Οι "αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα" στα σχολικά βιβλία Γεωγραφίας της Αλβανίας - OlaDeka

Οι “αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα” στα σχολικά βιβλία Γεωγραφίας της Αλβανίας

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα στον ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά για την εκπομπή  “Ιστορίες” (Τρίτη 22-11-2016), ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι στα σχολικά βιβλία της χώρας του δεν υπάρχουν αναφορές περί “μεγάλης Αλβανίας”, προκαλώντας μάλιστα να του αποδείξει κάποιος το αντίθετο.
Πρόκειται για τις σελίδες των βιβλίων του μαθήματος της Γεωγραφίας στην 9η και τη 12η τάξη στην Αλβανία, όπου η δυτική Μακεδονία και η νότια Ήπειρος χαρακτηρίζονται ως “αλβανικές περιοχές” που ανήκουν στην Ελλάδα. Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν και για περιοχές που ανήκουν στα Σκόπια, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Αν όλα αυτά δεν παραπέμπουν σε προπαγάνδα περί “Μεγάλης Αλβανίας” τότε τι σημαίνουν;
Μάλλον πιάστηκε… αδιάβαστος ο αλβανός πρωθυπουργός!

 

 
Όλες οι επίμαχες σελίδες

Βιβλίο Γεωγραφίας 9ης τάξης

 

Στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 4 αναφέρονται ως αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα οι: Τσαμουριά, Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα κλπ, αφού προηγηθούν οι αλβανικές περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της “Μακεδονίας” δηλαδή των Σκοπίων.

Στη σελίδα 7 αναφορά στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου το 1913 που “μοίρασε τα αλβανικά εδάφη στα γύρω κράτη”. Εθνικά, πολιτισμικά και γεωγραφικά η Αλβανία εκτείνεται μέχρι την Πρέβεζα! 
Στη σελίδα 8 ιστορικές αναφορές, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης της αλβανικής περιοχής της Τσαμουριάς στην Ελλάδα το 1913. Δεσπόζει κάτω αριστερά ο πολιτικός χάρτης των αλβανικών περιοχών.
Στη σελίδα 29 στοιχεία απογραφών για τον πληθυσμό “αλύτρωτων αλβανικών περιοχών”, μεταξύ των οποίων και η Τσαμουριά
 
Στις σελίδες 134-135 ιδιαίτερο αφιέρωμα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία για τις “αλβανικές περιοχές της Ελλάδας” με φωτογραφίες από Ηγουμενίτσα και Πάργα.
 
 
Βιβλίο Γεωγραφίας 12ης τάξης
 
Εξώφυλλο
Σελίδες 8-9 με… ιστορικά στοιχεία
Συνέχεια στις σελίδες 10-11 των ιστορικών αναφορών για την Ήπειρο από την αρχαιότητα ως το 1913 όταν οι Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων άφησαν τις περιοχές αυτές της Αρμπερίας εκτός αλβανικού κράτους. 
Μια από τα ίδια και στις σελίδες 12-13
 
 

Σελίδες 188-190: Το βιβλίο Γεωγραφίας της 12ης κλείνει με φωτογραφίες της Ηγουμενίτσας και της Πάργας, γράφοντας διάφορα στοιχεία για την “Τσαμουριά”…

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria