Στα χέρια Τσακαλώτου η επιστολή με τις απαιτήσεις των δανειστών - OlaDeka

Στα χέρια Τσακαλώτου η επιστολή με τις απαιτήσεις των δανειστών

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑ

Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται το e-mail των εταίρων αναφορικά με τις διευκρινήσεις που ζητούν για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που πήρε η Αθήνα. Στο e-mail καταγράφονται τα σημεία στα οποία ζητούν οι εταίροι απαντήσεις, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Έφτασε στην Αθήνα η επιστολή του ESM στην οποία περιλαμβάνονται γραπτώς οι διευκρινίσεις που ζητούν οι θεσμοί από την ελληνική πλευρά. Αναμένεται να ακολουθήσει η «επιστολή Τσακαλώτου» την οποία περιμένουν στις Βρυξέλλες. Παράγοντες του ESM εκτιμούσαν ότι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα.

Αισιοδοξία ως προς την άρση των εμποδίων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και το εν γένει κλείσιμο της αξιολόγησης, εξέφρασε κυβερνητική πηγή, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενώ άφησε αιχμές προς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αλλά και το ΔΝΤ, καθώς όμως και προς τη Νέα Δημοκρατία.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα

Ξεκινώντας από το θέμα των ημερών και το μπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η κυβερνητική εκτίμηση είναι ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει οριστική διευθέτηση του ζητήματος. Επιπροσθέτως, η εκτίμηση είναι πως δεν θα χρειαστεί συνεδρίαση κάποιου οργάνου για το ξεπάγωμα των μέτρων.

Το χθεσινό… κομφούζιο ήταν περισσότερο δημοσιογραφικό, παρά πραγματικό, υποστήριξε η ίδια πηγή. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε απόφαση του EWG που να ζητά συγκεκριμένα πράγματα, ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να αποσταλεί επιστολή από την ελληνική πλευρά.

 

Στο ερώτημα αν έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση για τα κοινωνικά μέτρα, η κυβερνητική πηγή απάντησε: το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται είναι αυτό που επιτρέπεται και απαγορεύεται από το Eurogroup. Ενώ στο ερώτημα αν δόθηκε …πάτημα από την κυβέρνηση στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αναρωτήθηκε: Υπάρχουν δυνάμεις που χρειάζονται πάτημα; Στο επόμενο ερώτημα, ότι στις Βρυξέλλες κάποιες πλευρές υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο απλώς αναζητούσε αφορμή για το πάγωμα των μέτρων, ο κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε: Στις Βρυξέλλες έχουν μάλλον δίκιο.

Η αξιολόγηση κλείνει τον Ιανουάριο, αν…

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αν όλες οι πλευρές επιδείξουν εποικοδομητική στάση, μπορεί να υπάρξει λύση μέσα στον Ιανουάριο. Το βασικό θέμα που συζητείται είναι τα μέτρα που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν υπάρχει άλλος λόγος για καθυστέρηση, σύμφωνα με την Αθήνα. Αν δεν υπήρχε το θέμα αυτό, η αξιολόγηση θα είχε κλείσει από τις 5 Δεκεμβρίου, προσθέτει ο συνομιλητής μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει επέλθει συμφωνία στα υπόλοιπα θέματα, π.χ. τα εργασιακά, διευκρίνισε πάντως, ενώ για τη δικαστική απόφαση της ΑΓΕΤ -Ηρακλής εκτίμησε πως κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Η αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης προκύπτει από τον πολιτικό συσχετισμό που πιέζει για λύση, δεν προκύπτει μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, είναι ο πυρήνας της κυβερνητικής προσέγγισης. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, είναι πολιτικό, και άρα η λύση μόνο πολιτική μπορεί να είναι. Κάποιες συντηρητικές κυβερνήσεις δεν νιώθουν και τόσο άνετα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ο λαός κάθε χώρας αποφασίζει για την κυβέρνησή του και όχι οι εταίροι, διεμήνυσε η κυβερνητική πηγή.

Το ελληνικό ζήτημα δεν μπορεί να συνδέεται με την εσωτερική πολιτική σκηνή άλλων χωρών

Κανείς δεν θέλει αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης με τεχνητό τρόπο, και θα είναι τεχνητός ο τρόπος γιατί η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης (θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, υπεραπόδοση εσόδων κ.ά.), υποστήριξε η κυβερνητική πηγή. Επιπλέον, η τεχνητή αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος θα μπορούσε να προέλθει από την αδιάλλακτη στάση κάποιων για εσωτερική, δική τους πολιτική κατανάλωση. Δεν μπορεί η εσωτερική πολιτική σύγκρουση και οι κομματικές συγκρούσεις σε άλλες χώρες να καθορίζουν το ελληνικό πρόγραμμα από τη στιγμή που επιτυγχάνονται οι στόχοι του και η σελίδα γυρίζει, ήταν ένα ακόμη μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου

Η τεχνητή κρίση αποσκοπεί στο να φανεί ένα σκληρό πολιτικό πρόσωπο στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο, καθώς πιέζονται από την ακροδεξιά. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτό ότι υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν την πτώση μιας κυβέρνησης σε άλλη χώρα θυμίζοντας το σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης, το οποίο πρέπει να αφεθεί στη λήθη, κατέληξε η κυβερνητική πηγή.

Στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θέλει από τον διεθνή οργανισμό να αποφασίσει τι θέλει, πάντως επέκταση του κόφτη δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από την κυβερνητική πηγή επισημάνθηκε ότι το 2015 και το 2016 είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνονται οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος. Για τους ρυθμούς ανάπτυξης εκτίμησε πως το 2016 θα κλείσει, κατά πάσα πιθανότητα, με θετικό ρυθμό, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις και τις καταστροφολογικές προβλέψεις της Νέας Δημοκρατίας.

Η ΝΔ δεν απαντά

Διαρκώς η κυβέρνηση ζητά την άποψη της ΝΔ για το αν συμφωνεί με τα μέτρα 4,2 δισ. που αξιώνει το ΔΝΤ, και τι λέει για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει δώσει απάντηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Θα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί σαφέστερα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αντίλογο. Η ΝΔ επιθυμεί διακαώς την αποτυχία της διαπραγμάτευσης, θέση που είναι επικίνδυνη για τη χώρα και όχι για την κυβέρνηση, υποστήριξε η ίδια πηγή.

Χωρίς πραγματικό υπόβαθρο το δημοψήφισμα

Είναι διαφορετικό ένα δημοψήφισμα στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης και διαφορετικό ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Για το δεύτερο είναι ένα σενάριο που διαδόθηκε χωρίς πραγματικό υπόβαθρο, διευκρίνισε εξάλλου.

Ερωτηθείς, τέλος, για το Κυπριακό, ο κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε ότι η διμερής συνάντηση είναι απαραίτητη για την επιτυχία της πολυμερούς, στις 12 Ιανουαρίου.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria