Τσίπρας: Προτεραιότητά μας η καθημερινότητα των πολιτών

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αρχική » Ελλάδα » Τσίπρας: Προτεραιότητά μας η καθημερινότητα των πολιτών

«Τομή μέσα στη συνέχεια» χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό εισαγωγικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Καλωσορίζοντας όλα τα μέλη του, νέα και παλαιά, είπε για τους τελευταίους ότι «ο ρόλος τους τώρα είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν».

Μάχη με την καθημερινότητα, ως πρώτη προτεραιότητα, ξεκινά η κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό δημιουργείται νέο χαρτοφυλάκιο, με επικεφαλής υπουργό Επικρατείας (σ.σ. τον Αλέκο Φλαμπουράρη). Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, με τη νέα του σύνθεση. Στο στόχο αυτό, εξάλλου, εντάσσεται και η είδηση που έδωσε για υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των πολιτών (ανθρωπιστική κρίση, παιδικοί σταθμοί, 4.000 νοσηλευτές), δεσμεύσεις που θα υλοποιούνταν από την 1η δόση του τηλεοπτικού διαγωνισμού.

Παράλληλα, έδωσε το σύνθημα για εντός των χρονοδιαγραμμάτων κλείσιμο της αξιολόγησης, με τελικό στόχο, να γίνει αυτή η κυβέρνηση, αυτή που έβγαλε τη χώρα από την κρίση, και όχι άλλη μία κυβέρνηση της κρίσης. Μεγάλος εθνικός στόχος, επίσης, η ανάκτηση της εργασίας, σημείο στο οποίο έκανε ειδική αναφορά στη νέα υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Μιλώντας, εξάλλου, για το συλλογικό στόχο της εξόδου της χώρας από την κρίση, πέρασε το μήνυμα ότι κανενός η καρέκλα, ούτε του ιδίου αλλά ούτε και των υπουργών, γράφει το όνομά του.

Παίρνοντας, δε, αφορμή από την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου των Η.Π.Α. κ. Μπάρακ Ομπάμα, υπογράμμισε πως μόλις σε ένα χρόνο άλλαξε εκ βάθρων η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ενώ ζήτησε από τους υπουργούς να έχουν στο μυαλό τους ότι η κυβέρνηση αυτή δεν θα γίνει ποτέ δεκτή από το παλαιό σύστημα και, εστιάζοντας στο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, κατηγόρησε την ΝΔ ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, καλώντας την να συνδράμει στη συγκρότηση στη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής.

Αναλυτικά, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «τώρα έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα», ζητώντας από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να κάνουν και δική τους φιλοδοξία, την προσωπική φιλοδοξία, η κυβέρνηση αυτή να γίνει η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και όχι άλλη μια κυβέρνηση της κρίσης. Και πώς θα γίνει αυτό; Πρώτα, με τη μάχη με την καθημερινότητα: «Οι συμπολίτες μας να νιώσουν ότι πρώτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι η καθημερινότητα τους, ο καθημερινός τους αγώνας για να ζήσουν με αξιοπρέπεια», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, άλλωστε «η μάχη της πολιτικής ηγεμονίας εξάλλου κρίνεται πάντα στο πεδίο της καθημερινότητας».

 
Τσίπρας: Προτεραιότητά μας η καθημερινότητα των πολιτών

Όμως, η καθημερινότητα «συγκροτείται από σειρά σχέσεων στις οποίες καθοριστικό ρόλο παίζει το κράτος και ο διοικητικός του μηχανισμός», πιο συγκεκριμένα από τη «σχέση με τις εφορίες, με το σχολείο, με τις πολεοδομίες, με τα ασφαλιστικά ταμεία, με το σύστημα υγείας. Και οι παθογένειες του ελληνικού κράτους σε αυτούς τους τομείς είναι γνωστές», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός.

Για να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις: «Δημιουργούμε λοιπόν, για πρώτη φορά, ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας που θα αναλάβει την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών. Για πρώτη φορά ένας Υπουργός Επικρατείας θα επιφορτιστεί με το καθήκον της συγκέντρωσης παραπόνων και αιτημάτων των πολιτών». Ενώ σε άλλο σημείο ανακοίνωσε τη δέσμευσή του για υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση βάσει της 1ης δόσης. «Θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως της εξέλιξης της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών», διαβεβαίωσε.

Όμως, η αλλαγή σελίδας περνά μέσα από ενδιάμεσους σταθμούς, όπως «η έγκαιρη, χωρίς εκπτώσεις αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», και κατόπιν, από το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, η έναρξη της συζήτησης για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος. Για να ακολουθήσει, εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, η ένταξη και των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Ανοίγει έτσι ο δρόμος να ξανααποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και έτσι να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας», σύμφωνα με τον κυβερνητικό χάρτη. Γι’ αυτό και ζήτησε τη σκληρή δουλειά από όλους τους υπουργούς, να ξενυχτήσουν, όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε.

 
Τσίπρας: Προτεραιότητά μας η καθημερινότητα των πολιτών

 

Μιλώντας για το «μεγάλο Εθνικό μας στόχο», που πρέπει να είναι «η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας», και σε αριθμητικούς στόχους, η προσέγγιση του Ευρωπαϊκού μέσου όρου μέχρι το 2021 και προοπτικά να μειωθεί στο 10%, εστίασε στον πυρήνα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης: Με σύμμαχο το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα καταβληθεί η προσπάθεια και με επικεφαλής «μια νέα αλλά εξαιρετικά ικανή συνάδελφο» (σ.σ. την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου). Βρήκε όμως και την ευκαιρία να κατηγορήσει τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ ότι ταυτίζεται με «τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περαιτέρω απορρύθμιση, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και ακόμη περισσότερη ευελιξία».

Αναφέρθηκε, τέλος, και στα αισιόδοξα μηνύματα -στοιχεία που δίνει εσχάτως η ελληνική οικονομία: «Ήδη το τρίτο τρίμηνο του 2016 έκλεισε με θετικούς ρυθμούς, περάσαμε δηλαδή ήδη από τη πολυετή ύφεση σε θετικούς ρυθμούς. Θετικές ειδήσεις έχουμε επίσης και στα δημοσιονομικά. Βρισκόμαστε σε πορεία υπεραπόδοσης των εσόδων και θα πιάσουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τους στόχους του προγράμματος. Και αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο της διαπραγμάτευσης του 2015 που μείωσε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και της βελτιωμένης λειτουργίας των φορολογικών μηχανισμών». Η σχετική αναφορά έκλεισε με τη σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας -«παρά το γεγονός ότι παραμένει απαράδεκτα υψηλή»-, αλλά κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας έχει αποκλιμακωθεί κατά 4%.

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια