Μια μεγάλη ανατροοπή βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε σημαντικές Πολιτείες – κλειδιά και δείχνει να παίρνει το δρόμο για τον Λευκό Οίκο. Η μάχη των εκλογών δίνεται ψήφ- ψήφο και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα, όμως, οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να έχουν ένα μικρό προβάδισμα. Η αγωνία βρίσκεται στο κατακόρυφο.
Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην Πενσυλβάνια. Αν επικρατήσει και εκεί ο Τραμπ τότε κερδίζει και την προεδρία. Κρίσιμες είναι και οι Πολιτείες του Οχάιο, του Μίσιγκαν (όπου φαίνεται να επικρατεί ο Ρεπουμπλικάνος) και το Νιου Χάμσαιρ. Εκεί όπου δίνεται μάψη ψήφο – ψήφο και επικρατεί απόλυτη πλειοψηφία.
Συνολικά, προς το παρόν 244 εκλέκτορες κερδίζει ο Τραμπ και 215 η Κλίντον ενώ χρειάζονται 270. Σύμφωνα με τους ΝYT, ο Τραμπ έχει πιθανότητες νίκες κατά 95% ενώ στην αρχή της βραδιάς έδινε πιθανότητες 85% στην Κλίντον.
Φλόριντα, Αϊντάχο, Λουϊζιάνα, Τέξας, Αρκάνσας (η θεωρούμενη ως πολιτεία του Μπιλ Κλίντον), Κεντάκι, Ιντιάνα, Μισισιπί, Δυτική Βιρτζίνια, Τενεσί, Νότια και Βόρεια Καρολίνα, Αλαμπάμα, Βόρεια και Νότια Ντακότα, Νεμπράσκα, Κάνσας, Ουαϊόμινγκ, Οκλαχόμα, Οχάιο,Μιζούρι και Μοντάνα κερδίζει ο Ντ. Τραμπ. Και η κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα πέρασε στον Ντ. Τραμπ προσφέροντας του ακόμα 29 εκλέκτορες αλλά και η Τζόρτζια καθιστώντας απόλυτο φαβορί τον Ρεπουμπλικάνο.
Χαβάι, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Βιρτζίνια, Κονέκτικατ, Νέα Υόρκη, Βέρμοντ, Μέριλαντ, Ιλινόι, Ντελαγουέρ, Νιού Τζέρσεϊ, Μασαχουσέτη, Ρόουντ Άιλαντ και η Περιφέρεια της Κολούμπια (D.C.), Όρεγκον και Νέο Μεξικό αποδίδονται στην Χίλαρυ Κλίντον.
Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 7 μονάδων έναντι του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ στη Νεβάδα.
Με καταμετρημένο το 63% των ψήφων, η Κλίντον έχει κερδίσει το 51% και ο Τραμπ το 44%, όπως μεταδίδει το CNN.
Παράλληλα η Κλίντον έχει κερδίσει και την Πολιτεία του Όρεγκον, σύμφωνα με το CNN.
Η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει συγκεντρώσει το 53% των ψήφων στην Πολιτεία αυτή, που συνήθως ψηφίζει υπέρ των Δημοκρατικών υποψήφιων, και ο Τραμπ το 40,7%. Η υποψήφια των Δημοκρατικών κέρδισε και την Πολιτεία της Ουάσινγκτον και τις 12 εκλεκτορικές της ψήφους.
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις Πολιτείες – κλειδιά της Φλόριντας, της Τζόρτζια και της Βόρειας Καρολίνας καταφέροντας ένα πολύ ισχυρό πλήγμα στη Δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα.
Η Φλόριντα και οι 29 εκλέκτορές της περνούν συνεπώς και πάλι στους Ρεπουμπλικανούς. Το 2012 στην πολιτεία αυτή είχε επικρατήσει ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Οι δηλώσεις του υποψηφίου Τραμπ κατά των μεξικανών μεταναστών δεν τον εμπόδισαν συνεπώς να κερδίσει σ’ αυτή τη νοτιοανατολική Πολιτεία όπου η κοινότητα των ισπανοφώνων έχει μαζική παρουσία.
Λίγο βορειότερα, η Βόρεια Καρολίνα και οι 15 εκλέκτορές της περνούν επίσης στον μεγιστάνα των ακινήτων. Η παραλιακή αυτή Πολιτεία ήταν ρεπουμπλικανική ήδη κατά την επανεκλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Νωρίτερα το Fox μετέδιδε ότι η στατιστική προβολή των αποτελεσμάτων έδειχνε ότι η Κλίντον κερδίζει την Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες).
Ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ και η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον δίνουν μάχη στήθος με στήθος σε αρκετές κρίσιμης σημασίας Πολιτείες στην κούρσα τους για τον Λευκό Οίκο, αν και οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στην Κλίντον τις τελευταίες ώρες της προεκλογικής εκστρατείας.
Με την ψηφοφορία να έχει ολοκληρωθεί σε περισσότερες από τις μισές από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, η κούρσα έδειχνε να είναι αμφίρροπη στο Οχάιο, τη Φλόριντα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια, το Νιού Χαμσάιρ και τη Βιρτζίνια, Πολιτείες που έχουν ζωτική σημασία για να κριθεί ποιος υποψήφιος θα κερδίσει την προεδρία.
Αμφότεροι οι υποψήφιοι σημείωσαν από νωρίς νίκες σε Πολιτείες που αναμενόταν να κερδίσουν. Ο Τραμπ κέρδισε συντηρητικές Νότιες και Μεσοδυτικές Πολιτείες ενώ η Κλίντον κέρδισε αρκετές Πολιτείες στην Ανατολική Ακτή και το Ιλινόι στις Μεσοδυτικές.
Οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων
Οι Ρεπουμπλικανοί διατήρησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, επιτυγχάνοντας μια σημαντική νίκη που τους επιτρέπει να σχηματίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία ο μελλοντικός πρόεδρος θα πρέπει να συμβιβαστεί.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατηρεί έτσι την πλειοψηφία των 435 εδρών στη Βουλή την οποία κατέκτησε το 2010 υποχρεώνοντας τότε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε μια δύσκολη συγκατοικηση μόλις δύο χρόνια μετά την εκλογή του.
Αν εκλεγεί στον Λευκό Οίκο, η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον θα πρέπει συνεπώς να συγκατοικήσει με μια Βουλή που θα ελέγχεται από τους πολιτικούς αντιπάλους της.
Πριν από την ψηφοφορία που διεξάγεται ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, οι Ρεπουμπλικανοί κατείχαν 246 έδρες και οι Δημοκρατικοί 186.
Οι Αμερικανοί ανανεώνουν επίσης το ένα τρίτο (34 έδρες) της Γερουσίας, της άνω βουλής του Κογκρέσου η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς από το 2014 και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία του διορισμού των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου και των πιο υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.
Οι Αμερικανοι ψηφίζουν επίσης για το Κογκρέσο, για κυβερνήτες, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους και σε διάφορα τοπικά δημοψηφίσματα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE TA ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Σύμφωνα με το συντηρητικό αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Τραμπ προηγείται και στη λαϊκή ψήφο με το 8% καταμετρημένο, με 50% έναντι 47% της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.
Ο Τραμπ παίρνει τις οκτώ εκλεκτορικές ψήφους του Κεντάκι και τις 11 της Ιντιάνας. Η νίκη της στο Βερμόντ εξασφαλίζει 3 εκλεκτορικές ψήφους για την Κλίντον.
Τα αποτελέσματα αυτά—τα πρώτα των προεδρικών εκλογών—ήταν αναμενόμενα. Το Βερμόντ ψηφίζει τους Δημοκρατικούς υποψήφιους για την προεδρία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μετά το 1988, ενώ το Κεντάκι ψηφίζει τους Ρεπουμπλικάνους από το 2000 αδιάλειπτα.
Η Ιντιάνα είναι προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων αλλά είχε επικρατήσει σε αυτή ο Μπαράκ Ομπάμα το 2008. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα την ανέκτησε το 2012. Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο Μάικ Πενς, είναι ο κυβερνήτης της Ιντιάνας.
Οι δύο αντίπαλοι στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές έρχονταν στήθος με στήθος στην Τζόρτζια, τη Νότια Καρολίνα και τη Βιρτζίνια, όπως μεταδίδουν αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, το 54% των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ εμφανίζονται ευχαριστημένοι με την πολιτική Ομπάμα και τη δουλειά που έκανε από το Οβάλ Γραφείο αλλά μόλις τέσσερις στους 10 απάντησαν ότι «περιμένουν με ανυπομονησία» μια προεδρία Κλίντον ή Τραμπ.
Διχασμός
Περίπου τέσσερις στους 10 ψηφοφόρους δήλωσαν ότι προτεραιότητά τους είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος να φέρει «αλλαγή» ενώ η πλειοψηφία απάντησε ότι η οικονομία είναι το σημαντικότερο θέμα.
Σύμφωνα με το CNN, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι για το ποιός υποψήφιος θα χειριστεί καλύτερα τα οικονομικά ζητήματα. Παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τραμπ, όμως, οκτώ στους 10 Αμερικανούς θεωρούν ότι οι ψήφοι θα καταμετρηθούν δίκαια.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο MSNBC, to 87% των μαύρων ψηφοφόρων επιλέγει για επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, ενώ μόλις το 8% ψηφίζει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.
Υπενθυμίζεται πως κατά τις εκλογές του 2012 οι μαύροι ψηφοφόροι υποστήριξαν σε ποσοστό 93% τον Μπαράκ Ομπάμα και μόλις το 6% τον Μιτ Ρόμνεϊ.
Πώς ψήφισαν
Η προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος ψήφισε σε εκλογικό κέντρο της Τσάπακουα, στη Νέα Υόρκη, όπου κατοικεί.
Την Χίλαρι Κλίντον υποδέχθηκαν στο δημοτικό σχολείο της γειτονιάς της που λειτουργεί ως εκλογικό κέντρο περίπου 150 άτομα που την περίμεναν επί μία ώρα. Ψήφισε συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.
«Οι άνθρωποι μετρούν τόσο πολύ στο αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι για τη χώρα μας θα κάνω το καλύτερο που μπορώ εάν έχω την τύχη να κερδίσω σήμερα», είπε η Χίλαρι Κλίντον βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο.
Τραμπ: «Θέλω να δω τα πάντα (να διέπονται) από τιμιότητα»
Σε εκλογικό κέντρο της Νέας Υόρκης ψήφισε λίγες ώρες αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ, συνοδευόμενος από την οικογένεια του.
Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ είδε αρκετούς πολίτες να τον αποδοκιμάζουν, ενώ άλλοι τον χειροκρότησαν την ώρα που έμπαινε στο εκλογικό κέντρο μαζί με την σύζυγο του Μελάνια.
Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωσε ότι θα πρέπει να «δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» προτού αποδεχθεί τα αποτελέσματα, επικαλούμενος πιθανές παρατυπίες, ενώ προειδοποίησε για μία ακόμη φορά για ένα διάτρητο σύστημα.
«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση απόψε. Ας ελπίσουμε ότι θα πάνε όλα καλά και ότι δεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε σχετικά, ήτοι, ας ελπίσουμε ότι θα νικήσουμε» σημείωσε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκειας μιας τηλεφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
«Θέλω να δω τα πάντα (να διέπονται) από τιμιότητα» πρόσθεσε ο ίδιος.
Αριθμός ρεκόρ Αμερικανών έχει ψηφίσει στην πρώιμη ψηφοφορία των εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ η παρατηρούμενη υψηλή κινητοποίηση της κοινότητας των ισπανόφωνων μπορεί να είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για τη Χίλαρι Κλίντον.
Τουλάχιστον 46,27 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει, με επιστολική ψήφο ή στα εκλογικά τμήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2012. Επίπεδα ρεκόρ συμμετοχής έχουν καταγραφεί σε 28 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια, ενώ εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.
Τεράστιες ουρές σχηματίζονταν από νωρίς το πρωί (ώρα ΗΠΑ) έξω από τα εκλογικά κέντρα της Βιρτζίνια, της Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα αλλά και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ για τις αμερικανικές εκλογές 2016.
H ψηφοφορία
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του AP, η συμμετοχή στην πρώιμη ψηφοφορία μπορεί να ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί στο 40% των ψηφοδελτίων της ψηφοφορίας. Τέσσερα χρόνια πριν, 46,22 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν συμμετάσχει στην πρώιμη ψηφοφορία, που αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου των ψηφοδελτίων.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση της συμμετοχής των μαύρων ψηφοφόρων στη Βόρεια Καρολίνα, έπειτα από τα ιστορικά επίπεδα που σημειώθηκαν στην συμμετοχή της μαύρης κοινότητας που ψήφισε τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012. Ομως η ενίσχυση της συμμετοχής της ισπανόφωνης κοινότητας , που συνήθως ψηφίζει το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι ενθαρρυντική εξέλιξη για τη Χίλαρι Κλίντον. Για να κερδίσει τις εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να νικήσει και στην Φλόριντα και στη Βόρεια Καρολίνα.
Η συμμετοχή των Ισπανόφωνων αυξάνεται επίσης στη Νεβάντα και το Κολοράντο, όπου οι Δημοκρατικοί βρίσκονται κάτω ή κοντά στα ποσοστά τους του 2012. Ο Τραμπ προηγείται στο Οχάιο και την Αϊόβα, αλλά αυτό δεν του αρκεί , εάν η ψήφος των ισπανόφωνων δώσει στη Χίλαρι Κλίντον τη νίκη σε άλλες πολιτείες.
Στη Φλόριντα, αριθμός ρεκόρ 6,4 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων έχουν ήδη κατατεθεί, δηλαδή περισσότερο από τα τρία τέταρτα των αν αναμενόμενων. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 39,9-38,5%. Το 2008 και το 2012 είχαν ελαφρά υψηλότερα ποσοστά και ο Ομπάμπα κέρδισε οριακά τη Φλόριντα.
Αν και η συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων είναι χαμηλότερη, οι ψήφοι των ισπανόφωνων έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε περισσότερες από 976.000. Το ένα τρίτο από αυτούς δεν ψήφισαν το 2012, σύμφωνα με την ανάλυση του Ντάνιελ Σμιθ του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Αυτό είναι βοηθητικό για την Κλίντον.
Σύμφωνα με τον Σκοτ Τραντερ, του Optimus, το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτηθεί από τους ανένταχτους ψηφοφόρους ή εκείνους που δεν έχουν σταθερή εκλογική συμπεριφορά.
Πάνω από 300 αντιπρόσωποι από 44 χώρες στην αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ
Περισσότεροι από 300 διεθνείς παρατηρητές παρακολουθούν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών σε 34 πολιτείες των ΗΠΑ, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR), Τόμας Ράιμερ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
«Θα υπάρχουν 301 παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ και τον ODIHR, οι οποίοι προέρχονται από 44 χώρες και θα παρακολουθήσουν την διεξαγωγή των εκλογών σε 34 πολιτείες», τόνισε ο Ράιμερ.
Η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Λάουρεν Μπαρανόφσκα τόνισε παράλληλα στο Sputnik ότι ο Οργανισμός απάλλαξε από τα καθήκοντα του ένα μέλος της αποστολής των παρατηρητών των εκλογών καθώς με αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter εξέφρασε την υποστήριξη του στην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.
«Ενημερώθηκα ότι ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ συνομίλησε με το μέλος της αποστολής και πρόκειται να εφαρμόσει τον κώδικα δεοντολογίας», τόνισε με email η Μπαρανόφσκα.
«Δεν αποτελεί πλέον μέλος της αποστολής παρακολούθησης των εκλογών και οι απόψεις του δεν θα ληφθούν υπόψη στην έκθεση του ΟΑΣΕ», πρόσθεσε.