Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς για τις αναφορές του Σπύρου Αναγνώστου

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς για τις αναφορές του Σπύρου Αναγνώστου

Δελτίο τύπου εξέδωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς μετά τις αναφορές του Σπύρου Αναγνώστου:

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό, κυρίως, τύπο σχετικά με τη χθεσινή παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος  στην Καστοριά και προς ενημέρωση των συμπολιτών μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Ο ναός του Αγίου Νικολάου του Τζώτζα στη συνοικία Απόζαρι αποτελεί κηρυγμένο, ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα. Ο ναός τελούσε υπό τον κίνδυνο κατάρρευσης αντιμετωπίζοντας σοβαρά στατικά προβλήματα.  Μετά τις σχετικές ενέργειες της Υπηρεσίας μας το έργο της πλήρους και ολοκληρωμένης αποκατάστασης και  συντήρησης των τοιχογραφιών του σύμφωνα με εγκεκριμένη μελέτη,  εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007- 2013, με χρηματοδότηση εξ΄ολοκλήρου από ευρωπαϊκά προγράμματα,  συνολικού προϋπολογισμού  370.000 ευρώ και πραγματοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την Υπηρεσία μας . Οι εργασίες αποκάλυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ιστορικές φάσεις και την αρχική μορφή του ναού και αλλά και παλαιότερες τοιχογραφίες που είχαν καλυφθεί από μεταγενέστερες επεμβάσεις.

Το έργο έχει αποπερατωθεί πλήρως (με την στατική στερέωση των τοιχοποιίων με αρμολογήματα, ενέματα,  την αποκάλυψη παλαιότερου δαπέδου,  την πλήρη ανακατασκευή της στέγης, την αποκάλυψη και συντήρηση των τοιχογραφιών και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του), έχει παραδοθεί στο κοινό και η Εφορεία μας προγραμματίζει την ένταξή του στις πολιτιστικές διαδρομές μαζί με άλλα μνημεία της πόλης που και αυτά αποκαταστάθηκαν πλήρως μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013. Αφετηρία των διαδρομών αποτελεί το πλήρως ανακαινισμένο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς που επαναλειτουργεί με νέα Έκθεση από το Σεπτέμβριο του 2016.  Ως εκ τούτου, η κατασκευή τέμπλου που προτάθηκε να χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα των πωλήσεων της έκδοσης από τον εν λόγω συμπολίτη μας και οι φυτεύσεις στον περιβάλλοντα χώρο δεν σχετίζεται με τη χρήση του ως επισκέψιμο μνημείο. Τέλος, επισημαίνουμε ότι ο ναός ως κηρυγμένο, διατηρητέο μνημείο τελεί υπό την προστασία της Αρχαιολογικής Νομοθεσίας και για  οποιαδήποτε επέμβαση, προσθήκη ή λειτουργική του χρήση,  απαιτείται η άδεια της Υπηρεσίας μας η οποία σύμφωνα με το νόμο είναι η μοναδική αρμόδια Δημόσια Αρχή, υπεύθυνη για την προστασία και διαχείριση του μνημείου.    

Σχετικά με άλλο έργο που αναφέρθηκε, ήτοι αυτό της αποκατάστασης του ναού των Μεγίστων Ταξιαρχών στο Απόζαρι, διευκρινίζεται ότι αυτό αποτέλεσε έργο προηγούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος που εντάχθηκε, εκτελέστηκε και υλοποιήθηκε  από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς συνολικού προϋπολογισμού 155.000 ευρώ  και στο οποίο η Εφορεία Αρχαιοτήτων  Καστοριάς είχε μόνο την εποπτεία της ένταξής του και την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης.    

Άποψη του Αγίου Νικολάου του Τζώτζα πριν τις εργασίες αποκατάστασης

Άποψη του Αγίου Νικολάου του Τζώτζα πριν τις εργασίες αποκατάστασης

Ο ναός του Αγίου Νικολάου του Τζώτζα μετά την αποπεράτωση του έργου ΕΣΠΑ

Το εσωτερικό του ναού μετά τις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των τοιχογραφιών του.

(σ.σ. Περιμένουμε να μας αποσταλούν από την υπηρεσία και οι φωτογραφίες που αναφέρονται στο κείμενο αλλά δεν υπάρχουν στο email που μας έχει αποστείλει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς)

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια