Εκδήλωση με τίτλο “Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Γούνας 2016-2020” πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, λίγο μετά τις 8 το βράδυ στην αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης” της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με συνδιοργάνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας.
Ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας ανέφερε:
“Η γούνα είναι ένας κλάδος ο οποίος δίνει δύναμη στη χώρα και στην περιοχή (σ.σ.της Καστοριάς – Σιάτιστας). Υπάρχουν κάποια προβλήματα και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε. Εμείς ως υπουργείο Εξωτερικών εκείνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τους παραγωγούς της γούνας να βελτιώσουν τη θέση τους στις ξένες χώρες.
Ότι χρειάζεται, θα το κάνουμε, ότι μας έχει ζητηθεί το κάναμε. Προσφέρουμε υπηρεσίες με τις οποίες εξοικονομούνται χρήματα. Χρήματα απευθείας δεν μπορούμε να δώσουμε. Παρ΄ολα αυτά επεξεργαζόμαστε κάποια μέτρα που θα διευκολύνουν την παρουσία της Ελληνικής γουνοποιίας στο εξωτερικό και προσφέρουμε ένα σύνολο υπηρεσιών που αν τις αθροίσουμε θα δείτε ότι πρόκειται για έναν αρκετά μεγάλο προϋπολογισμό που δεν τον πληρώνουν οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν υπηρεσίες δωρεάν για την ενίσχυση των εξαγωγών.
Μας ζήτησαν οι παραγωγοί γούνας μια πιο στενή σχέση και να είμαστε και εμείς πιο κοντά για να τους βοηθήσουμε. Εμείς αποδεχτήκαμε τις προτάσεις και θα δώσω μια επιστολή στον πρόεδρο ως απάντηση στα αιτήματα που μας έστειλαν, είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε όλα όσα μας έχουν προτείνει.
Την συνεργασία την οποία ζητάτε θα την αναπτύξουμε προοδευτικά. Τα πράγματα που ζητάτε δεν είναι υπερβολικά, είναι πράγματα τα οποία ζητάει η αγορά και είναι πράγματα που μπορούν να γίνουν. Όλα γίνονται ευκολότερα, όταν υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία και τους συλλογικούς φορείς της χώρας. Την έχουμε εγκαινιάσει εμείς τη συνεργασία, τη βλέπουμε έμπρακτα, πόσο καλύτερα αποδίδει και πόσο πιο εύκολη γίνεται η δουλειά μας και καθόσον υπήρξε μια σημαντική εμπειρία από τη χρονιά που πέρασε και με τη συνεργασία που πρόκειται να αναπτύξουμε, θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα για σας και για τη χώρα γενικότερα.”
Στη συνέχεια μίλησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θόδωρος Καρυπίδης ο οποίος ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ Δημήτρη Μάρδα “για την ανταπόκριση του στη συγκεκριμένη εκδήλωση, αλλά πολύ περισσότερο για το μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει φέτος η ΔΕΘ επειδή τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία, μια χώρα με τεράστια αγορά ιδιαίτερης αξίας για την Περιφέρεια μας και την Ελλάδα γενικότερα.
“Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, η παραγωγή και το εμπόριο γούνινων ενδυμάτων αποτελούν παραδοσιακή και σημαντικότατη δραστηριότητα στην Περιφέρεια μας και ιδιαίτερα στην Π.Ε.της Καστοριάς και της Π.Ε. Κοζάνης στο δήμο Βοΐου.
Η επεξεργασία της γούνας υπολογίζεται ότι ξεκίνησε στην περιοχή γύρω στο 14ο αιώνα, η τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι στοιχεία που καθιστούν τη Δυτική Μακεδονία μοναδικό παραγωγικό κέντρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.”
Στη συνέχεια ο κ. Καρυπίδης ανέφερε τη σημασία του κλάδου στην εύρεση εργασίας μιας και το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς γίνεται με το χέρι. Επίσης ανέφερε ότι ο κλάδος είναι απόλυτα εξαγωγικός και το υποστήριξε με οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ετών.
“Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή συνεργάστηκαν στενά με τους φορείς της γούνας προτρέποντας τους να προβούν στην οργάνωση και δημιουργία στρατηγικού – επιχειρησιακού σχεδίου για την περίοδο 2016-2020. Ο παραπάνω αναπτυξιακός σχεδιασμός αποτελεί ταυτόχρονα πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας σε συνεργασία με όλους τους πρωτοβάθμιους συνδικαλιστικούς φορείς που για πρώτη φορά συμπορεύτηκαν και πέτυχαν αυτό το εγχείρημα.
Σε σχέδιο υφίσταται: Λεπτομερής αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης. Εντοπίζονται επαρκώς και αναλυτικά τα προβλήματα του κλάδου. Προτείνονται λύσεις και δράσεις για αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η σημερινή κρίση. Να εξέλθει ισχυροποιημένος από αυτή και να σταθεί ενισχυμένος την τρέχουσα δεκαετία.”
Ο Θ. Καρυπίδης κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα στοχεύει στην στήριξη των επιχειρηματιών αλλά και των εργαζομένων.Κλείνοντας τόνισε:
“Η Περιφέρεια μας έχει στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελληνικής γούνας. Θα αρχίσει να το ξεδιπλώνει με την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων και ενεργειών.Οι οποίες θα πρέπει να ενισχύονται με θεσμικές πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο για να προσδώσουν υπεραξία και ανταγωνιστικότητα στον σημαντικό και εξωστρεφή αυτό κλάδο. “
Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του Περιφερειάρχη και του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας κ. Δημήτρη Κοσμίδη:
Παρακολουθήστε και το show που προετοιμάστηκε για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.
Δείτε ρεπορτάζ και δηλώσες του Δημήτρη Μάρδα στο ΑΠΕ:
Μέτρα φορολογικού χαρακτήρα που θα δώσουν ανάσα στους Έλληνες επιχειρηματίες, οδηγώντας στην τόνωση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, έχει ήδη επεξεργαστεί και καταθέσει στο κυβερνητικό συμβούλιο της οικονομικής επιτροπής το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να “υποκατασταθεί η άμεση χρηματοδότηση που δεν μπορεί να δώσει η ελληνική κυβέρνηση”, όπως τόνισε στο ΑΠΕ ο αρμόδιος υφυπουργός, Δημήτρης Μάρδας, στο περιθώριο χθεσινοβραδινής εκδήλωσης που έγινε στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ.
Η εκδήλωση αφορούσε στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής γούνας για την περίοδο από φέτος, ως και το 2020 και στην παρουσίαση των δράσεων της ολοκληρωμένης παρέμβασης στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χρήματα να δώσει στους Έλληνες εξαγωγείς προκειμένου να συμμετέχουν σε Διεθνείς Εκθέσεις, ούτε όμως έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει εμπορικές αποστολές, ο κ. Μάρδας επισήμανε, ότι υπάρχουν όμως κάποια χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν και δεν θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με την νομοθεσία της ΕΕ.
Στην κατεύθυνση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους ή μέτρα με ένα ισοδύναμο αποτέλεσμα “τα οποία θα βοηθήσουν τους εξαγωγείς» «Για παράδειγμα θα μπορούσε να προβλεφθεί μια φορολογική ελάφρυνση σε κάτι», μας είπε χαρακτηριστικά.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μάρδας, “ούτε αυτό είναι μη συμβατό με τους κανονισμούς της ΕΕ. Το έχουμε συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουμε συμφωνήσει. Θα μπορούσαμε να δώσουμε και διάφορα άλλα στοιχεία φορολογικού χαρακτήρα, τα οποία να υποκαταστήσουν την άμεση χρηματοδότηση την οποία δεν μπορούμε να δώσουμε”.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι έχει ήδη γίνει η επεξεργασία αυτών των μέτρων στο υπουργείο Εξωτερικών και έχουν κατατεθεί στο κυβερνητικό συμβούλιο της οικονομικής πολιτικής, “από εκεί και πέρα τα επεξεργάζονται οι αρμόδιοι υπουργοί και κάποια ώρα θα προταθούν στους θεσμούς προκειμένου να τα εγκρίνουν ή μη. Αλλά θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην εγκριθούν”.
Κληθείς να δώσει χρονοδιάγραμμα, ο κ. Μάρδας επισήμανε “δεν μπορώ να κάνω κάποια εκτίμηση σε ποιο χρόνο θα γίνει αυτό, αφού πρέπει να κλείσει το 30% που απομένει και από εκεί και πέρα θα δούμε τα υπόλοιπα μέτρα που προτείνουμε εμείς και δεν είναι τα μόνα” και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά “οι προτάσεις μας είναι έτοιμες, έχουν κατατεθεί, το πότε θα προχωρήσουν εξαρτάται από το πότε θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και πότε θα γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες από το υπουργείο Οικονομικών”.
Τείνει να τελειώσει ο “εφιάλτης” των τελευταίων χρόνων
Τη δυναμική και τον σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό του κλάδου της γούνας, υπογράμμισε από το βήμα της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά, “τείνει να τελειώσει ο εφιάλτης των τελευταίων έξι χρόνων. Ο κλάδος της γούνας αποδείχτηκε από τους πιο δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας, αφού έχασε μικρότερο έδαφος συγκριτικά με άλλους τομείς, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία”.
Υπογραμμίζοντας ότι στόχος παραμένει η βελτίωση της θέσης της ελληνικής γούνας στις ξένες αγορές, ο κ. Μάρδας εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στους ανθρώπους του κλάδου και αναφέρθηκε στις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχονται απο την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά “αν κοστολογηθούν θα δείτε ότι είναι πολύ ακριβές”.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, το agora.mfa.gr, υπογραμμίζοντας ότι κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και παραμένει διαρκώς ανοιχτό για την προσθήκη περισσότερων υπερσυνδέσμων, από Έλληνες παραγωγούς που θέλουν να προβάλλουν το προϊόν τους σε παγκόσμιο επίπεδο.