Τα «κορόιδα» της Δυτικής Μακεδονίας

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Τα «κορόιδα» της Δυτικής Μακεδονίας

«Κορόιδα» πρέπει να θεωρούν τους  εαυτούς τους οι κάτοικοι της Δυτικής  Μακεδονίας, οι οποίοι σύντομα θα  κληθούν να πληρώσουν αυξημένα  δημοτικά τέλη, καθώς από τον Ιούνιο θα  λειτουργήσει το εργοστάσιο  διαχείρισης αποβλήτων. Και αυτό γιατί  ενώ θα έπρεπε να είμαστε ως κοινωνία  περήφανοι για το συγκεκριμένο έργο  και για την πρωτοπορία της περιοχής  μας στη διαχείριση απορριμμάτων, η   σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι  προηγούμενες από το 2012 και μετά,  δίνουν συγχωροχάρτι στις υπόλοιπες 12  Περιφέρειες της χώρας και στους  δήμους, που εδώ και χρόνια φρενάρουν  τις μονάδες επεξεργασίας  απορριμμάτων, καθώς δόθηκε για μια  ακόμη χρονιά παράταση στην επιβολή  του «τέλους ταφής».
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι 12 Δήμοι  της Δυτικής Μακεδονίας θα κληθούν να  πληρώνουν προς τη ΔΙΑΔΥΜΑ μετά τη  λειτουργία του εργοστασίου 67 ευρώ/ τόνο απορριμμάτων από 34 ευρώ που  είναι σήμερα.  Η αύξηση αυτή την οποία  οι Δήμοι θα «περάσουν» στα δημοτικά  τέλη, θεωρούνταν «λογική» καθώς από  τη μία θα υπάρχουν περιβαλοντικά  οφέλη και από την άλλη η περιοχή  πληρώντας όλα τα κριτήρια δεν θα  κινδύνευε να πληρώσει το «τέλος  ταφής» που είναι 35 ευρω/τόνο την πρώτη  χρονιά επιβολής και φτάνει μέχρι τα 60
ευρώ/τόνο.

Η εκ νέου αναστολή της επιβολής του  «τέλους ταφής» σημαίνει πως την ώρα  που η Δυτική Μακεδονία θα πληρώνει 67  ευρώ ανά τόνο, στην υπόλοιπη χώρα, θα  μπορούν ανενόχλητοι και χωρίς κανένα  κόστος να «πετούν» τα σκουπίδια, όπου  επιθυμούν, με κόστη που δεν θα  ξεπερνούν τα 10-15 ευρώ/ τόνο.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η  αντίδραση των Δημάρχων της περιοχής,  καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα  δυσκολευτούν πολύ να πείσουν τους  δημότες τους για την ορθότητα των  κινήσεων τους.

Πηγή

Δείτε και ένα σχόλιο του ΧΡΟΝΟΥ για το ίδιο θέμα:

Μέρες που είναι, τα σκουπίδια δεν είναι και το ελκυστικότερο θέμα προς συζήτηση, είναι, όμως, ενδεικτικός ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η διαχείρισή τους, σε σχέση με το που είμαστε και που θέλουμε να πάμε.

Προς το παρόν, λοιπόν, ως χώρα είμαστε στο μηδέν. Η Δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική περιφέρεια στη χώρα που προσπαθεί εδώ και χρόνια και αυτή τη στιγμή κατασκευάζει τη μονάδα επεξεργασίας. Παντού αλλού, τα σκουπίδια δεν γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας και πηγαίνουν σε χώρους ταφής.

Κι αντί αυτό το θλιβερό κράτος να δώσει τα εύσημα στη μοναδική περιφέρεια που κάνει κάτι, την τιμωρεί και θεωρεί τους κατοίκους της αφελείς, δίνοντας νέα παράταση για την εφαρμογή του τέλους ταφής, επιβραβεύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο όσους δεν συμμορφώνονται.

Σα να έχεις δηλαδή μια σχολική τάξη, στην οποία οι καλοί μαθητές τιμωρούνται με επιπλέον φόρτο εργασίας, ενώ οι αδιάφοροι και οι τεμπέληδες απαλλάσσονται κι έτσι χάνουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν περισσότερο.

Αν αυτό δεν απηχεί την λογική της ήσσονος προσπάθειας και της μετριοκρατίας που μας χαρακτηρίζει, τότε τι άλλο τη δείχνει.

Για να μην αισθανόμαστε κορόιδα, λοιπόν, το μόνο που πρέπει να δούμε είναι τι θα κερδίσουν οι επόμενες γενιές από τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, τις βάσεις της οποίας βάζουμε τώρα. Έτσι πρέπει να σκεφτούμε σε πείσμα των συνθηκών που επικρατούν κι ενός κράτους που μας θεωρεί ανόητους.

Ιωάννα

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια