Βρυξέλλες: Στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τις 26 Ιανουαρίου - OlaDeka

Βρυξέλλες: Στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τις 26 Ιανουαρίου

Στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου μοιάζει να έχουν βάλει οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την ώρα που οι διαβουλεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών Αρχών συνεχίζονται,οι Βρυξέλλες υπογραμμίζουν πως το ζήτημα που προέκυψε με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα πρέπει να επηρεάσει την αξιολόγηση, για την ολοκλήρωση της οποίας οι εργασίες συνεχίζονται από απόσταση.

Όπως σημείωσε μάλιστα η ίδια πηγή, οι θέσεις των δύο πλευρών συκλίνουν, και επί της ουσίας τα ανοιχτά θέματα μπορούν να κλείσουν γρήγορα, εφόσον υπάρχει η βούληση.

Εν τω μεταξύ, αύριο, στις 16:00 ώρα Ελλάδας, θα συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης το EuroWorking Group, όπου οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στη βάση του πορίσματος των θεσμών για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις, καθώς ορισμένοι υπουργοί έχουν δυσαρεστηθεί με το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προχώρησε στην ανακοίνωση του παγώματος της εφαρμογής των μέτρων, χωρίς να τους συμβουλευτεί. Τη δυσαρεσκειά του την εξέφρασε ανοιχτά την περασμένη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι ο μόνος που δυσαρεστήθηκε.

Βέβαια οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα φαίνεται πως δεν αποτελούν το μοναδικό πρόσκομμα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Αξίζει να υπενθυμίοσυμε ότι οι διαβουλεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη από τα τέλη Οκτωβρίου έως και σήμερα και μέχρι στιγμής έχουν μεσολαβήσει τρεις κάθοδοι των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα και δύο Eurogroup (στις 07/11/2016 και στις 05/12/2016).

Για να κλείσει η αξιολόγηση οι θεσμοί απαιτούν τη ψήφιση πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όχι μόνο το 2018, αλλά και καθένα από τα επόμενα χρόνια έως και το 2020. Οι δανειστές επιμείνουν σε αλλαγές στα εργασιακά και στα ενεργειακά και ζητούν επιτάχυνση στις αποκρατικοποιήσεις.

Ωστότο το τι μέλλει γενέσθαι με τα 6,1 δισ. ευρώ της δόσης της δεύτερης αξιολόγησης που είχαν υπολογιστεί ότι θα εισπράττονταν μέσα στο 2016 είναι πιθανότερο να αποφασιστεί το 2017 . Η μη έγκαιρη εκταμίευση των 6,1 δισ. ευρώ που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτή δεδομένου ότι η δημοσιονομική υπεραπόδοση έχει γεμίσει τα κρατικά ταμεία -το πρωτογενές πλεόνασμα που στο τέλος Νοεμβρίου ανήλθε στα 7,5 δισ. ευρώ ή στο 4% του ΑΕΠ-.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι όσο δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση και κυρίως όσο παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η Ελλάδα θα πρέπει να χρηματοδοτείται με ίδια μέσα.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2017 η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει χρέος και τόκους ύψους 2,6 δισ. ευρώ, στο δεύτερο τρίμηνο 2017 συνολικά 3,1 δισ. ευρώ, στο τρίτο τρίμηνο συνολικά 8,9 δισ. ευρώ και στο τέταρτο τρίμηνο 2017 800 εκατ. ευρώ.

Από τα παραπάνω είναι αντιληπτό πως εάν και το απόθεμα από την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών μέτρων του 2016 – από το οποίο διατέθηκαν τα 617 εκατ. ευρώ για την 13η σύνταξη – θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση αναγκών του 2017, οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας στο δεύτερο εξάμηνο του νέους έτους επιβάλουν να έχει αποκαταστηθεί η χρηματοδότηση από τον ESM. Διαφορετικά θα βρεθεί στον αέρα όχι μόνο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, αλλά όλο το πρόγραμμα, όπως ακριβώς συνέβη και το 2015.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria