Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε νέα σύγκρουση και ρήξη με Γερμανία και ΔΝΤ τη στιγμή που η Ελλάδα θα χρειάζεται εκ νέου χρήματα.
«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την πορεία της υλοποίησης των προαπαιτουμένων και για την εκταμίευσης της υποδόσης που τοποθετείται χρονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου» επέμεναν κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος πολύωρης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο την εμφάνιση Τσίπρα στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός φέρεται να διαμήνυσε στους υπουργούς σε αυτή τη σύσκεψη να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα.
Η σοβαρή καθυστέρηση στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων εκτιμάται από την Eurasia Group ως ένδειξη ότι η κυβέρνηση είτε διαβάζει λάθος είτε δεν ενδιαφέρεται για το πολιτικό κλίμα που θα συναντήσει ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να διαβάζει λάθος (ή να μην ενδιαφέρεται) το πολιτικό κλίμα στο Eurogroup», σημειώνει ο υπεύθυνος για την Ευρώπη αναλυτής Mutjaba Rahman Rahman και προσθέτει πως οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως τα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν ως το τέλος Σεπτέμβρη δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα και πως αυτό θα αποτυπωθεί στο επερχόμενο Eurogroup.
Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις καταδικάζει τη συζήτηση για το χρέος και δίνει το άλλοθι στην ευρωπαϊκή πλευρά να μεταθέσεις τις όποιες αποφάσεις για ρύθμιση του χρέους
«Η κακή συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνει τους δανειστές να κρύψουν τις διαφορές τους και να κατηγορήσουν την Ελλάδα» αναφέρει η ανάλυση και εκτιμά ότι συμβάλλει στην καθυστέρηση συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για την απομείωση του χρέους.
Η τακτική αυτή του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται ως «πολιτικά αφελής» καθώς «το μόνο που κάνει είναι να σηματοδοτεί προς τους δανειστές ότι η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις μόλις τελειώσει το πρόγραμμα το 2018».
Εν τω μεταξύ στην ανάλυση τονίζεται η ενόχληση της Γερμανίας «από την έλλειψη προόδου στο θέμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων». Αλλά και η δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά η Eurasia έχει επιδεινώσει τις σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες.
Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται πως η μετέωρη συμμετοχή του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους αλλά και το ποια φράξια θα υπερισχύσει εσωτερικά στο Ταμείο.
«Αν το ΔΝΤ επιμείνει στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων απομείωσης του χρέους τώρα, οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν να προχωρήσουν χωρίς αυτό« τονίζει.
Στο αμιγώς πολιτικό κομμάτι της ανάλυσης συνδέεται η δυστοκία της κυβέρνησης με τα δημοσκοπικά ευρήματα και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι ο Μητσοτάκης «θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός του χρόνου».