Βράβευση ομογενούς μαθήτριας από το Κωσταράζι από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στα «Αριστεία των Τριών Ιεραρχών»

Νέα Υόρκη: Τα βραβεία Αριστείας των Τριών Ιεραρχών στους 74 μαθητές και μαθήτριες που αρίστευσαν στην Εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας , απένειμε ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος.
Τη πανηγυρική τελετή διοργάνωσε το Γραφείο Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, το απόγευμα του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.
κρυσταλια
κρυσταλια1

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, βραβεύτηκε και η ομογενής μαθήτρια από το Κωσταράζι, Κρυσταλία Πασβάτη, η οποία φοιτά στο ημερήσιο σχολείο Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Δείτε το πλήρες ρεπορτάζ:

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Τα βραβεία Αριστείας των Τριών Ιεραρχών στους 74 μαθητές και μαθήτριες που αρίστευσαν στην Εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας (Regents) τον περασμένο Ιούνιο, απένειμε ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος στη διάρκεια πανηγυρικής τελετής που διοργάνωσε το Γραφείο Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας το απόγευμα του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων που συνεχίζεται σήμερα (ανήμερα της εορτής) με τον καθιερωμένο εκκλησιασμό των μαθητών των Ελληνοαμερικανικών σχολείων το πρωί στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας και αμέσως μετά με την κοπή της βασιλόπιτας για τους εκπαιδευτικούς.

“Οι Τρεις Ιεράρχες με τη διδασκαλία τους, το παράδειγμά τους και το τεράστιο συγγραφικό τους έργο θεμελίωσαν την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και ενέπνευσαν στους νέους την αγάπη για τις Κλασικές σπουδές”, επισήμανε στο χαιρετισμό της η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Μαρία Μακεδών.

Ακούραστη, με αφοσίωση και ζήλο, είναι εδώ και 45 χρόνια η κινητήριος δύναμη πίσω από την Εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας, καθώς υπό την ευθύνη και την επίβλεψή της γίνεται τόσο η συγγραφή όσο και η διεξαγωγή της.

“Υπολογίζουμε ότι στο διάστημα αυτό έχουν ευεργετηθεί χιλιάδες παιδιά και αναμφίβολα η συμβολή της Αρχιεπισκοπής είναι τεράστια”, τόνισε η κ. Μακεδών και παρότρυνε τα παιδιά να συνεχίσουν να μιλούν την Ελληνική γλώσσα, ενώ συνεχάρη τους γονείς που έστειλαν τα παιδιά τους στο Ελληνικό σχολείο και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τους εκπαιδευτικούς και τον Αρχιεπίσκοπο.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, Δρ. Γιώργος Λιακέας, ο οποίος κατάφερε, μέσα από παραδείγματα από την καθημερινή ζωή και ένα παιχνίδι με τις λέξεις, να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, δείχνοντάς τους πως “τα Ελληνικά βρίσκονται παντού γύρω μας”.

“Η γνώση της Ελληνικής γλώσσας με βοήθησε αφάνταστα στη μελέτη της Ιατρικής. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ελληνική ταυτότητα με βοήθησε να γίνω ο άντρας, ο πατέρας και ο επιστήμων που είμαι σήμερα”, τόνισε ο Δρ. Λιακέας, αφού πρώτα αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στα παιδικά του χρόνια, στους γονείς του που ήρθαν από την Μεσσηνία και κράτησαν άσβεστη τη φλόγα της αγάπης για την πατρίδα και στα παιδιά τους, αλλά και στο πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα όταν φοιτούσε στο Κολέγιο.

“Είμαι εδώ για να σας υπενθυμίσω ότι αν χάσετε τη γλώσσα σας θα χάσετε την ταυτότητά σας. Αν οι Ελληνες μπόρεσαν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, τον πολιτισμό και τη θρησκεία τους και τη γλώσσα τους μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, τότε είναι δική μας ευθύνη να συνεχίσουμε την παράδοση και να διατηρήσουμε ζωντανό το πνεύμα τους”, επισήμανε ο Δρ. Λιακέας, προσθέτοντας πως “πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στους ιερείς μας, τους δασκάλους, τους γονείς, στα ελληνικά ΜΜΕ που διαιωνίζουν τη γλώσσα μας και μας υπενθυμίζουν την ομορφιά του Ελληνικού πολιτισμού”.

Ο προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού π. Ιωάννης Βλάχος καλωσόρισε τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ενώ ο διευθυντής του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο του συντονιστή, εξήγησε τη σπουδαιότητα των Regents για τους μαθητές και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Γραφείου και προσωπικά της κ. Μακεδών ώστε να διατηρηθεί η Ελληνική Εξέταση.

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς “που δουλεύουν στα Ελληνικά σχολεία, στις εκκλησίες μας, για λιγοστά χρήματα, αλλά έχουν θυσιάσει μια ζωή για να μάθουμε τη γλώσσα μας, τη θρησκεία μας, την κουλτούρα μας”.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας επισήμανε πως η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, έχει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, καθώς συνδέεται με κατακτήσεις στο χώρο του πνεύματος και της παιδείας και τιμά “το καλύτερο δείγμα πνευματικού θησαυρού που διαθέτει ο Ορθόδοξος Ελληνισμός”.

“Το μήνυμα των Τριών Ιεραρχών είναι πάντα επίκαιρο και επαναστατικό, γιατί έρχεται να μας θυμήσει τη χριστιανική αυθεντικότητα, να προτείνει λύσεις και να δώσει κατευθύνσεις που γεμίζουν ελπίδα και απελευθερώνουν τον άνθρωπο”, τόνισε ο Δρ. Κούτρας και έκλεισε το χαιρετισμό του λέγοντας πως “την κάθε χώρα την κυβερνούν δύο φορείς, οι πολιτικοί άρχοντες και οι διδάσκοντες εκπαιδευτικοί. Οι πολιτικοί άρχοντες κυβερνούν την κάθε χώρα του σήμερα, αλλά οι διδάσκοντες διδάσκοντας τα παιδιά μας κυβερνούν τη χώρα του αύριο”.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, πρέσβης Βασίλης Φιλίππου τόνισε πως “η αγάπη για το συνάνθρωπο, ο αυτοσεβασμός, ο αλληλοσεβασμός, η κοινωνική δικαιοσύνη υπήρξαν βασικές αρχές τις οποίες υπηρέτησαν οι Τρεις Ιεράρχες” και ευχήθηκε “τα οράματα και η σκέψη τους ας κατευθύνουν όλους όσους υπηρετούν την Παιδεία και την εκπαίδευση των νέων μας”.

Στον ανεξάντλητο θησαυρό της Ελληνικής μας κληρονομιάς αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και προέτρεψε τους γονείς να μιλάνε στα παιδιά τους στο σπίτι Ελληνικά -δώστε τους τον ήχο της Ελληνικής γλώσσας”, είπε και συνεχάρη την κ. Μακεδών που οργανώνει εδώ και χρόνια με τόση επιτυχία την εκδήλωση αυτή.

“Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς το Θεό γιατί μπορούμε να τιμούμε σήμερα δύο μεγάλες, αιώνιες και παγκόσμιες πραγματικότητες, τους Τρεις Ιεράρχες και τα Ελληνικά Γράμματα. Με τους Τρεις Ιεράρχες είμαστε στην κορυφή της Θεολογίας διαχρονικά και παγκοσμίως. Ταυτοχρόνως, δεν υπάρχει ανώτερο είδος φιλολογίας και λογοτεχνίας στον κόσμο από τα Ελληνικά Γράμματα”, τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στον Εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό που παρουσίασαν μαθητές του Ημερησίου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας μαζί με τον καθηγητή τους Βαγγέλη Χαζίρογλου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Καθεδρικού. Ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην αγιοτόκο Καππαδοκία από το χορευτικό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρούκλυν το οποίο επιμελήθηκε ο Πέτρος Φουρνιώτης και παρουσίασε η Γεωργία Κοπάνη.

Οι μαθητές που αρίστευσαν είναι οι:

Ημερήσια Σχολεία: Αλέξανδρος Αηδόνης, Διονύσιος Χατζητάση, Μαρία Κουτρουπή, Αλέξανδρος Ετιμος, Ζωή Παρασκευή Γκανά, Ερασμία Μάστορα, Θεοδώρα Στυλιανή Μητσάκη, Δημήτριος Παπαζαχαρίου , Κρυσταλία Πασβάτη και Ηλίας Ποτάγκας (Αγιος Δημήτριος Αστόριας), Γεώργιος Κοντόπουλος, Σοφία Κωστούδη, Γιώργος Μελισσηνός και Αννα Πίνου (“Βασίλειος Σπυρόπουλος” Φλάσινγκ), Τόμ Ράπτης, Ανδρέας Βλάχος και Φραγκίσκος Ξυδιάρης (G.A.I. Μπρονξ), Δήμητρα Γκιούλα και Κωνσταντίνος Βογιατζής (DGK – Τίμιος Σταυρός Μπρούκλυν) και Πέτρος Γεμεντζόπουλος και Ειρήνη Φανουράκη (“Αργύριος Φάντης” Μπρούκλυν). 

Απογευματινά Σχολεία:  Τζοάνα Αλεξανδροπούλου, Ευάγγελος Μπαρούς, Ανδρέας Ψάχος, Ελευθερία Σκουφάρα και Χριστίνα Βαρβατσούλη (Αγιος Δημήτριος Αστόριας), Βάλερι Δεληγιάννη, Αννα Πιερράτου, Χρήστος Ποταμιάνος και Αναστασία Πούλου (Στέφανος & Αρετή Τσερπέλη- Αγιος Νικόλαος Φλάσινγκ), Σοφία Μαχαίρα (Αγιος Πέτρος Μπρονξ), Μελίνα Σοφία Γιώργου, Γιαννα Κουλούρη, Νίκος Πίτερ Λύκος και Τζον Μιχαλάκης (Αγία Τριάδα Χίκσβιλ), Νικόλ Κανελλοπούλου, Χριστίνα Λάφκα και Ελίζαμπεθ Περλέγκη (Αγιος Δημήτριος Μέρρικ), Ερικα Κιτσαντά και Μαίρη Τσάχα (Αρχάγγελος Μιχαήλ Πορτ Ουάσιγκτον), Δήμητρα Σκλαβουνάκη (Αγία Παρασκευή Greenlawn), Στελιανή Βλάχου (Ανάσταση, Μπρούκλιν), Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης (Αγιος Νικόλαος West Babylon), Μιχαήλ Πούλος (Ενορία του Σωτήρος, Ράι), Αθανασία Μεϊμετέα (Αγία Τριάδα, New Rochelle), Αθηνά Γκιογκάκη (Κοίμηση της Θεοτόκου, Poughkeepsie), Θεόδωρος Ευσταθιάδης (Αγία Σοφία, Ολμπανυ), Χρήστος Σκούρας (Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου), Αντώνης Παπαδόπουλος και Αννα Τσουμπαριώτη (Αγιος Ισίδωρος, Bethpage), Μαρία Γλύπτη και Απόστολος Παπαδάτος (Πλάτων, Μπρούκλυν)

Κοννέκτικατ: Αλεξάνδρα Ευαγγελίδη και Αλέξανδρος Κουτσούκος (Ευαγγελισμός Στάμφορντ), Γιώργος Μάουρερ (Αγία Τριάδα, Μπρίτζπορτ).

Νέα Ιερσέη: Αντώνιος Αντωνόπουλος, Μίλαν Αντωνόπουλος, Ανθούλα Κουλή, Μελίνα Κυπριανού και Κωνσταντίνα Παυλάτου (Αγιος  Ιωάννης Τέναφλαϊ), Στυλιανή Πέτρου (Αγιος Γεώργιος Piscataway)

Μέριλαντ: Ανθη Νεκταρία Μπουραζάνη, Παύλος Γιολδάσης και Ιωάννα Παπαϊωάννου (Ελληνικό Σχολείο Potomac)

Βιρτζίνια: Μαρία Καραγιώργου, Σουζάνα Λάμπρου και Μαρία Πάππα (Αγία Αικατερίνη, Falls Church), Ευαγγελία Μαυράκη και Ιωάννα Σταθοπούλου (Αγιος Δημήτριος Williamsburg)

Μιζούρι: Δημήτριος Κέις και Στέλλα Ερικσον (Κοίμηση της Θεοτόκου, Town & Country)

Οι ανεξάρτητοι μαθητές: Νικόλ Κασσάνδρα Φράνσις και Ανδρόνικος Γεωργαλάς.

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria