Ταπείνωση για Deutsche Bank και Credit Suisse! Εκτός Stoxx 50 οι δύο μεγάλες τράπεζες - OlaDeka

Ταπείνωση για Deutsche Bank και Credit Suisse! Εκτός Stoxx 50 οι δύο μεγάλες τράπεζες

Καταρρέει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα

Οι μετοχές των Credit Suisse και Deutsche Bank θα αφαιρεθούν από τον δείκτη STOXX Europe 50 την επόμενη Δευτέρα και θα αντικατασταθούν από την εταιρία τεχνολογίας ASML Holding και την κατασκευαστική Vinci.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου διαχείρισης χρηματιστηριακών δεικτών STOXX Ltd.

Η κίνηση έρχεται μετά την πτώση άνω του 45% που έχουν σημειώσει οι μετοχές της Credit Suisse και της Deutsche Bank από τις αρχές του έτους.

ύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, οι Credit Suisse και Deutsche Bank πρόκειται να αφαιρεθούν από τη λίστα του Stoxx Europe 50 μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ενώ στην θέση τους θα βρεθούν η τεχνολογική εταιρεία της ASML Holding και η κατασκευαστική Vinci, επιβεβαιώνοντας το ανεπανόρθωτο πλήγμα που πλήττει τον τραπεζικό κλάδο.

Η απόφαση της STOXX Ltd, που διαχειρίζεται τους κορυφαίους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης, ήρθε μετά την μείωση στο μισό της αξίας των μετοχών των Credit Suisse και Deutsche Bank φέτος.

Μετά την πίεση που δέχτηκαν οι δύο ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω της μείωσης των κερδών τους τη «βουτιά» στα έσοδα από επενδύσεις λόγω της κατάρρευσης των επιτοκίων, αλλά και του μεγαλύτερου ρυθμιστικού κόστους και οι δύο τράπεζες περνάνε μια επίπονη αναδιάρθρωση.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πιέζονται από την μείωση των κερδών τους, τη «βουτιά» στα έσοδα από επενδύσεις λόγω της κατάρρευσης των επιτοκίων, αλλά και του μεγαλύτερου ρυθμιστικού κόστους.

Η προειδοποίηση της Commerzbank για τα κέρδη της και για τα αρνητικά επιτόκια «έστειλαν» τη μετοχή της σε ιστορικό χαμηλό σήμερα.

Αν και τα αποτελέσματα των τελευταίων stress tests της EBA «χαιρετίστηκαν» από τους επενδυτές με κάποια ανακούφιση, ωστόσο επικρίθηκε το γεγονός πως τα τεστ δεν λάμβαναν υπ’ όψιν το ενδεχόμενο διατήρησης των επιτοκίων σε αρνητικό πεδίο για αρκετό καιρό, σημειώνει το Reuters.

«Αν τα επιτόκια παραμείνουν τόσο χαμηλά, τα έσοδα από επιτόκια δεν θα συνεισφέρουν τόσο στην κεφαλαιακή βάση και από αυτήν την άποψη, είναι δύσκολο να δούμε τις τράπεζες να βρίσκονται σε ισχυρή θέση», σχολίασε ο επικεφαλής του τμήματος equity strategy της Baader Bank του Μονάχου, Gerhard Schwarz.

Η αφαίρεση από τον δείκτη γενικά σημαίνει πως τα ETFs και άλλοι παθητικοί επενδυτές που παρακολουθούν τον δείκτη, θα αναγκαστούν να πουλήσουν τις μετοχές αυτές.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,8%, με τις απώλειές του από την αρχή το έτους να ξεπερνούν το 30%.

Κάπως έτσι μοιάζουν οι μετοχές των δύο τραπεζών:

Deutche Bank
Deutche Bank

credit suisse

 

Ένα ακόμα οδυνηρό κτύπημα έρχεται στην «αμαρτωλή» γερμανική τράπεζα που όλοι προσπαθούν να προστατέψουν την Deutsche Bank, που μαζί με την ελβετική Credit Suisse και πρόκειται να αποβληθούν από τη λίστα του Stoxx Europe 50 μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ενώ στην θέση τους θα βρεθούν η τεχνολογική εταιρεία της ASML Holding και η κατασκευαστική Vinci
Φυσικά η «γύμνια» των δύο μεγάλων τραπεζών φαίνεται τώρα ακόμα περισσότερο λόγω της κατάστασης του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.
Το πλήγμα είναι τεράστιο για τον γερμανικό ηγεμονισμό αλλά και για το ελβετικό γόητρο. Όμως τουλάχιστον η Ελβετία δεν «κουνάει το δάχτυλο» στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και δεν απαιτεί όλοι να προκυνούν τις πολιτικές της.
Η απόφαση της STOXX Ltd, που διαχειρίζεται τους κορυφαίους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης λήφθηκε κατόπιν της κατάρρευσης στο μισό της αξίας των μετοχών των Credit Suisse και Deutsche Bank φέτος.
Λόγω της μείωσης των κερδών τους και της πτώσης στα έσοδα από επενδύσεις επειδή κατέρρευσαν τα επιτόκια, αλλά και του μεγαλύτερου ρυθμιστικού κόστους και οι δύο τράπεζες δέχτηκαν υψηλότατες πιέσεις.
Γενικά όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες πιέζονται από την μείωση των κερδών τους και την μείωση στα έσοδα από επενδύσεις λόγω της κατάρρευσης των επιτοκίων, αλλά και του μεγαλύτερου ρυθμιστικού κόστους και είναι πλέον σαφές ότι η κρίση που «μαστίζει» την Ελλάδα έχει περάσει και στην υπόλοιπη Ευρώπη ενώ πλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το κακό «πρόβατο». Απεναντίας η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει τον λαό της ως υπόδουλο για να κρατηθεί ζωντανό το ευρωπαϊκό βιοτικό επίπεδο.
Τα ομόλογα που «φορτώθηκαν» και πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες είναι αυτά που κράτησαν «ζωντανές» τις τράπεζες των Ευρωπαίων.
Πλεόν όμως δεν φτάνουν. Η «γύμνια» των Ευρωπαίων δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι τρύπες των τραπεζών είναι τόσο μεγάλες που στην ουσία επιχειρείται να κρυφτεί… ένας ελέφαντας πίσω από μία παπαρούνα.
Ακόμα και η Commerzbank έχει από μόνη της ανακοινώσει αρνητικές προοπτικές για τα κέρδη της και σε συνδθυασμό με τα αρνητικά επιτόκια η μετοχή της κτύπησε ιστορικό χαμηλό σήμερα.
«Αν και τα αποτελέσματα των τελευταίων stress tests της EBA «χαιρετίστηκαν» από τους επενδυτές με κάποια ανακούφιση, ωστόσο επικρίθηκε το γεγονός πως τα τεστ δεν λάμβαναν υπ’ όψιν το ενδεχόμενο διατήρησης των επιτοκίων σε αρνητικό πεδίο για αρκετό καιρό», σημειώνει το Reuters.
«Αν τα επιτόκια παραμείνουν τόσο χαμηλά, τα έσοδα από επιτόκια δεν θα συνεισφέρουν τόσο στην κεφαλαιακή βάση και από αυτήν την άποψη, είναι δύσκολο να δούμε τις τράπεζες να βρίσκονται σε ισχυρή θέση», δήλωσε επικεφαλής του τμήματος equity strategy της Baader Bank του Μονάχου, Gerhard Schwarz.
Εν ολιγοις κανείς δεν πήρε τα σοβαρά τα strees tests αυτά.
Τι σημαίνει όμως η αφαίρεση από τον δείκτη για τις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες; Απλούστατα ότι όλοι οι παθητικοί επενδυτές θα πουλήσουν τις μετοχές αυτές.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,8%, με τις απώλειές του από την αρχή το έτους να ξεπερνούν το 30%.
Η πτώση από μόνη της προκαλεί απορία για το τι είδους stress tests πέρασαν «επιτυχώς» οι τράπεζες. 

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria