Τρεις εισαγγελείς στη Βόρεια Ελλάδα έχουν από χθες στα χέρια τους την παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, για τη διενέργεια σαρωτικού ελέγχου στα άμισθα (ιδιωτικής διαχείρισης) υποθηκοφυλακεία, από τα οποία εκτιμάται πως επί χρόνια δεν αποδιδόταν στο δημόσιο τέλος για μηχανοργάνωση, προκαλώντας ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τη «ΜτΚ», στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, καθώς η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, με έγγραφό της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επισήμανε, πως στα άμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας, που είναι 377 εκ των 394, από το 1993 παρακρατούταν τέλος για τη βελτίωση των συνθηκών και τη μηχανοργάνωσή τους, που αντιστοιχούσε σε ποσοστό 25 τοις χιλίοις επί των συναλλαγών. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από αρκετά άμισθα υποθηκοφυλακεία, δεν χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάσταση συστημάτων μηχανοργάνωσης. Όμως, σύμφωνα με το νόμο, για όσους δεν χρησιμοποίησαν για τον σκοπό αυτό τις παρακρατήσεις του συγκεκριμένου τέλους, έπρεπε να το αποδώσουν στο δημόσιο. Αντίθετα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των επιθεωρητών, ορισμένοι υποθηκοφύλακες το δήλωσαν ως… εισόδημα, παρότι ο νόμος ορίζει μισθό – πλαφόν για τους ίδιους, ενώ άλλοι δεν το δήλωσαν καθόλου. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην παραγγελία της, που απευθύνεται σε συγκεκριμένες Εισαγγελίες, σε πρώτη φάση ζήτησε να γίνουν έρευνες σε υποθηκοφυλακεία, όπου η απόκλιση των χρημάτων που παρακρατήθηκαν με όσα αποδόθηκαν είναι μεγάλη. «Πρώτα θα ξεκινήσουμε με τα μεγάλα», είπε στη «Μ» πηγή που ασχολείται με την έρευνα.
Πακτωλός
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν, πως στη Βόρεια Ελλάδα η έρευνα θα ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη, στη Φλώρινα και στην Καστοριά. Η παραγγελία αφορά ακόμη τα υποθηκοφυλακεία Αθήνας, Πειραιά και άλλων περιοχών της Νότιας και νησιωτικής Ελλάδας.
Η παραγγελία στη Θεσσαλονίκη διαβιβάστηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών και από εκεί αναμένεται να την παραλάβει ο εισαγγελέας Δίωξης Εγκλημάτων Διαφθοράς, Αχιλλέας Ζήσης. Ακόμη διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών Δυτικής Μακεδονίας και από εκεί θα δοθεί στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Πρωτοδικών των δύο πόλεων.
Μέχρι χθες δεν είχε γίνει γνωστό εάν η έρευνα στη Θεσσαλονίκη επεκταθεί σε όλα τα άμισθα υποθηκοφυλακεία που βρίσκονται σε Καλαμαριά, Νεάπολη, Λαγκαδά, Βασιλικά, Σοχό και Κουφάλια. Οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν, ότι θα περιοριστεί αρχικά σε ένα ή δύο απ’ αυτά, όπου οι αποκλίσεις των εισπράξεων με αυτές των αποδόσεων του συγκεκριμένου τέλους είναι μεγάλες. Οι ίδιες πηγές έλεγαν, πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης οι εισπράξεις από το 1993 μέχρι σήμερα του συγκεκριμένου τέλους για τη μηχανοργάνωση σε δύο υποθηκοφυλακεία του νομού Θεσσαλονίκης έφτασαν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, η έρευνα δεν θα αφορά μόνον την εξέταση της απόδοσης του συγκεκριμένου τέλους που παρακρατήθηκε. Θα ελεγχθούν όλα τα στοιχεία των συγκεκριμένων υποθηκοφυλακείων, με βάση τα βιβλία που κρατούνταν, αλλά και τις πράξεις που έγιναν. Άλλωστε, έγκυρες πηγές έλεγαν στη «Μ» πως από μία πρώτη έρευνα διαπιστώθηκε πως σε αρκετά άμισθα υποθηκοφυλακεία δεν υπήρχαν καν βιβλία, ενώ σε άλλα παρατηρήθηκαν εγγραφές με διαφορετικά ποσά απ’ αυτά της πραγματικής συναλλαγής και έτσι η απόδοση υπέρ του δημοσίου ήταν κατά πολύ μικρότερη.
Οι αρχές έχουν ήδη στα χέρια τους το αποτέλεσμα της έρευνας σε υποθηκοφυλακείο των Αθηνών, όπου καταγράφηκε ότι δεν αποδόθηκαν περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, μόνον από το τέλος του 0,25 τοις χιλίοις.
Του Κώστα Καντούρη
[email protected]