Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος «Ε65»: Ένωση δυτικά των Γρεβενών - Ένας δρόμος σε τρεις δόσεις - OlaDeka

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος «Ε65»: Ένωση δυτικά των Γρεβενών – Ένας δρόμος σε τρεις δόσεις

Με λιγότερο από μισό χρόνο να απομένει για τη λειτουργική ολοκλήρωση του τμήματος Ξυνιάδα – Τρίκαλα και την απόδοση του στην κυκλοφορία -τον Μάρτιο του 2017- η συνολική πρόοδος των εργασιών στο συγκεκριμένο τμήμα στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν της τάξης του 85,34%, με κύρια εκκρεμότητα τις απαλλοτριώσεις που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί σε ποσοστό 12,2%.

Η «Οδός Κεντρικής Ελλάδος» ή «Κεντρική Οδός» είναι η εταιρία που έχει αναλάβει τη μελέτη, το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία, την εκμετάλλευση και τη συντήρηση του έργου Παραχώρησης «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος – Ε65».

 e_65 (2) e_65 (3)

Αφορά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδας (Ε65), από τον ημικόμβο με Π.Α.Θ.Ε. στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου (Α/Κ) Θερμοπυλών, έως τον Α/Κ με την Εγνατία οδό, συνολικού μήκους 190 χλμ., καθώς και στη διαχείριση και συντήρηση του τμήματος του Π.Α.Θ.Ε. από τη Σκάρφεια μέχρι τις Ράχες (πέταλο Μαλιακού) συνολικού μήκους 57 χλμ.

KENTRIKH ODOS_F_E65_10_SEA

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη της χώρας και της Περιφέρειας. Επί του παρόντος όμως, διανύουμε την πρώτη φάση (κεντρικό τμήμα) των εργασιών κατασκευής του Ε65, μιας και η συνολική και όχι η τμηματική ολοκλήρωση του, θα υλοποιηθεί σε τρεις κατασκευαστικές φάσεις.

Το νότιο τμήμα από τον ημικόμβο με Π.Α.Θ.Ε. μέχρι Ξυνιάδα (0 χλμ.–32 χλμ.). Το κεντρικό τμήμα από Ξυνιάδα μέχρι Τρίκαλα (32 χλμ.-111 χλμ.) και το βόρειο τμήμα από Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία οδό (111 χλμ.-190 χλμ.).

e_65 (4)

Το κεντρικό τμήμα βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και είναι αυτό που θα παραδοθεί  λειτουργικά το Μάρτιο του 2017. Το νότιο τμήμα τώρα, που είχε πάει «πίσω» χρονικά μετά την συμφωνία μεταξύ παραχωρησιούχου και Δημοσίου το 2013, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και αναμένεται η έγκριση από την ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου. Έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις οι οποίες και έχουνε δοθεί και τον Ιανουάριο του 2017 αναμένεται να «ξεκινήσουν» τα έργα.

e_65 (5)

Κι αυτό γιατί κατασκευαστικά στην πραγματικότητα το έργο ποτέ δεν σταμάτησε, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο 50%. Όπως άλλωστε και το βόρειο τμήμα που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ και για το οποίο έχει προταθεί νέα οικονομικότερη χάραξη (λιγότερες σήραγγες), το 40% του έργου είναι έτοιμο, αφού πρόλαβε και ολοκληρώθηκε πριν το «πάγωμα» των αυτοκινητοδρόμων το 2010.

e_65 (6)

Στο σύνολο του λοιπόν, ο κεντρικός αυτός αυτοκινητόδρομος των 231 χλμ., κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη. Έχει ως στόχο να αποτελέσει μέρος της οδικής κύκλωσης του κέντρου της ηπειρωτικής χώρας από Βορρά προς Νότο και από Ανατολή σε Δύση.

e_65 (7)

Φιλοδοξώντας να εξυπηρετήσει περισσότερο την μεταφορά προϊόντων και όχι τόσο τις ανάγκες μετακίνησης των πληθυσμών των αστικών κέντρων που συνδέει -που ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις καλύπτονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το τοπικό επαρχιακό δίκτυο- αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας για την μελλοντική ανάπτυξη της χώρας, ενώνοντας οδικά -μετά την ολοκλήρωση του- το λιμάνι του Βόλου με αυτό της Ηγουμενίτσας και προσφέροντας την δυνατότητα μεταφοράς και άρα εξαγωγών, των αγροτικών προϊόντων του θεσσαλικού κάμπου.

e_65 (8)

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 διαθέτει την αναγκαία χωρητικότητα ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου 2 λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διασχίζει τον κάμπο της Φθιώτιδας, την οροσειρά της Όθρυος, το Θεσσαλικό κάμπο και τον Πηνειό ποταμό περνώντας πλησίον των πόλεων Καρδίτσας, Τρικάλων, Καλαμπάκας μέχρι τους πρόποδες των Αντιχασίων, τον Ίωνα ποταμό και την οροσειρά των Χασίων για να ενωθεί τελικά με την Εγνατία Οδό, δυτικά των Γρεβενών.

Ο σχεδιασμός του βασίζεται σε σύγχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα, με σεβασμό προς το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, στοχεύοντας στην ασφάλεια και άνεση των χρηστών και στην εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής εξοικονόμησης χρόνου και καυσίμων.

e_65 (9)

Στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του, συναντάμε:

• 15 Κόμβους

• 6  Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών

• 3 Σταθμούς Πυροσβεστικής και Τροχαίας

• 7 Σήραγγες διπλού κλάδου συνολικού μήκους 18,3 χλμ.

• 146 Γέφυρες, Άνω και Κάτω Διαβάσεις

• 88  Διαβάσεις Πανίδας

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με την ολοκλήρωσή του το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία θα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά, αντί των 2 ωρών και 30 λεπτών σήμερα.

e_65 (10)

e_65 (1)

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria