάολα στα ποτ πουρί που την ακούω, πως πολλά τραγούδια είναι του Καζαντζίδη. Αρα είναι διαχρονικός και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε γι’ αυτόν».
Ξεσπάθωσαν με ανακοίνωσή τους οι φαν του Στέλιου: «Ασχολήσου με την αμορφωσιά σου»
Η συνέντευξη της -έως σήμερα- χαμηλών τόνων Πάολας, η οποία έχει δείξει πάμπολλες φορές ιδιαίτερη ευαισθησία, παραχωρώντας τα έσοδα των κέντρων όπου εργάζεται στους εργαζομένους και συνεργάτες της, προκάλεσε την οργή των θαυμαστών του Καζαντζίδη, με τις φωνές των… καζαντζιδικών συνεχώς να δυναμώνουν εναντίον της.
«Οι δηλώσεις της είναι επιεικώς γελοίες και ανιστόρητες. Οχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε, αλλά στήριξε για πολλά χρόνια τον φτωχό και ανήμπορο μετανάστη. Τραγούδησε, βρε αγράμματο κουτορνίθι, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μαρκόπουλο και Ακη Πάνου… Είναι ο σημαντικότερος τραγουδιστής της Μεσογείου και ένας εκ των κορυφαίων στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα… Να σέβεσαι και να σκέφτεσαι πριν μιλήσεις. Ασχολήσου με την αμορφωσιά σου, την ανοησία σου και τα σκυλοτράγουδά σου» ανέφερε η ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Αθήνας – Πειραιά.
Ο διακεκριμένος ερευνητής του ελληνικού τραγουδιού, με πλούσια συγγραφική δραστηριότητα, Κώστας Μπαλαχούτης, σε συνέντευξή του με τίτλο «Οσα δεν ξέρει η Πάολα για τον Καζαντζίδη», αναφέρει: «Ο Καζαντζίδης θεωρείται πρώτος μεταξύ ίσων της μεγάλης σχολής των ερμηνευτών του λαϊκού τραγουδιού που αναδείχθηκαν στα χρόνια του ’50, γιατί διέθετε προσόντα πέρα από τα ανθρώπινα και ερμήνευσε τα καλύτερα των καλύτερων». Μάλιστα, στέλνει στη λαϊκή καλλιτέχνιδα και τη δική του απάντηση μετά μουσικής, μέσα από το κομμάτι του Αντώνη Βαρδή και του Σαράντη Αλιβιζάτου: «Στην Ελλάς τού δυο χιλιάδες γίναν όλοι βασιλιάδες, λαϊκοί τραγουδιστάδες».
«Να ζητήσεις συγγνώμη»
Οργισμένο, όμως, είναι και το σχόλιο του συνθέτη Μάνου Ψαλτάκη (φωτό), που συμβουλεύει την Πάολα να ζητήσει συγγνώμη.
«Μέχρι εδώ. Δεν ανέχομαι μία που την κάνατε μάγκα να λέει ότι ο Καζαντζίδης εκμεταλλευόταν τους ξενιτεμένους κι ότι έκανε καριέρα με τον πόνο τους. Βούλωσέ το και βγες να ζητήσεις συγγνώμη, διότι, αν από σήμερα σου πουν να πας στο εξωτερικό, ε, καλύτερα να μην πας, διότι θα σου βγει ξινό από τους πονεμένους… Μάθε λίγη Ιστορία».