Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από τη σύγκρουση με την τρόικα - Νέα σενάρια εκλογών - OlaDeka

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από τη σύγκρουση με την τρόικα – Νέα σενάρια εκλογών

ΟΛΙΚΗ ΡΗΞΗ

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η σύγκρουση της Αθήνας με μέρος των δανειστών και κανείς πλέον δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις στην οικονομία αλλά και στο πολιτικό πεδίο. Η παρέμβαση Σόιμπλε για τις παροχές της κυβέρνησης ήταν στην αρχή… διακριτική, αλλά οι επίσημες αναφορές του Γ. Ντάισελμπλουμ και του Κλ. Ρέγκλινγκ που ουσιαστικά «πάγωσαν» τα μέτρα για το χρέος έβαλαν φωτιά στο σκηνικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τα ηχηρά μηνύματα που έστειλαν οι δανειστές, προχώρησε σε δύο κινήσεις. Η πρώτη ήταν να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση των παροχών προς τους συνταξιούχους. Ετσι, θα πάει στους δανειστές με περισσότερες από 200 ψήφους και θα τους πει ότι πρόκειται για διακομματικό αίτημα η βοήθεια στους συνταξιούχους και δεν μπορεί κανείς να το απαγορεύσεις.

Η δεύτερη κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian είναι να ζητήσει ουσιαστικά την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Είτε την οριστική αποχώρησή του είτε να παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, άλλωστε δεν έχει δώσει χρήματα από το 2014.
Το σκληρό παιχνίδι πόκερ που παίζεται τις τελευταίες ώρες έχει παγώσει την Ελλάδα και τις αγορές καθώς εκτιμάται ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης δυσκολεύει και θα μετατεθεί για πολύ αργότερα. Χαρακτηριστική η αντίδραση του Χρηματιστηρίου που υποχώρησε πάνω από 3% αλλά και η εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Η σύγκρουση, ανοικτή πλέον, ξαναφέρνει στο τραπέζι τα σενάρια εκλογών κι ενώ ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα πάει και στο Βερολίνο αναζητώντας πολιτική λύση. Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον ανοικτή ρήξη που θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε προκήρυξη εκλογών επικαλούμενη την αδυναμία της να κυβερνήσει λόγω του κ. Σόιμπλε και του ΔΝΤ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν στα τέλη Ιανουαρίου και σε μια ατμόσφαιρα σκληρών διλημμάτων που φτάνουν μέχρι και την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.
Αλλωστε, η κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία χαρακτηρίζεται «έξυπνη» διότι έτσι δεσμεύει και τα άλλα κόμματα σε μια απόφαση «αντι-λιτότητας» που θα επισφραγιστεί με την ψήφιση των μέτρων για τους συνταξιούχους. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον πρωθυπουργό και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μέτωπο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria