Παραιτείται ο Ρέντσι μετά τη μεγάλη ήττα – Τα 3 σενάρια για την επόμενη μέρα

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

RENTZI
Αρχική » Κόσμος » Παραιτείται ο Ρέντσι μετά τη μεγάλη ήττα – Τα 3 σενάρια για την επόμενη μέρα

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Αύριο το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Έδωσε την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών».

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του όχι θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

«Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τα τρία σενάρια μετά την ήττα
Πλέον τα σενάρια που εμφανίζονται σχετικά με την επόμενη μέρα στην Ιταλία είναι τα εξής, σύμφωνα με την Guardian:

1. Παραμονή Ρέντσι στην εξουσία
Θεωρητικά, ο Ρέντσι θα μπορούσε να κερδίσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή είτε με την υπάρχουσα πλειοψηφία, είτε με μια νέα που θα περιλαμβάνει την κεντροδεξιά Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αλλά κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ρέντσι απέκλεισε αυτήν τη ν πιθανότητα. Το μεγάλο ποσοστό της ήττας απομακρύνει ιδιαιτέρως αυτό το σενάριο.

2. Κυβέρνηση τεχνοκρατών
Είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έχει τη δυνατότητα να διορίσει έναν επικεφαλής της κυβέρνησης με την υποστήριξη της υπάρχουσας πλειοψηφίας ή μιας νέας διευρυμένης πλειοψηφίας.

Ήδη μια σειρά από ονόματα έχουν ριχτεί στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων ο νυν υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν και ο ηγέτης της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.

Η μεταβατική αυτή κυβέρνηση θα έχει ως κύρια αρμοδιότητα να περάσει τον προϋπολογισμό του 2017 από τη Βουλή και να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο πριν τις επόμενες εκλογές.

3. Άμεση διάλυση της Βουλής
Είναι εξαιρετικά απίθανο. Πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση είχε σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει ακριβώς αυτό, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη βουλή των αντιπροσώπων. Παρόλο που το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο ζητά εκλογές «μέσα σε μια εβδομάδα», με την ελπίδα ότι ο εκλογικός νόμος θα αναδιαμορφωθεί, τα περισσότερα από άλλα πολιτικά κόμματα, που έχουν μια πλειοψηφία στη Βουλή διαφωνούν, ακριβώς για να αποφύγουν μια νίκη του λαϊκιστικού κόμματος. Αντίθετα τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια