Κέντρο Συμβουλετικής Γυναικών: Το χρονικό μιας φωτογραφικής έκθεσης – Απολογισμός

Μια ημέρα μετά, 28/11/2016, η φωτογραφική έκθεση με τίτλο “Εκείνη” ολοκληρώθηκε. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το καλοκαίρι και ολοκληρώθηκε εχθές.
Η αφορμή ήταν η 25η Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και ο στόχος ήταν να φτάσουμε στη ρίζα. Τί είναι αυτό που κάνει τη βία κατά των γυναικών να ανθεί; Τίποτα άλλο από τα έμφυλα στερεότυπα.
Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν όχι μόνο να αναδείξουμε τα στερεότυπα αυτά, αλλά να ξεκινήσουμε και ένα διάλογο με την κοινωνία και τον κόσμο. Να ξεκινήσουμε μία κουβέντα αναφορικά με όλες αυτές τις πεποιθήσεις που στέκονται τροχοπέδη και εμποδίζουν την πραγμάτωση, δημιουργώντας μια ευνοική συνθήκη που διευκολύνει τα στερεότυπα να εδραιωθούν και να προσδιορίσουν τη συμπεριφορά μας.
Ο διάλογος ξεκίνησε με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Καστοριάς και τα μέλη του. Τους ζητήσαμε να εντοπίσουν αυτού του είδους τα στερεότυπα στη λογοτεχνία. Αφού μελέτησαν και αναζήτησαν, μας έδωσαν αποσπάσματα που δείχνουν ακριβώς αυτό. Γυναίκες σε όλες τις θέσεις. Γυναίκες καταπιεσμένες, γυναίκες ηρωίδες, γυναίκες να ταλαιπωρούνται, γυναίκες να τα καταφέρνουν. Οι γυναίκες βγαίνουν πάντα νικήτριες μας λένε (ιδιαίτερα διαφωτιστικό το μήνυμα που διάβασαν στα εγκαίνια της έκθεσης και θα το βρείτε ΕΔΩ).
Ο διάλογος συνεχίστηκε με τη Φωτογραφική Λέσχη Καστοριάς, έχοντας ως πρώτη ύλη τα κείμενα και αποσπάσματα που μας υπέδειξαν τα μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων. Τί είναι η βία κατά των γυναικών; Ποιά είναι τα έμφυλα στερεότυπα; Πώς αυτά επηρεάζουν τη ζωή μας; Άραγε μπορούν να αποτυπωθούν σε μια φωτογραφία;
Αυτά τα ερωτήματα θέσαμε από κοινού με τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Καστοριάς, που παραπάνω από πρόθυμα δέχθηκαν την πρόσκλησή μας, η οποία αποδείχθηκε πρόκληση, καθώς για όλους μας το ερώτημα “Πως μπορώ να φωτογραφίσω ένα έμφυλο στερεότυπο;” αποδείχθηκε άγνωστο.
Έπειτα από συναντήσεις με τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης, φάνηκε να αποκτά σχήμα και χρώμα όλη η προσπάθεια. Οι πληροφορίες με τις οποίες βομβαρδίζαμε τα μέλη, άρχισαν να μεταβολίζονται και εκείνοι άρχισαν να δημιουργούν. Τα δικά μας ερεθίσματα έγιναν μια αφορμή για προβληματισμό, για διερεύνηση, για διάλογο.
Και έτσι φτάσαμε να έχουμε στα χέρια μας περίπου 40 φωτογραφίες από δέκα καλλιτέχνες, οι οποίες απέδιδαν με τον καλύτερο τρόπο τα έμφυλα στερεότυπα. φωτογραφίες που είχαν μια ιστορία να διηγηθούν. (Τα ίδια τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης μιλούν για την προσπάθειά τους ΕΔΩ)
Όλες πήραν τη θέση τους στο φιλόξενο -αν και κρύο- αρχοντικό Βέργου. Στον έναν τοίχο έπαιζε η ταινία μικρού μήκους The Noir Project σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαρδαρινού, ενώ ένας χώρος είχε συγκεντρώσει πέντε κυρίες. Η κάθε μία από αυτές είχε να μας διηγηθεί με ποιον τρόπο τα έμφυλα στερεότυπα εμποδίζουν τη ζωή της. Δύσκολα μπορούσες να τις πλησιάσεις γιατί “σκόνταφτες” πάνω σε φράσεις και χαρακτηρισμούς που υπήρχαν σκόρπιοι στο πάτωμα, αποκαλύτποντας έτσι πόσο εμποδιστικά μπορούν να γίνουν τα έμφυλα στερεότυπα.
Θέλουμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε το Σύνδεσμο Φιλολόγων Καστοριάς για την αναζήτηση των λογοτεχνικών κειμένων. Τη Φωτογραφική Λέσχη Καστοριάς και πιο συγκεκριμένα τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν με τις φωτογραφίες τους και είναι οι:
Αλεξάνδρα Βλάχου,
Αγγελική Χαραλαμπίδου,
Αλεξάνδρα Ντάσιου,
Δέσποινα Τερζοπούλου,
Γιάννης Γκιόκας,
Βασίλης Παπάζογλου,
Νικος Κωστής,
Κωνσταντίνος Γιαννάκου,
Χρήστος Ούσλης,
Αντώνης Νίτης
τόσο για το χρόνο τους, όσο και για την πλήρη κάλυψη του κόστους εκτύπωσης των φωτογραφιών.
Επιπλέον ευχαριστούμε το Σύλλογο “Αθανάσιος Χριστόπουλος” αλλά και το κατάστημα ενδυμάτων MEN- Νίκος Τζήλλας για τις κούκλες βιτρίνας που μας παραχώρησαν καθώς επίσης και τον ΕΛΠΧ Όρμος για την παραχώρηση του προτζέκτορα.
Τέλος ευχαριστούμε όλους εσάς για τη συνεχή στήριξη των δράσεων του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών του δήμου Καστοριάς.
Καλή εβδομάδα
Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Καστοριάς
Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria