Μεγάλη κάμψη των εξαγωγών ειδών γούνας λόγω της υποτίμησης στο ρούβλι

Αρχική » Γούνα » Μεγάλη κάμψη των εξαγωγών ειδών γούνας λόγω της υποτίμησης στο ρούβλι

Η εγχώρια αγορά της γουνοποιίας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της IBHS Α.Ε.Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, ο κλάδος τα τελευταία 3 χρόνια έχει υποστεί σημαντική κάμψη της ζήτησης από το εξωτερικό, καθώς τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν κατά τη ρωσο-ουκρανική διένεξη προκάλεσαν υποτίμηση στο ρούβλι, με συνέπεια τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων καταναλωτών (η Ρωσία αποτελεί τον κυριότερο εξαγωγικό προορισμό για τις ελληνικές γουνοποιίες).

Παράλληλα, αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν εκθέσεις στα ΗΑΕ αναγκάστηκαν να κλείσουν κάποια από τα καταστήματά τους ή να αποχωρήσουν από την εν λόγω αγορά, καθώς ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην αραβική χώρα έχει περιοριστεί δραστικά. Έτσι, στα μέσα του 2015 στο Ντουμπάι λειτουργούσαν 110 καταστήματα ελληνικών συμφερόντων, έναντι 150 πριν από δύο χρόνια.

Το αρνητικό αυτό κλίμα έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές του κλάδου, ενώ οι πωλήσεις πολλών επιχειρήσεων από την εκδήλωση της ύφεσης έχουν μειωθεί σε ποσοστό ακόμα και 50%-60%. Έτσι, οι εξαγωγές γούνινων ενδυμάτων το 2015 διαμορφώθηκαν σε μόλις €125,55 εκ., σημειώνοντας απότομη υποχώρηση κατά 37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της τελευταία πενταετίας οι εξαγωγές εμφάνισαν σωρευτική κάμψη 41%.

Η συρρίκνωση της ζήτησης έχει οδηγήσει τις περισσότερες επιχειρήσεις σε προσωρινή διακοπή των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων, καθώς διαθέτουν υψηλά αποθέματα έτοιμων εμπορευμάτων, τα οποία με τις υφιστάμενες συνθήκες δεν μπορούν να διοχετευθούν στο εξωτερικό.

H παραγωγική διαδικασία έχει καταστεί δυσχερής λόγω και της προβληματικής πρόσβασης σε πρώτη ύλη από το εξωτερικό. Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς τονίζει ότι οι Κινέζοι αγοραστές έχουν έντονη παρουσία στα διεθνή δημοπρατήρια, αποκτώντας σημαντικές ποσότητες έναντι των ανταγωνιστών τους.

Σύμφωνα με την κα Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της IBHS,«Ενδεχόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας θα τονώσει τα έσοδα των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να εκμεταλλευθούν περισσότερο την ήδη σημαντική εξωστρέφειά τους. Θετικές προοπτικές προκύπτουν πάντως και στην Κίνα, η οποία –παρά την υψηλή γουνοποιητική της δραστηριότητα- αποτελεί το μεγαλύτερο εισαγωγέα γούνας διεθνώς».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 44 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών του δείγματος το 2014 υποχώρησε κατά 22%, στα €138,52 εκ.
  • Τα ΚΠΤΦΑ υποχώρησαν κατά 44,5%, στα €11,92 εκ., ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές €1,27 εκ., από κέρδη €10,71 εκ. το προηγούμενο έτος.
  • Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ μειώθηκαν σε 7,8% και 1,5% αντίστοιχα.
  • Ο δείκτης των Ξένων ως προς τα Ίδια Κεφάλαια αυξήθηκε στο 1,7 προς 1.
  • Τα Αποθέματα διακινήθηκαν σε διάστημα 10 μηνών, ενώ οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν στους 7 μήνες.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια