ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ
«Η λιτότητα από μόνη της δεν δημιουργεί ανάπτυξη. Οι Ελληνες πρέπει να αποκτήσουν ελπίδα ότι η ζωή τους θα βελτιωθεί».
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
«Η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στη λιτότητα προκαλεί ανυπολόγιστα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα»
Οι υψηλές προσδοκίες για το «αποτύπωμα» της διήμερης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα λέγεται ότι απέκτησαν βάση από τις κορυφαίες συνομιλίες στο ελληνικό έδαφος.
Το μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα ότι ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για μια «ανθεκτική λύση» και την ελάφρυνση του χρέους κρατά η ελληνική πλευρά, προχωρώντας στον στόχο για το φινάλε της δεύτερης αξιολόγησης και την πορεία για την οριστική έξοδο από την κρίση.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο τραπέζι εργασίας με τη διευρυμένη σύνθεση που ακολούθησε επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόοδο της χώρας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ενώ περιέγραψε τον «οδικό χάρτη» για την απομείωση του χρέους με αφετηρία το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος στις δηλώσεις του για την «αντίδραση» των πιστωτών, αφενός διότι ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι θα συνεχίσει να παροτρύνει τους Ευρωπαίους εταίρους να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση τώρα που μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και αφετέρου διότι προβλέπει ότι και η Γερμανίδα καγκελάριος που γνωρίζει τα βήματα από το καλοκαίρι του 2015 θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, «ώστε η Ελλάδα να αποτελεί εφεξής όχι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης για την Ευρώπη».
Οι υψηλές προσδοκίες για το «αποτύπωμα» της διήμερης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα λέγεται ότι απέκτησαν βάση από τις κορυφαίες συνομιλίες στο ελληνικό έδαφος.
Κατ’ αρχάς για την επίλυση του ζητήματος του χρέους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός που είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον πρόεδρο Ομπάμα εισέπραξαν εξαιρετικά θετικό κλίμα και σύμφωνα με πληροφορίες σημείωσαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα μας προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οι γνωρίζοντες λένε ότι οι Δημοκρατικοί παρά τη νίκη του Τραμπ εξακολουθούν να έχουν ισχυρό ρόλο και επιρροή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – η επισήμανσή του δε ότι η λιτότητα δεν είναι λύση για την ανάπτυξη της χώρας που έχει υποστεί επώδυνα μέτρα αντιμετωπίστηκε με ικανοποίηση από το Μαξίμου. Το γεγονός, εν τω μεταξύ, ότι επόμενος σταθμός του κ. Ομπάμα θα είναι το Βερολίνο ενθαρρύνει περαιτέρω την ελληνική πλευρά για τη μεταφορά του «μηνύματος» σχετικά με τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και την ελάφρυνση του χρέους.
Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τους κ. Τσίπρα και Παυλόπουλο στις διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο Ομπάμα ήταν και το Κυπριακό, για το οποίο έχουν σήμερα το απόγευμα τετ α τετ με τον Κύπριο Πρόεδρο. Το σίγουρο είναι -λένε κυβερνητικές πηγές- ότι οι κ. Ομπάμα και Τσίπρας κατά τη διευρυμένη συνάντηση (όπου παραβρέθηκαν ο Τζακ Λιου, άλλοι Αμερικανοί και Ελληνες αξιωματούχοι κ.ά.) δεν συζήτησαν εκτενώς για τα Ελληνοτουρκικά. Αντιθέτως έκαναν αναλυτική κουβέντα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και όχι μόνο από την αμερικανική πλευρά. Μάλιστα ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συζήτηση με τον υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, π.χ. για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις καινοτόμες δράσεις.
Οπως είναι αυτονόητο η συζήτηση στράφηκε και πάλι στη συνέχεια στο πέρας της αξιολόγησης ? με τον Ελληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει την ανάγκη να μην υπάρξουν νέα εμπόδια, κυρίως από τη γερμανική πλευρά. Το Προσφυγικό ήταν επίσης ψηλά στην ατζέντα ? άλλωστε ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε και δημοσίως την Ελλάδα για την προσπάθεια που καταβάλλει παρά την οικονομική κρίση και δεσμεύτηκε για την αμέριστη συμπαράσταση και στο μέλλον.
«Μη λησμονάτε…»
Με την επίκληση της φράσης του Οδυσσέα Ελύτη «μη λησμονάτε τη χώρα μου» έντυσε την προσφώνησή του προς τον Μπαράκ Ομπάμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την έναρξη του χθεσινοβραδινού δείπνου. «Καλησπέρα» απάντησε ξεκινώντας την αντιφώνησή του ο Αμερικανός πρόεδρος, συνεχίζοντας με αναφορές στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα.
Ενθεν κακείθεν των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παρακάθισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ενώ ο μόνος πολιτικός αρχηγός μεταξύ των προσκεκλημένων στο δείπνο ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είχε μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον κ. Ομπάμα πριν αποχωρήσουν από το δείπνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά «ζεστή» και υποστηρικτική ήταν η συζήτηση στο δείπνο με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υπογράμμισε τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης στη δύσκολη συγκυρία για το χρέος, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και την έξοδο στις αγορές. Ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε δε τον Μπαράκ Ομπάμα να επιστρέψει στην Αθήνα στις 20 Σεπτεμβρίου του 2017 για να μιλήσει στο Athens Democracy Forum. Ο κ. Ομπάμα απάντησε κατ’ αρχάς «ναι» και δεν απέφυγε να αποκαλύψει στον κ. Παυλόπουλο ότι θα επιστρέψει έτσι κι αλλιώς οικογενειακά στην Ελλάδα για διακοπές, ίσως το προσεχές καλοκαίρι.
«Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος που δεν είναι υπεύθυνος, αλλά οφείλεται σε λάθος πολιτικές. Παρά το κόστος αυτό ο λαός παραμένει στην ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Αγωνιζόμαστε να επιστρέψει στις αρχές που ξεκίνησε η ΕΕ» εξήγησε κατά την προσφώνησή ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στην τιτάνια προσπάθεια για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού αλλά και στην ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία.
«Ευγνώμονες»
«Είμαστε ευγνώμονες για τη φιλία μας με τον ελληνικό λαό. Σήμερα θέλω να ξέρετε ότι όσο προχωρείτε μπροστά θα έχετε δίπλα σας τις ΗΠΑ. Θέλω να κλείσω με ένα γράμμα του 1821, όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα της. Ελληνας πατριώτης έγραψε ότι οι αρετές είναι ίδιες με των Αμερικανών, σας θεωρούμε φίλους» υποστήριξε ο πρόεδρος Ομπάμα, ευχόμενος στα ελληνικά «στην υγειά σας» προς τους 130 προσκεκλημένους στο Προεδρικό Μέγαρο.