Καστοριά: Απονομή του Χρυσού Θυρεού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Καστοριά: Απονομή του Χρυσού Θυρεού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ»

Με τον Χρυσό Θυρεό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τίμησε η περιφερειακή αρχή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος παραβρέθηκε την Παρασκευή στις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό. Τον ΠτΔ συνόδευσε ο υπουργός Τέρενς Κουίκ.

Την ανάγκη εθνικής ενότητας γιατί “κάθε διχασμός είναι μαχαίρι στην καρδιά της πατρίδας”, επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε αναφορά στον εμφύλιο πόλεμο και τις συνέπειές του, κατά την ομιλία του στην επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον αδελφό της συζύγου του, Σίσσης Παυλοπούλου, τον έφεδρο ανθυπολογαχό Βλάσιο Πελτσενή, ο οποίος υπηρετούσε στην Καστοριά στον εμφύλιο πόλεμο, σκοτώθηκε και ετάφη εκεί, και υπογράμμισε: “Αυτά τα γεγονότα δεν πρέπει ποτέ να τα ξαναζήσουμε, ενωμένοι πρέπει να υπερασπιστούμε τα ιερά και όσια της πατρίδας μας. Κάθε διχασμός είναι μαχαίρι στην καρδιά της πατρίδας”.

Παράλληλα, με δήλωσή του, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε και στους κιβδηλοποιούς και παραχαράκτες της Ιστορίας, με τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: “η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”.

“Η σημερινή επέτειος μας εμπνέει το διαχρονικό δίδαγμα αλλά και αποστομωτική απάντηση στους κιβδηλοποιούς και παραχαράκτες της ιστορίας, όπως το είχε διατυπώσει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Γιορτάζουμε σήμερα την 104η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην τελική ενσωμάτωση της Μακεδονίας μας στη φυσική της ιστορική κοιτίδα, στον εθνικό μας κορμό, στην εθνική μας κοιτίδα. Είχε προηγηθεί ο ένδοξος Μακεδονικός Αγώνας και το έπος της ελληνικότητας της Μακεδονίας, με ηγέτη τον Παύλο Μελά και μαζί του πολλούς καστοριανούς αγωνιστές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Video Marketing

paylopoylos_kastoria6

Ο πρώτος πολίτης της χώρας τίμησε με την παρουσία του την 104η επέτειο απελευθέρωσης της Καστοριάς, όπου και παρακολούθησε τη μεγάλη παρέλαση μαθητών, στρατιωτικών τμημάτων και συλλόγων, προ των επισήμων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις του προς τα μέσα ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Γιορτάζουμε την 104η επέτειο της απελευθέρωσης της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό την 11η Οκτωβρίου του 1912. Η απελευθέρωση της Καστοριάς συνέβαλε οριστικά στην οριστική ενσωμάτωση της Μακεδονίας στον ιστορικό μας κορμό. Είχε προηγηθεί ο ένδοξος Μακεδονικός αγώνας, ο έπος της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας, με επικεφαλής τον Παύλο Μελά και πολλούς καστοριανούς αγωνιστές. Η σημερινή επέτειος μας δίνει το δίδαγμα , το οποίο είναι ταυτόχρονα και αποστομωτική απάντηση στους παραχαράκτες της ιστορίας ότι, όπως είχε συμπυκνώσει αποτελεσματικά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «Η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική».

paylopoylos_kastoria2-1

paylopoylos_kastoria3-1

paylopoylos_kastoria4

paylopoylos_kastoria5

paylopoylos_kastoria7-1

paylopoylos_kastoria7

paylopoylos_kastoria8

paylopoylos_kastoria10

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια