Ακόμα και η Κομισιόν που μέχρι πρότινος ήταν υπέρ των θέσεων της Αθήνας, στο προχθεσινό Eurogroup τάχθηκε υπέρ των σκληρών απαιτήσεων των δανειστών. Στη φωτογραφία o Ευκλ. Τσακαλώτος με τον επίτροπο Οικονομικών Π. Μοσκοβισί
Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο είχε να αντιμετωπίσει την… ψύχρα όχι μόνο από το ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών αλλά και από τους υπόλοιπους δανειστές που θεωρούσαν «μη διαπραγματεύσιμη» τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Για να είναι παρόν το ΔΝΤ, λοιπόν, η… γραμμή Μαζινό της ελληνικής πλευράς έπρεπε να υποχωρήσει. Και οι συναντήσεις που προηγήθηκαν του επίσημου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών να κινηθούν σε θερμοκρασίες… πολικές.
Ειδικά όταν λίγες μέρες πριν από το Eurogroup Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε πως όσα έγραψε ο υπουργός Οικονομικών ήταν μια «καλή βάση για συζήτηση, αν και όχι για κατάληξη», ο Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης πίστευαν ότι η κουβέντα στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να κινηθεί στο λογικό πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών και το «ξεπάγωμα» της δεύτερης αξιολόγησης.
Ομως, στη συνάντηση του Eurogroup της Πέμπτης ο Ευκλ. Τσακαλώτος έμεινε (σχεδόν) μόνος. Μόνο ο Γάλλος ομόλογός του έμεινε να τον υποστηρίζει. «Αν στη Γαλλία έλεγαν να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα, πιστεύω ότι δεν θα μπορούσαμε να τα περάσουμε από την Εθνοσυνέλευση», είπε ο Μισέλ Σαπέν μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Χωρίς ημερομηνία
Το Συμβούλιο έληξε χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά με την κοινή στάση των τεσσάρων θεσμών ότι αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα για το 2019 και το 2020. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μέχρι πρότινος ήταν υπέρ των θέσεων της ελληνικής πλευράς, τάχθηκε υπέρ των σκληρών απαιτήσεων των υπολοίπων δανειστών. Το επόμενο διάστημα το ελληνικό οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αποδυθεί σε μια εντατική εργασία επεξεργασίας νέων μέτρων και προϋποθέσεων, για να πείσουν το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Μόνο έτσι θα «πειστούν» οι θεσμοί να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση για τα ανοιχτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης.
Και γνωρίζοντας ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι προσδιορισμένες για τα μέσα Ιουλίου, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται οι… προεκλογικοί εταίροι να θελήσουν να το τραβήξουν έως «την τελευταία στιγμή» μετά τον Μάρτιο και έως τον Ιούνιο…
Ο επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσδιόρισε τα ανοιχτά θέματα «για τα οποία η εύρεση σημείου ισορροπίας είναι ένα ζητούμενο»: μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό. Ο ίδιος είπε πως «η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων υπάρχει ως κοινό αίτημα».
Ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, που εκπροσώπησε το Ταμείο στη συνάντηση, ήταν άρρωστος την Πέμπτη. Ομως δεν θα μπορούσε να λείπει από το ραντεβού. Στο πίσω μέρος του μυαλού του ήταν σαφές ότι είχε την έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ που θα παρουσιαστεί στο εκτελεστικό του συμβούλιο στις 6 Φεβρουαρίου περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Μη βιώσιμο το χρέος
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι, σύμφωνα με την έκθεση, το χρέος χαρακτηρίζεται ως «απολύτως μη βιώσιμο». Συνεπώς ο Τόμσεν δεν θα μπορούσε να φύγει από τη συνάντηση, έχοντας δεχτεί το πρόγραμμα που έχει προτείνει και συμφωνήσει το ευρωπαϊκό κομμάτι των πιστωτών. «Για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί, θα πρέπει να έχει γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ τους, να έχουν αποφασίσει τι θέλουν να κάνουν για το ελληνικό πρόγραμμα», είπε στο «Εθνος» πηγή της Ευρωζώνης. «Αυτό δεν φαίνεται στον ορίζοντα και γι’ αυτό το Eurogroup δεν μπορούσε να αποφασίσει να δώσει την πολιτική εντολή για “ξεπάγωμα” της αξιολόγησης. Και κανένας δεν θέλει να πάει πίσω στο Κοινοβούλιό του χωρίς το ΔΝΤ, ιδιαίτερα πριν από τις εκλογές», συμπλήρωσε με νόημα
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος Γ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», τονίζοντας ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη».
Αν και μίλησε με τεχνοκρατικούς όρους, ο επικεφαλής του Eurogroup εννοούσε πίσω από τις γραμμές ότι ο κλήρος για τον συμβιβασμό των διαφορετικών τάσεων ανάμεσα στους δανειστές έχει πέσει για άλλη μία φορά στην ελληνική πλευρά.