Προειδοποιήσεις Κομισιόν και Μέρκελ για το προσφυγικό - OlaDeka

Προειδοποιήσεις Κομισιόν και Μέρκελ για το προσφυγικό

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Αλλαγές στην ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική αναμένεται να φέρουν πολιτικές εξελίξεις στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με Κομισιόν και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης να έχουν στείλει προειδοποιητικές «βολές» προς τη χώρα μας.

Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος δήλωσε ότι ορισμένοι πρόσφυγες στη Γερμανία θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, η Κομισιόν τόνισε σήμερα ότι η συνθήκη του Δουβλίνου παραμένει σε ισχύ και η χώρα μας οφείλει να την εφαρμόζει.

Η Νατάσα Μπερτό, εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, κληθείσα να σχολιάσει της δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου ξεκαθάρισε ότι «ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες έχει ήδη αρχίσει να αναθεωρείται αλλά μέχρι να συμβεί αυτό οι ελληνικές αρχές οφείλουν να τον εφαρμόζουν».

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου, η χώρα εισόδου προσφύγων και μεταναστών είναι αυτή που οφείλει να επεξεργαστεί τα αιτήματα ασύλου. Από το 2011, η Γερμανία έχει σταματήσει να επιστρέφει πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας τόσο λόγο του τεράστιου όγκου των ανθρώπων που έφταναν στα ελληνικά νησιά όσο και λόγω αδυναμιών στην εξέταση των αιτήσεων για άσυλο.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει στείλει επιστολές στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ζητώντας τους να επιταχύνουν την απορρόφηση των προσφύγων που σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν δικαίωμα μετεγκατάστασης. Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα αυτό προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς…

Εμφανώς προβληματισμένη για το εκλογικό αποτέλεσμα στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σήμερα από την Κίνα ότι «όλοι πρέπει να σκεφτούμε πώς θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Γερμανών».

«Η Γερμανία έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για τη μείωση των αριθμών των νέων μεταναστών… Είναι σημαντικό να επαναπατρίσουμε και αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν εδώ» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, που δεν προχώρησε σε κανένα σχόλιο αναφορικά με τις επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα.

Η πανηγυρική είσοδος του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στο τοπικό κοινοβούλιο του κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Πομερανίας προκάλεσε «σεισμό» στη γερμανική πολιτική σκηνή, με τον γερμανόφωνο αλλά και τον ευρωπαϊκό Τύπο να αναφέρουν ότι το «άστρο» της Μέρκελ πιθανώς να ετοιμάζεται να δύσει. Η πολιτική της «ανοιχτής πόρτας» της γερμανίδας καγκελαρίου φαίνεται ότι συνέβαλε όχι μόνο στην πτώση της δημοτικότητάς της αλλά και στο αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών.

Το ερώτημα, λοιπόν, που γεννάται είναι εάν η καγκελάριος θα επιμείνει στην προσφυγική πολιτική ή θα κάνει στροφή για να προστατεύσει την παρακαταθήκη της.

Η απάντησή του δεν είναι τόσο απλή και σίγουρα θα έχει σχέση με το εάν η καγκελάριος θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές.

Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει τον «πονοκέφαλο» του προσφυγικού, καθώς αντίστοιχες πιέσεις δέχονται από το εσωτερικό τους και οι Γαλλία, Βρετανία και Αυστρία.

Τουσκ: Οι δυνατότητες υποδοχής της Ε.Ε. πλησιάζουν τα όριά τους

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε χτες ότι οι δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη πλησιάζουν τα όριά τους.

«Οι δυνατότητες της Ευρώπης να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων, χωρίς να ξεχνάμε τους παράτυπους μετανάστες, πλησιάζουν τα όριά τους», δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην πόλη Χανγκτζόου της ανατολικής Κίνας.

«Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και πραγματιστές», εξήγησε, και συνέχισε: «Το πρόβλημα, δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες που έρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία (…) Μιλάμε για 60 ως 70 εκατ. εκτοπισμένους ανθρώπους στον κόσμο, ένα φαινόμενο που συμβαίνει κι εδώ στην Ασία».

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ομάδα του G20 αναμένεται να αναγνωρίσει ότι το προσφυγικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα και ότι τα βάρη, θα πρέπει να μοιραστούν σε όλες τις χώρες.

Το ανακοινωθέν αυτό, το οποίο αναμένεται στο τέλος της Συνόδου, θα υπογραμμίζει και την ανάγκη οικονομικής βοήθειας.

Ο ίδιος διπλωμάτης, όμως, εξήγησε ότι ένα ανακοινωθέν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δεσμευτική συμφωνία.

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria