Αλαλούμ με την προκήρυξη για την Κοινωφελή στους 34 δήμους

Αρχική » Ελλάδα » Αλαλούμ με την προκήρυξη για την Κοινωφελή στους 34 δήμους

Σύγχυση έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες με την προκήρυξη του ΟΑΕΔ για τις 6.339 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας στους 34 δήμους, θύλακες υψηλής ανεργίας. Αιτία, ένα δελτίο Τύπου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας και έπειτα κατέβηκε, σύμφωνα με το οποίο: “Μετά από απόφαση του ΑΣΕΠ, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην αναστολή της υποβολής των αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ, για 6.339 θέσεις, 8μηνης απασχόλησης, που δημιουργούνται στο πλαίσιο της νέας γενιάς προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, σε 34 Δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας.

Συγκεκριμένα, για να αποφευχθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, το ΑΣΕΠ αποφάσισε την αφαίρεση του μοριοδοτούμενου κριτηρίου «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) από τη δημόσια πρόσκληση που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΑΕΔ, στις 3 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η πιλοτική εφαρμογή του ΚΕΑ δεν αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλους τους Δήμους της χώρας μέχρι και το τέλος της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων της εν λόγω πρόσκλησης (13-10-2016).

Η νέα πρόσκληση θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) μέχρι την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή για 10 ημέρες.

Όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ήδη έχουν υποβάλει αίτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού, θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση»

Το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου αναπαρήγαγε και η aftodioikisi.gr, ωστόσο συνεργάτες της αναπληρώτριας υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου υποστήριζαν στην ιστοσελίδα ότι «το δελτίο Τύπου αναρτήθηκε από λάθος» και ότι «το θέμα δεν υφίσταται, καθώς ο έλεγχος της προκήρυξης του ΟΑΕΔ από το ΑΣΕΠ γίνεται πριν από την ανάρτησή της και όχι εκ των υστέρων». Από το ΑΣΕΠ μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη ή ανεπίσημη απάντηση σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Να σημειωθεί ότι το θέμα τέθηκε την περασμένη Παρασκευή από την ΚΕΔΕ η οποία σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τόνιζε «την ανάγκη να υπάρξει τροποποίηση της πρόσκλησης που αφορά σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας στο σκέλος της ενισχυμένης μοριοδότησης όσων έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Ερώτηση Μάρκου στον υπουργό Εργασίας

Πριν από λίγο για την υπόθεση κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Εργασίας με τίλτο «Δελτίο τύπου – «φάντασμα» του Υπουργείου Εργασίας για τα κοινωφελή προγράμματα», η βουλευτής του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα. Μεταξύ των κριτηρίων που μοριοδοτούνται ευνοϊκά για την κάλυψη των θέσεων είναι και η ιδιότητα του ωφελούμενου από το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», η οποία λαμβάνει 20 μόρια.

Όπως, όμως, επισημαίνεται σε σχετική επιστολή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος από τις 8/10, η εν λόγω μοριοδότηση θέτει ζητήματα ανισότητας και νομιμότητας, δεδομένου ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης υλοποιείται πιλοτικά μόλις σε 30 από τους 325 συνολικά δήμους της χώρας.

«Εν ολίγοις, πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας χωρίς δική τους ευθύνη υφίστανται δυσμενέστερη μεταχείριση επειδή δεν ανήκουν στους 30 πιλοτικούς δήμους εφαρμογής του ΚΕΑ, οι οποίοι έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο σας» επισημαίνει η βουλευτής.

Τα πράγματα περιπλέκει δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας που είδε το φως της δημοσιότητας και μιλά για αναστολή των αιτήσεων και επαναδιατύπωση της προκήρυξης μετά από απόφαση του ΑΣΕΠ «για να αποφευχθούν ζητήματα συνταγματικότητας». Το εν λόγω δελτίο τύπου – «φάντασμα» κατέβηκε μετά από λίγες ώρες, αφού όμως είχε αναπαραχθεί από αρκετές ενημερωτικές ιστοσελίδες.

«Χιλιάδες πολίτες αναμένουν εδώ και μήνες την έναρξη του εν λόγω προγράμματος ώστε να μπορέσουν έστω προσωρινά να ξεφύγουν από την ανεργία και δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται τέτοια σύγχυση για ένα τόσο σοβαρό θέμα» τονίζει η βουλευτής, ζητώντας διευκρινίσεις για το συμβάν και το μέλλον του προγράμματος και ρωτώντας αν αληθεύουν τα όσα αναφέρονται περί απόφασης του ΑΣΕΠ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Παλινωδίες για τη μοριοδότηση του νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας σε 34 δήμους της χώρας

Η νέα προκήρυξη για τη β’ φάση του προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε 34 Δήμους (Επιβλέποντες Φορείς) Θύλακες Υψηλής ανεργίας συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των συμμετεχόντων, για 6.339 θέσεις πλήρους απασχόλησης δημοσιεύθηκε στις 30/9 (ανακοινοποίηση στο ορθό 3/10).

Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε ήδη από την περασμένη Δευτέρα και λήγει την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των κριτηρίων που μοριοδοτούνται ευνοϊκά για την κάλυψη των θέσεων είναι και η ιδιότητα του ωφελούμενου από το πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, η οποία λαμβάνει 20 μόρια.

Όπως, όμως, επισημαίνεται σε σχετική επιστολή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος από τις 8/10, η εν λόγω μοριοδότηση θέτει ζητήματα ανισότητας και νομιμότητας, δεδομένου ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης υλοποιείται πιλοτικά μόλις σε 30 από τους 325 συνολικά δήμους της χώρας.

Εν ολίγοις, πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας χωρίς δική τους ευθύνη υφίστανται δυσμενέστερη μεταχείριση επειδή δεν ανήκουν στους 30 πιλοτικούς δήμους εφαρμογής του ΚΕΑ, οι οποίοι έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στο ΚΕΑ μοριοδοτείται με 20 μόρια ενώ η εντοπιότητα με 15, δηλαδή κάτοικοι γειτονικού δήμου θα έχουν προτεραιότητα εφόσον λαμβάνουν το ΚΕΑ έναντι των κατοίκων του δήμου.

Εντύπωση προκαλεί ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας δημοσιεύθηκε το κάτωθι δελτίο τύπου, το οποίο αναπαράχθηκε και από ενημερωτικές ιστοσελίδες αλλά και από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ (http://www.ert.gr/anastoli-etiseon-gia-tin-kinofeli-ergasia-se-34-dimous/), και στη συνέχεια «κατέβηκε»:

«ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 10-10-2016

Αναστολή αιτήσεων για Κοινωφελή Εργασία σε 34 Δήμους

Στην αναστολή της υποβολής των αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ, για 6.339 θέσεις, 8μηνης απασχόλησης, που δημιουργούνται στο πλαίσιο της νέας γενιάς προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, σε 34 Δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, προχώρησε το Υπουργείο Εργασίας, μετά από απόφαση του ΑΣΕΠ.

Για να αποφευχθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, το ΑΣΕΠ αποφάσισε την αφαίρεση του μοριοδοτούμενου κριτηρίου «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) από τη δημόσια πρόσκληση που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΑΕΔ, στις 3 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η πιλοτική εφαρμογή του ΚΕΑ δεν αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλους τους Δήμους της χώρας μέχρι και το τέλος της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων της εν λόγω πρόσκλησης (13-10-2016).

Η νέα πρόσκληση θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) μέχρι την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή για 10 ημέρες.

Όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ήδη έχουν υποβάλει αίτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού, θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση.»

Χιλιάδες πολίτες αναμένουν εδώ και μήνες την έναρξη του εν λόγω προγράμματος ώστε να μπορέσουν έστω προσωρινά να ξεφύγουν από την ανεργία και δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται τέτοια σύγχυση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1)         Τι ισχύει τελικά για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο οποίο ήδη έχουν υποβληθεί αιτήσεις από την περασμένη Δευτέρα; Θα συνεχίσει κανονικά η υποβολή αιτήσεων με βάσει την ισχύουσα προκήρυξη ή πρόκειται να γίνουν αλλαγές; Τι θα γίνει με τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί;

2)         Για ποιο λόγο εξεδόθη το παραπάνω δελτίο τύπου από το Υπουργείο σας και για ποιο λόγο απεσύρθη μετά από κάποιες ώρες; Αληθεύουν τα όσα αναφέρει σχετικά με την απόφαση του ΑΣΕΠ για αφαίρεση του μοριοδοτούμενου κριτηρίου ΚΕΑ για να αποφευχθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας;

3)         Προτίθεστε να επανεξετάσετε το κριτήριο της μοριοδότησης του ΚΕΑ δεδομένου ότι το πρόγραμμα δεν βρίσκεται ακόμα σε καθολική ανάπτυξη;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου  – Β’ Θεσσαλονίκης

aftodioikisi.gr

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια