Νέο τηλεοπτικό πεδίο προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης διαδικασίας δημοπράτησης των τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Οι τέσσερις προσωρινοί υπερθεματιστές και το τίμημα το οποίο κατέβαλαν για την κατοχύρωση των αδειών είναι οι:
- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) με 43,600 εκατ. ευρώ
- ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.) με 52,600 εκατ. ευρώ
- ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με 75,900 εκατ. ευρώ
- ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) (Μαρινάκης) με 73,900 εκατ. ευρώ
Εκτός μένουν οι:
- ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) (Star Channel) με πρόταση έως 13 εκατ. ευρώ
- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) (κυπριακή συμφερόντων Βαρδινογιάννη) με πρόταση έως 18 εκατ. ευρώ
- ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) με πρόταση έως 61 εκατ. ευρώ
- DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED (Σαββίδης) με πρόταση έως 61,5 εκατ. ευρώ
Το συνολικό τίμημα που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στα 246 εκατ. ευρώ, το οποίο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα υψηλό. Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο μεταρρυθμίσεων που είχε αποστείλει η κυβέρνηση στους θεσμούς τον Απρίλιο του 2015 γινόταν λόγος για υπολογισμό εσόδων της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ από την δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών.
Όπως έχει αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για τα περί προβλεπόμενου μέγιστου χρόνου προσαρμογής 90 ημερών, οι σταθμοί Alpha και Star που μένουν εκτός θα μπορούν να εκπέμπουν για το επόμενο τρίμηνο.
Κυβέρνηση: Πανθομολογούμενη επιτυχία
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε:
Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου –και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας– μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον. Η κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας. Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας.
Στη δική του γραπτή ανακοίνωση, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τόνισε ότι «η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας». Όπως είπε:
Η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό «προνόμιο» της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών: Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια.
Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες» και «βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Όπως επισήμανε:
Πέρα από τη δεδομένη πολιτική βούληση, η υλοποίηση ενός κρυστάλλινου διαγωνισμού, που θα αποτελέσει πρότυπο για την προσέλκυση κεφαλαίων στο μέλλον μεγιστοποιώντας το εκάστοτε τίμημα υπέρ του Έλληνα φορολογούμενου, απαίτησε σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ηθικό που ξεπερνούν την απλή αίσθηση του καθήκοντος, από δεκάδες ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους συνέβαλε καίρια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα.
«Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, «και όλους όσοι αμφισβήτησαν πολιτικά το διαγωνισμό». «Ακόμη και εκείνους», όπως συμπλήρωσε, «που επί της ουσίας υπονόμευσαν τη διαδικασία. Διότι –και με τα περισσότερα από 60 δικόγραφα με τα οποία επιχείρησαν να προσβάλουν το διαγωνισμό– έδωσαν τη δυνατότητα να διατυπωθεί κάθε επιχείρημα, κάθε αντίλογος. Με αυτό τον τρόπο, θωράκισαν πλήρως το διαγωνισμό πολιτικά, νομικά, θεσμικά και ηθικά».
Ο Νίκος Παππάς κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016 – Πηγή: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη
Μιλώντας κατά την έξοδό του από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης ο κ. Παππάς είπε πως είναι πανθομολογούμενο ότι πρόκειται για «απολύτως επιτυχημένη»διαδικασία και έκανε λόγο για «μήνυμα εντός και εκτός πως για όλους υπάρχουν κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται».
Τονίζοντας πως οι ελληνικοί νόμοι είναι αποφασιστικοί για όσους έχουν αποφασίσει να μπουν σε αυτήν – τη δραστηριότητα, η οποία –όπως είπε– δεν είναι απλώς οικονομική, ζήτησε να συνεννοηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις για μια ρυθμιστική αρχή που θα είναι«άγρυπνος φύλακας της ποιότητας και των υψηλών στάνταρντ που δικαιούται ο ελληνικός λαός».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν περίμεναν στην κυβέρνηση το τίμημα να πάει τόσο ψηλά. «Είμασταν πολύ πιο μαζεμένοι και συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας. Αυτό που κάναμε, όμως, ήταν να σχεδιάσουμε μια δημοπρασία που θα μεγιστοποιούσε το όφελος για το ελληνικό δημόσιο».
Τέλος, χαρακτήρισε κλειδί για την επιτυχία της διαδικασίας το ότι «δεν διέρρευσαν πληροφορίες», τονίζοντας ότι «επρέπει να αποκλειστεί η ροή πληροφοριών» ανάμεσα στους διεκδικητές.
ΣΚΑΪ: Πληρώνουμε λύτρα
Νωρίτερα, από την πλευρά των διεκδικητών πρώτος έκανε δηλώσεις ο Κώστας Κιμπουρόπουλος, αφήνοντας αιχμές κατά τις διαδικασίας. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ μίλησε για «διαδικασία χιτσκοκική» και «ψυχοφθόρα», σημειώνοντας ότι «κάθε σενάριο που θα μπορούσατε να φανταστείτε έχει ξεπεραστεί».
Όπως αποκάλυψε, ο ΣΚΑΪ ήταν «ο πρώτος σταθμός που πήρε άδεια και, μάλιστα, με τη μικρότερη τιμή από όλους».
Περιέγραψε δε τη διαδικασία ως ένα «ραντεβού στα τυφλά» και απέδωσε την επιτυχία του σχήματος που εκπροσωπούσε στην τύχη, τη ψυχραιμία και τις σωστές αποφάσεις. Ιδιαίτερα οξύς ο κ. Κιμπουρόπουλος ανέφερε ότι «ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου και μπήκαν οι υπόλοιποι».
Κλείνοντας, ανέφερε ότι δεν ήρθαν για να πάρουν άδεια αλλά για να πληρώσουν «λύτρα για άρση της ομηρίας», υποστηρίζοντας ότι ο ΣΚΑΪ είναι ένα «ανεξάρτητο μέσο που έχει γράψει τη δική του ιστορία και θα συνεχίσει να τη γράφει για πολλά χρόνια».
Μαρινάκης: Όλα καλά
Εξερχόμενος από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης ο Βαγγέλης Μαρινάκης εμφανίστηκε ολιγόλογος. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του CNN Greece Λευτέρη Σουχάιμπ πώς αισθάνεται για την επιτυχία αυτή και αν ήταν δύσκολη η διαδικασία αρκέστηκε να πει «μια χάρα όλα» χωρίς να κάνει περαιτέρω δηλώσεις.
STAR: Όσοι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη
Απογοητευμένος και καταπονημένος εμφανίστηκε ο Κάρολος Αλκαλάι, ο οποίος έκανε λόγο για τίμημα που κανείς δεν είχε φανταστεί ότι θα πήγαινε τόσο ψηλά, και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της Επιτροπής.
Ανέφερε δε ότι η διαδικασία έπασχε από πολλά νομικά ζητήματα. Δήλωσε, τέλος, χαρακτηριστικά ότι η εκτελεστική εξουσία ψηφίζει ένα νόμο και αυτός που νομίζει ότ θίγεται προσφεύγει στη δικαστική εξουσία, προαναγγέλλοντας αντίστοιχες κινήσεις από την πλευρά του Star. «Αύριο πάμε κάνουμε τη δουλειά μας. Καλό ξημέρωμα».
Σαββίδης: Έκανα ό,τι μπορούσα για να πληρώσουν οι άλλοι περισσότερα
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος εμφανίστηκε στις κάμερες ο Ιβάν Σαββίδης που μίλησε περισσότερο απ όλους, δίνοντας συγχαρητήρια στους νικητές, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ένα μέρος του τιμήματος να κατευθυνθεί προς τους υπερηλικες και συνταξιούχουςΠόντιους.
«Σίγουρα ο χώρος των media με ενδιαφέρει αλλά έχω ξεκάθαρη κατανόηση για το πόσο κοστίζει», δήλωσε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, εξηγώντας στη συνέχεια πώς κινήθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «μόλις έγινε κατανοητό ότι ξεφεύγουμε πολύ από την αξία αυτής της άδειας, χρησιμοποίησα εναλλακτική λύση» και σημείωσε με δηκτικό τρόπο ότι οι έτεροι διεκδικητές πλήρωσαν 70 εκατ. για άδειες που αρχικά υπολόγιζαν στα 3-4.
Χαρακτήρισε αρκετά πρωτότυπη τη διαδικασία, που όμως «θύμιζε κάπως φυλακή», ενώ αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό έκαναν αστεία μεταξύ τους, λέγοντας πως είναι οι μοναδικοί άνθρωποι που κλείστηκαν με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς εντολή εισαγγελέα για 60 ώρες μέσα σε ένα χώρο. «Ακόμα και στην τουαλέτα δεν μπορούσαμε να πάμε χωρίς αστυνομικό».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κυβέρνηση, για την οποία είπε πως έδειξε ότι είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τέτοιους δύσκολους διαγωνισμούς και τόνισε ότι είναι χαρούμενος«γιατί έχω πει στον πρωθυπουργό και στους ανθρώπους γύρω του να μη φοβάται κάτι και να πηγαίνει μπροστά».
«Μέχρι το νούμερο που έπρεπε, εγώ κατάφερα να υλοποιήσω το δικό μου σενάριο. Όταν βγήκα στην τελευταία φάση έδωσα μηδενικά ποσά, που σημαίνει ότι εκπλήρωσα την αποστολή μου. Όλες αυτές τις 60-70 ώρες προσπαθούσα να καταλάβω τι οδηγεί τους ανθρώπους σε τόσο μεγάλα νούμερα. Εσείς ξέρετε πολύ καλά τι τους οδηγεί και δεν είναι μόνο τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Κάποιος έσωζε τον εαυτό του, κάποιος έσωζε τα κανάλια του», είπε με νόημα ο κ. Σαββίδης.
Και συμπλήρωσε: «Κάποιοι έκαναν στρατηγικά λάθη. Πριν από το διαγωνισμό ξεκίνησαν να λένε ποιος είναι ο Σαββίδης και τότε είπα στον εαυτό μου ότι, αν δεν πάρω την άδεια, θα κάνω ό,τι μπορώ για να πληρώσουν πολύ περισσότερα αυτοί. Και είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι το πέτυχα».
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, οι οποίες έγιναν στα ρωσικά, ανέφερε οτι η κυβέρνηση κατάφερε να στεναχωρήσει όσους πίστευαν ότι δεν θα πλήρωναν πολλά για τις άδειες, αλλά και ότι «ο Αλαφούζος έπρεπε να πληρώσει περισσότερο».
«Συνολικά, είμαι ικανοποιημένος», είπε,αφήνοντας την εντύπωση ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτή ήταν μια αρχή στις επιχειρηματικές του σχέσεις με το χώρο των media.
Tριήμερο θρίλερ
Η πρόσοψη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016 – Πηγή: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη
Η πρωτόγνωρη διαδικασία είχε ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί της Τρίτης, μετά και την προσέλευση των επιχειρηματιών και των εκπροσώπων των οκτών σχημάτων στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας απέναντι από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Από τη διαδικασία αποκλείστηκε η ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV) του Φίλιππου Βρυώνη, καθώς η εγγυητική επιστολή από τράπεζα του Χονγκ Κονγκ που κατέθεσε η πλευρά του επιχειρηματία είναι διάρκειας 36 ημερών και όχι 365 ημερών όπως προβλέπει ο νόμος.
Αντίστοιχο πρόβλημα υπήρξε με τον κατασκευαστή Χρήστο Καλογρίτσα, το οποίο είχε να κάνει με εκπρόθεσμη κατάθεση της απαιτούμενης εγγυητικής επιστολής των τριών εκατ. ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε με ανάρτηση στη Διαύγεια το βράδυ της Δευτέρας, επιτράπηκε η συμμετοχή του κ. Καλογρίτσα στον πλειστηριασμό της επομένης.
Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στράφηκε από την πρώτη στιγμή στην προσέλευση των υποψηφίων καναλαρχών στο κτίριο της οδού Πάντου –και ιδίως των Βαγγέλη Μαρινάκη, Ιβάν Σαββίδη και Θεόδωρου Κυριακού– αλλά και στις φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις στο εσωτερικό του όπου εκείνοι θα διέμεναν για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Για τη δημοπράτηση κάθε άδειας υπολογιζόταν ότι θα χρειάζονταν περί τις 12 ώρες. Σύμφωνα με τη διαδικασία, κάθε μια από τις τέσσερις δημοπρατήσεις διεξήχθει σε δύο φάσεις.
- Η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης), αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ, αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). Στη συνέχεια, η επιτροπή αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία επανάλαμβάνεται.
Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας περνά στη δεύτερη της φάση. - Σε αυτή τη φάση μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που καταθέτουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, επαναλάμβάνεται η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη. Οι προσφορές στη δημοπρασία είναι δεσμευτικές.
Αυτά, βεβαίως, συνέβησαν σε παρελθόντα χρόνο, καθώς η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.
Ήδη, όμως, από το απόγευμα της πρώτης ημέρας, οι πληροφορίες που διακινούνταν ανέφεραν ότι η πρώτη άδεια είχε κλείσει, μιλώντας για γνωστό επιχειρηματικό παράγοντα, νεοεισερχόμενο στην τηλεοπτική αγορά –φωτογραφίζοντας τον κ. Μαρινάκη. Κατ’ άλλες πληροφορίες η πρώτη δημοπράτηση κράτησε έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, φτάνοντας σε διάρκεια της δεκαπέντε ώρες· κάτι που επίσης δεν επιβεβαιώνεται από τα όσα έγιναν σήμερα γνωστά.
Η δεύτερη ημέρα της διαδικασίας επιφύλασσε άλλη μία πρωτόγνωρη εικόνα για ο φιλοθεάμον κοινό, καθως οι διαγωνιζόμενοι βρέθηκαν κυριολεκτικά στα κάγκελα.
Λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης, δικαστικός επιμελητής θυροκόλλησε στην είσοδοτης Γενικής Γρμματείας Ενημέρωση φάκελο στον οποίο περιέχονταν ασφαλιστικά μέτρα του σταθμού Star κατά της συμμετοχής της εταιρείας συμφερόντων Καλογρίτσα στον διαγωνισμό. (Το μεσημέρι της Τετάρτης το σχήμα Καλογρίτσα κατοχύρωσε τελικά τη δεύτερη άδεια).
Μέσα σε λίγες ώρες είχαν θυροκολληθεί έξω από το κτίριο συνολικά εννέα φάκελοι με ασφαλιστικά μέτρα, επιβεβαιώνοντας το «όλοι εναντίον όλων» σε μια διαδικασία μεταξύ «τραβάτε με κι ας κλαίω» και «όλα του γάμου δύσκολα».
Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε απορρίψει τα αιτήματα επτά τηλεοπτικών σταθμών, με τα οποία στρέφονταν ο ένας κατά του άλλου και όλοι μαζί κατά των υπουργών Οικονομίας και Επικρατείας. Το ΣτΕ προσδιόρισε για τις 16 Σεπτεμβρίου τη συζήτηση των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, που επίσης έχουν καταθέσει οι επτά τηλεοπτικοί σταθμοί (και αναμένεται, πλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Star και Alpha).
Έως το βράδυ της Τετάρτης πληροφορίες που κανένας δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανέφεραν ότι είχε κλείσει και η τρίτη άδεια (κάτι που επίσης αποδείχθηκε αναληθές). Υπολογίζοντας το πολυσυζητημένο δωδεκάωρο, όλοι περίμεναν ο διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί το πρωινό της Πέμπτης, καθώς γενική εντύπωση όλων είναι πως η κόπωση και οι πνευματικές αντοχές των υποψηφίων δεν θα αφήσουν ανεπηρρέαστη τη διαδικασία που μετρούσε δυο μερόνυχτα.
Αυτό δεν έγινε και, τελικά, η διαδικασία που είχε πάρει διαστάσεις θρίλερ έληξε νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής. Όπως έγινε γνωστο:
- η πρώτη δημοπρασία, που κέρδισε ο ΣΚΑΪ, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 30 Αυγούστου στις 20:50 μετά από 56 γύρους,
- η δεύτερη δημοπρασία, που κέρδισε το σχήμα Καλογρίτσα, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 31 Αυγούστου στις 15:25 μετά από 78 γύρους,
- η τρίτη δημοπρασία, που κέρδισε ο ANT1, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου στις 11:20 μετά από 99 γύρους,
- η τέταρτη δημοπρασία, που κέρδισε η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου μετά από 117 γύρους.
Πολιτικές κόντρες
Φωτογραφία αρχείου από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 και τη ψήφιση στην Ολομέλεια της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες – Πηγές: EUROKINISSI/Παναγιώτης Στόλης
Αναμφίβολα, ο πρωταγωνιστής αυτής της διαδικασίας ήταν και παραμένει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Στην κυβερνητική αφήγηση είναι ο πρώτος υπουργός μετά από δύο και πλέον δεκαετίες που βάζει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, όπου κατά κοινή ομολογία βρήκε πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί η διαπλοκή.
Ήδη από την αρχή της εβδομάδας και το βήμα της Βουλής, ο κ. Παππάς απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους συμμετέχοντες στη δημοπρασία να μην εγείρουν ενστάσεις επί της διαδικασίας.
«Τρόπος για υπέρβαση της νομιμότητας δεν υπάρχει και κανείς δεν πρέπει να προκαλεί την τύχη του», σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός με αφορμή τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η εκπρόθεσμη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής της πλευράς Καλογρίτσα και της εγγυητικής που παρουσίασε το σχήμα Βρυώνη.
«Όποιος νομίζει, τρομοκρατώντας δημόσιους λειτουργούς, να παρακάμψει την διαδικασία, που είναι διαφανής και κρυστάλλινη, απατάται πλάνην οικτράν», είπε λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Απευθυνόμενος δε στους προκατόχους του τους κάλεσε να τιμήσουν το παρελθόν τους, διερωτώμενος γιατί επί δικής τους θητείας δεν έγινε ο διαγωνισμός.
Οι κυβερνητικές αιτιάσεις δεν έμειναν αναπάντητες από την αντιπολίτευση.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, που όλο το προηγούμενο διάστημα σήκωσε κυριολεκτικά το βάρος των αντικυβερνητικών αντιδράσεων και δηλώσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι «η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες γίνεται σε σαθρό έδαφος γιατί δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταργεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».
Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για έντονη οσμή απόπειρας χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και προσέθεσε πως «η ΝΔ δεν θα πάρει τις άδειες πίσω, αλλά θα ανοίξει τον ανταγωνισμό για να υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες της ελεύθερης αγοράς». Αναγνώρισε, βέβαια, ότι «υπήρχαν προβλήματα στο υφιστάμενο καθεστώς της τηλεοπτικής αγοράς», αντιτείνοντας πως «η θεραπεία που επιβάλλεται είναι πολύ χειρότερη».
Το μπαράζ δηλώσεων συνεχίστηκε την ίδια πρώτη μέρα του διαγωνισμού με την Όλγα Γεροβασίλη να κάνει λόγο για «διαβλητή θέση» της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι ο διαγωνισμός τις τηλεοπτικές άδειες «αποκαθιστά τη νομιμότητα».
Με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του κόμματός του θα επαναφέρει τη νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο. «Η αρμοδιότητα για τις άδειες θα επανέλθει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και οι άδειες θα είναι φυσικά περισσότερες από τέσσερις, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες του ψηφιακού φάσματος», ανέφερε χαρακτηριστικά, υιοθετώντας τη φράση «μαύρο» που θα ρίξει η κυβέρνηση σε όσους σταθμούς δεν πάρουν άδεια κατ’ αντιστοιχία με το «μαύρο στην ΕΡΤ».
Μέσω του Ρ/Σ Βήμα FM, η κυβερνητική εκπρόσωπος απηύθυνε στην αξιωματική αντιπολίτευση το ερώτημα αν –ακυρώνοντας τον διαγωνισμό– σκοπεύει να επιστρέψει τα χρήματα που κατέβαλαν όσοι πλειοδότησαν στο διαγωνισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν άδικο αν προσθέταμε άδειες μετά το διαγωνισμό». Κάλεσε δε τη ΝΔ να κάνει αυτοκριτική για το παρελθόν.
Από την αντίθετη πλευρά, το ΚΚΕ έκανε λόγο για «παραμύθια» και «πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων».
«Ο “λευκός καπνός”, που αναμένεται από τον διαγωνισμό, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, ούτε τα δικαιώματα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, γιατί τα κανάλια θα συνεχίσουν να είναι στην ιδιοκτησία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Όλα όσα λέγονται περί πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι παραμύθια. Ξαναμοίρασμα της πίτας γίνεται και πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων έχουμε», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
Σε άλλο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του Ποταμιού με ανάρτησή του στο Facebook έκανε πέντε προτάσεις για τα κανάλια, τις οποίες χαρακτήρισε «άμεσα εφαρμόσιμες», επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό «για τη διαβλητή και χαοτική διαδικασία που επέβαλε».
Κάπως έτσι κύλησαν οι τρεις ημέρες που αναμένεται να αλλάξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στη χώρα, με τα κόμματα –άλλα μέσω των αρχηγών τους και άλλα μέσω εκπροσώπων– να οχυρώνονται πίσω από τις γνωστές και διατυπωμένες θέσεις τους για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο πώς η κατοχύρωση των τεσσάρων αδειών θα αποτυπωθεί στους τηλεοπτικούς δέκτες κερδισμένων αλλά και ηττημένων, εν μέσω ενός δύσκολου πολιτικά φθινοπώρου με άλλη μία αξιολόγηση να περιμένει την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα στη γωνία.