Ο Oμπάμα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και το Μουσείο - OlaDeka

Ο Oμπάμα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και το Μουσείο

Τον Μπαράκ Ομπάμα ξενάγησε η Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων της Ακρόπολης.

Με την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στον βράχο και το μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και την πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος ολοκληρώνει το μεσημέρι την επίσκεψή του στην Ελλάδα και αναχωρεί για το Βερολίνο.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε στο ξενοδοχείο υπαλλήλους της Αμερικανικής Πρεσβείας. Στις 11:00 η αυτοκινητοπομπή του Ομπάμα ξεκίνησε από τον Αστέρα Βουλιαγμένης και περίπου στις 11:20 πέρασε από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου για να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης συνοδευόμενος μόνο από τους αστυνομικούς της προσωπικής του φρουράς.

Τον αμερικανό πρόεδρο ξενάγησε στον ιερό βράχο η Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων της Ακρόπολης. Τον συνόδευσαν εκτός της προσωπικής του φρουράς και αμερικανοί δημοσιογράφοι, διαπιστευμένοι του Λευκού Οίκου, από τους οποίους προέρχονται οι φωτογραφίες.

O Μπαράκ Ομπάμα ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, μια ξενάγηση που διήρκεσε 1 ώρα και 20 λεπτά.

 

obama_ellada2

obama_ellada3

obama_ellada4

obama_ellada

 

obama_ellada5

obama_ellada6

obama_ellada7

obama_ellada8

Τα μέτρα ασφαλείας κα’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής και στο κέντρο της Αθήνας είναι δρακόντεια, οι δρόμοι κλειστοί, όπως και κάποιοι σταθμοί του Μετρό (Ακρόπολη – Φιξ). Για λόγους ασφάλειας θα παραμείνουν κλειστοί για το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκειας της ημέρας, οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και των Κλιτύων (Βόρειας και Νότιας – Διονυσιακού Θεάτρου).

Ο Μπαράκ Ομπάμα μεταβαίνει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αργότερα θα αναχωρήσει για το αεροδρόμιο όπου  θα απογειωθεί το Air Force One.

«Προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, καθώς από την στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί», είπε την Τρίτη ο αμερικανός πρόεδρος από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αποχαιρετά την Ελλάδα με την ομιλία του στο Ίδρυμα Νιάρχος. Πλήθος πολιτικών προσώπων και υψηλών προσκεκλημένων από τον επιχειρηματικό και βιομηχανικό κόσμο που θα παραβρεθούν στο Ίδρυμα για την ομιλία, αφού περάσουν από αυστηρό έλεγχο, καθώς τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Χίλια άτομα έχουν λάβει την πολύτιμη πρόσκληση για να παρακολουθήσουν την ομιλία του.

obama_ellada_asfaleia

 

Τα μηνύματα για χρέος και λιτότητα προς το Βερολίνο

Ήδη από την Τρίτη ο Ομπάμα φρόντισε να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα στη γερμανική πρωτεύουσα μετά τις συνάντήσεις του με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, αναφερόμενος στην ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στο ότι η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει την ανάπτυξη.

Όπως είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,τώρα είναι η ώρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ταυτόχρονα αναγνώρισε τις πολιτικές δυσκολίες που έχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουν την πρόοδο της Ελλάδας και να κάνουν τα αναγκαία βήματα.

Η συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου
Η συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο κ. Ομπάμα επέμεινε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης και επισήμανε ότι οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινότητά τους. «Θα κάνω ό,τι απαιτείται για να επανέλθει η Ελλάδα στο δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη» δεσμεύτηκε και εξήγησε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι από μόνες τους αρκετές: Για να υπάρξει αναπτυξιακή ατζέντα είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους.

obama_paulopoulos

Το ταξίδι στο Βερολίνο και η «μίνι» Σύνοδος Κορυφής

Δεύτερος σταθμός της περιοδείας του στην Ευρώπη, η Γερμανία, όπου θα συναντήσει την Αγγελα Μέρκελ, την «εγγύτερη εταίρο του καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του».

Εκεί, θα συμμετάσχει σε μία μίνι σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή εκτός της καγκελαρίου της Γερμανίας, των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιταλίας Τερέζα Μέι και Ματέο Ρέντσι και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Τη στιγμή που η Ευρώπη περνά μία κρίση εμπιστοσύνης και εν όψει σειράς κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων , αναμέσά τους και οι γαλλικές προεδρικές εκλογές με πρωταγωνίστρια την Μαρίν Λεπέν, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιδιώξει να τονίσει για μία ακόμη φορά την σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Ισως χρειάζεστε κάποιος από έξω όπως εγώ να σας υπενθυμίσει την πρόοδο που έχετε σημειώσει», είχε πει κατά την τελευταία επίσκεψη στη Γερμανία, την άνοιξη στο Ανόβερο. «Από αμερικανικής απόψεως, αυτό το ταξίδι αποτελεί επίσης αναγνώριση του εύθραυστου χαρακτήρα της Ευρώπης», τονίζει η Χέδερ Κόνλεϊ, του Center for Strategic and International Studies, ενώ θα θελήσει επίσης να καθησυχάσει τους συνομιλητές του για τον μέλλον των διατλαντικών σχέσεων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria