Επιχειρηματίες και όμιλοι θέλουν... εργάσιμη την 2η Γενάρη και τα Θεοφάνεια! - OlaDeka

Επιχειρηματίες και όμιλοι θέλουν… εργάσιμη την 2η Γενάρη και τα Θεοφάνεια!

Μετά την απελευθέρωση των εργάσιμων Κυριακών, οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και οι πολυεθνικοί όμιλοι, βάζουν… χέρι και στις αργίες των εργαζομένων στο εμπόριο και στον ιδιωτικό τομέα, αρχίζοντας από την 2η ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Με μια λάβρα ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, τονίζει μεταξύ άλλων:

«Αφού πρώτα κατάφεραν, με τις πλάτες της Τρόικα, να περάσουν νομοθετικές ρυθμίσεις, που επιτρέπουν τη λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο (από τις οποίες οι 3 είναι στο τέλος κάθε χρονιάς), επιδιώκουν τώρα να καταργήσουν την (εδώ και δεκαετίες) θεσμοθετημένη και παραδοσιακή Αργία του Εμπορίου στις 2 Γενάρη».

Η ΟΙΥΕ κατηγορεί τον σύνδεσμο των εργοδοτιών λιανικού εμπορίου ΣΕΛΠΕ, αλλά και μια σειρά από μεγάλες εθνικές και πολυεθνικές  αλυσίδες καταστημάτων ως είτε προσπαθούν να λειτουργήσουν στις 2 Γενάρη σε εμπορικά malls, εκπτωτικά κέντρα ή άλλες περιοχές στις οποίες βγαίνει για βόλτα και για διασκέδαση ο κόσμος, είτε, αφού έχουν ήδη επιλέξει να μείνουν κλειστές λόγω αρνητικών συνθηκών της τοπικής αγοράς, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δεχθούν υποχρεωτικό ρεπό ή υποχρεωτική κανονική άδεια!

Οι εργοδότες επικαλούνται την «εντελώς αυθαίρετη και αντεργατική εγκύκλιο» -σύμφωνα με την ΟΙΥΕ- που εκδόθηκε πέρυσι (Εγγρ. 55857/1892/4-12-2015) από τον τότε Υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, η οποία «κλείνει το μάτι» στις μεγάλες αλυσίδες και ισχυρίζεται   ότι έχει καταργηθεί δήθεν μετά  την αλλεπάλληλη μνημονιακή νομοθεσία, η χορήγηση του γενικευμένου ρεπό (και ουσιαστικά αργίας) στους εργαζόμενους εμποροϋπαλλήλους, σε αντάλλαγμα για την απασχόλησή τους κατά την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα (φέτος 18/12/2016).

Επιπλέον η ΟΙΥΕ επισήμανε ότι δέχεται καταγγελίες από εργαζόμενους για εργοδότες  εμπορικών επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι εκβιάζουν τους εργαζόμενους είτε να εργαστούν ημέρες αργιών, όπως στις 26 Δεκέμβρη ή στις 6 Γενάρη (Θεοφάνεια), είτε να χρεωθούν υποχρεωτικά  ρεπό ή κανονική άδεια.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria