Rostourism: Eπαναφορά των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα – 900.000 το 2016

Έτος Τουρισμού Ρωσίας-Ελλάδας το 2017-2018

Αρχική » Γούνα » Rostourism: Eπαναφορά των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα – 900.000 το 2016

Οι τουριστικές ροές από την Ρωσία προς την Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με το 2015 και, το 2016 , ενδέχεται να φθάσουν τους 900 χιλιάδες επισκέπτες, δήλωσαν ο πρόεδρος του Ρωσικού Οργανισμού Τουρισμού (Rostourism) Όλεγκ Σαφόνοφ και η διευθύντρια της Γραμματείας τουρισμού και περιφερειακής πολιτικής του ρωσικού Υπουργείου Πολιτισμού Όλγκα Γιαρίλοβα.

«Υπάρχει σημαντική αύξηση (ροής Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, στο τέλος της υψηλής σεζόν είχε καταγραφεί αύξηση που κυμάνθηκε από 35 έως 40% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό, αριθμητικά σημαίνει 750 και πλέον χιλιάδες τουρίστες”, δήλωσε η κ. Γιαρίλοβα.

«Έως τα τέλη του έτους ο αριθμός αυτός θα φθάσει τις 900 χιλιάδες. Πρόκειται για εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, οι οποίες φυσικά συνιστούν προς το παρόν υποθέσεις, αλλά ήδη υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις» επισήμανε ο κ. Σαφόνοφ.
Η Κ. Γιαρίλοβα, απαντώντας στο ερώτημα αν η ελληνική πλευρά προτείνει νέα τουριστικά προϊόντα σημείωσε πως «η ελληνική πλευρά καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες”. Φέτος — ανέφερε — είχε καταθέσει προτάσεις που περιελάμβαναν ιδιαίτερα πολλούς προορισμούς προσκυνηματικού χαρακτήρα. Σήμερα — υπογράμμισε η ίδια — “αυτό που ενδιαφέρει του ρώσους δεν είναι μόνο οι παραλίες, αλλά και οι επισκέψεις σε πολιτιστικά μνημεία, η ιστορία, ο πολιτισμός και η καθημερινή ζωή”.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαφόνοφ παρατήρησε ότι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα και στο Άγιο Όρος, όπως η διοργάνωση του αφιερωματικού Έτους, ενεργοποίησαν την συνεργασία.

«Ενεργοποιήθηκαν σε σημαντικό βαθμό, όλες οι εκδηλώσεις που αφορούν την συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, οι οποίες τελικά συνέβαλαν στο να υπάρξει μια σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών. Αλλά, και οι τουριστικές ροές από την Ελλάδα, αυξήθηκαν, επίσης, κατά 9%. Το ποσοστό αυτό είναι θετικό. Σε απόλυτες τιμές, οι αριθμοί δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, αλλά σημασία έχει η δυναμική, σημασία έχει ότι αυξάνονται οι τουριστικές ροές και από την Ρωσική Ομοσπονδία και από την Ελλάδα προς την Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Όλεγκ Σαφόνοφ.

Η κ. Γιαρίλοβα επεσήμανε ότι η υπουργός τουρισμού Ελένα Κουντουρά επισκέφθηκε αρκετές φορές τη Ρωσία παρουσιάζοντες τις δυνατότητες της χώρας της. «Όλα αυτά επηρέασαν αναμφίβολα τις επιλογές των Ρώσων, όσον αφορά το που θα πάνε γενικά για διακοπές» είπε.

Η διευθύντρια της Γραμματείας τουρισμού και περιφερειακής πολιτικής του ρωσικού Υπουργείου Πολιτισμού, δήλωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε η διεξαγωγή Έτους τουρισμού Ρωσίας —Ελλάδας το 2017-2018.

Επισήμανε μάλιστα ότι συζητήθηκε και το ζήτημα της παράτασης της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα.

«Η παράταση της σεζόν είναι εφικτή, με την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, του προσκυνηματικού τουρισμού, του αθλητικού τουρισμού και του τουρισμού που σχετίζεται με την αποκατάσταση αθλητών. Συζητάμε όλα αυτά τα προγράμματα και συμφωνήσαμε, ότι έως το τέλος του έτους να γίνουν διαβουλεύσεις εμπειρογνωμόνων, που θα προετοιμάσουν το αφιερωματικό έτος τουρισμού, και όλες αυτές οι προτάσεις θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της περαιτέρω κοινής μας συνεργασίας» δήλωσε η κ. Γιαρίλοβα.

Ο κ. Σαφόνοφ είπε ότι η απόφαση για την διεξαγωγή του αφιερωματικού έτους τουρισμού έχει συμπεριληφθεί στο πρωτόκολλο συνεργασίας που συμφωνήθηκε στην κοινή διυπουργική επιτροπή.

«Επιτεύχθηκαν συμφωνίες που αφορούν συναντήσεις ρώσων και ελλήνων επιχειρηματιών στον τομέα του τουρισμού, και θα προσκληθούν και εκπρόσωποι των διευθύνσεων της πολιτικής αεροπορίας. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουμε την προετοιμασία για την νέα τουριστική περίοδο. Θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι η επόμενη τουριστική περίοδος θα εξελιχθεί σε συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού, και είπαμε στους έλληνες συναδέλφους μας, ότι οι έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, για να διατηρήσουν την θετική δυναμική της συνεργασίας» είπε ο κ. Σαφόνοφ.

«Αναμένουμε από τους έλληνες συναδέλφους μας να δραστηριοποιηθούν. Πρέπει να διαφημίσουν ευρέως την Ελλάδα, πρέπει να επενδύσουν χρήματα και να προβάλλουν την Ελλάδα στην αγορά της Ρωσίας, πρέπει να δουλέψουμε σε συνεργασία με το ρωσικό Υπουργείο Πολιτισμού, με τον Ρωσικό οργανισμό Τουρισμού. Και τις προσπάθειες αυτές πρέπει να τις εντείνουμε επειδή εντείνεται και ο ανταγωνισμός», προσέθεσε ο Σαφρόνοφ.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο θέμα με τις βίζες, είπε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με την Ελλάδα στο ζήτημα αυτό.
«Εκδόθηκαν 460 χιλιάδες βίζες και μάλιστα το 90% είναι βίζες πολλαπλής και πολυετούς χρήσεως, διάρκειας από 3 έως 5 έτη. Οι προθεσμίες έκδοσης βίζας μειώθηκαν ύστερα από την μεταξύ μας συνεργασία και τα προβλήματα που είχαν ανακύψει αρκετές φορές τον Μάιο, με αποτέλεσμα αρκετά δικά μας τουριστικά γκρουπ να μην μπορέσουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί ριζικά και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προβλήματα με την έκδοση βίζας», είπε ο κ. Σαφόνοφ.

«θεωρούμε —συνέχισε- ότι στην παρούσα φάση το ζήτημα αυτό έχει τεθεί σε υψηλό επίπεδο όσον αφορά την έκδοση θεωρήσεων, και δεν βλέπουμε να υπάρχει κανέναν πρόβλημα».

Η κ. Γιαρίλοβα είπε, ότι με βάση την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από την διοργάνωση αφιερωματικών ετών στο τομέα του τουρισμού, στο πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν μεγάλες κεντρικές εκδηλώσεις, που θα έχουν ως στόχο την προώθηση των δυνατοτήτων που έχουν οι δύο χώρες

«Οι εκδηλώσεις αυτές θα περιλαμβάνουν road show, συνεντεύξεις τύπου και φυσικά το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είναι κάτι που το αξίζουν και οι δύο χώρες» κατέληξε η κ. Γιαρίλοβα.

Πηγή: www.ria.ru

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια